Fauci pripustil, že klamal o imunite stáda, aby prinútil verejnosť k očkovaniu

25.12.2020 | 19:47
  3
Epidemiológ Dr. Anthony Fauci v najnovšom rozhovore pre New York Times prehlásil, že zámerne revidoval svoje odhady postupne.

Úmyselné klamanie zahŕňalo odhady, aké percento populácie bude potrebné imunizovať, aby sa dosiahla imunita stáda proti Covid-19 a umožnil sa tak návrat k „normálnemu životu“.

Na začiatku tohto roka Fauci uviedol, že bude treba zaočkovať 60-70 percent obyvateľstva – čo je typické pre takýto vírus. Avšak v televíznych rozhovoroch zhruba pred mesiacom posunul hranicu na 70-75 percent, pričom minulý týždeň uviedol, že bude treba zaočkovať „75 až 85 percent“.

V najnovšom rozhovore pre New York Times Fauci prehlásil, že zámerne revidoval svoje odhady postupne. Noviny, ktoré článok zverejnili vo štvrtok, uviedli, že Fauci zmenil svoje odpovede čiastočne na základe „vedy“ a čiastočne na základe tušenia, „že krajina je konečne pripravená počuť, čo si skutočne myslí“. https://www.nytimes.com/2020/12/24/health/herd-immunity-covid-coronavirus.html

„Keď prieskumy tvrdili, že iba asi polovica všetkých Američanov by sa dala zaočkovať, hlásil som, že imunita stáda bude potrebovať  70 až 75 percent zaočkovaných,“ uviedol Fauci.

„Potom, keď novšie prieskumy zistili, že viac ako 60 percent by sa dalo zaočkovať, pomyslel som si, že to môžem trochu postrčiť, a tak som hranicu zvýšil,“ ďalej poznamenal epidemiológ.

Fauci dodal, že nevie skutočné číslo, ale verí, že rozpätie je 70-90 percent. Povedal, že to môže byť 90 percent, ale toto číslo neuvádza, pretože Američanov by to mohlo odradiť.

Zdroj: rt.com
Preklad: hlavnydennik.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti