Farage: EÚ je antidemokratická, čoskoro z nej vystúpia ďalšie krajiny

30.01.2020 | 09:30
  6
"Chceme Európu vedenú Európskou komisiou, alebo Európu, v ktorej budú spolupracovať suverénne národné štáty?" pýta sa šéf britskej Strany pre brexit.


Predseda britskej Strany pre brexit a europoslanec Nigel Farage v stredu v Bruseli vyhlásil, že príklad Veľkej Británie odchádzajúcej z Európskej únie bude čoskoro nasledovať napríklad "urazené" Poľsko, Dánsko alebo Taliansko.

EÚ označil za "antidemokratickú“ a jej opustenie nazval "najdôležitejšou udalosťou od chvíle, keď Henrich VIII. vyviedol kráľovstvo z rímskokatolíckej cirkvi ", píše Kateřína Havlická v článku uverejnenom na webe idnes.cz.

"Dnes ráno pri raňajkách bolo trochu mrazivo, pretože vedľa mňa sedeli Liberálni demokrati," žartuje politik, ktorý v Európskom parlamente už "dvadsaťjeden rokov usiluje o to, aby prišiel o prácu".

Nigel Farage.

V stredu dopoludnia si predseda Strany pre brexit (Brexit Party) pozval novinárov na svoju zrejme poslednú tlačovú konferenciu v Európskom parlamente. V piatok jeho krajina opustí Európsku úniu a Farage neskrýval, že má z toho radosť. Prišiel dobre naladený. Bola to jedna veľká one man show už od chvíle, keď vošiel do dverí. Z ľavého krídla miestnosti Anna Politkovská sa ozval potlesk a potom ešte niekoľkokrát. Sedeli tam priaznivci muža, ktorý sa sám označuje za toho, kto najviac zasiahol do britskej politiky aj napriek tomu, že nie je poslancom tamojšieho parlamentu.

"Brexit je pravdepodobne to najdôležitejšie, čo sa v Británii stalo od doby, keď ju Henrich VIII. vyviedol z rímskokatolíckej cirkvi," hovorí napríklad a verí, že piatkové oslavy príliš nepokazí typické britské počasie. "Hoci politický systém u nás potrebuje mnohé reformy, ukázalo sa, že funguje. Demokracia a vôľa ľudu zvíťazila," pokračuje.

Svoj viac ako 45-minútový výstup začal dlhoročný europoslanec spomienkou na svoje začiatky v Bruseli. Prvýkrát tam prišiel v roku 1999.

"Boli sme traja europoslanci a vôbec sme nevedeli, čo budeme robiť," rozpráva. Už vtedy si vraj myslel, že Únia nie je nič pre Britániu. "Pre ľudí sme kvôli tomu boli trochu divní, minimálne sme pôsobili veľmi excentricky. Lenže keď som sa sem vlani v lete vrátil, bolo nás tu dvadsaťdeväť takých," opisuje najtvrdší zástanca brexitu s tým, že nie je proti Európskej únii, alebo proti Európe.

Je proti súčasnej podobe Únie, ktorú priniesla európska ústavná zmluva Valéry Giscard d'Estainga. Tú v referende najskôr odmietli Francúzi a potom Holanďania. "Myslel som si, že EÚ od svojho zámeru ustúpi. Ale stal sa opak, ústavu premenovali na Lisabonskú zmluvu a tá už nemusela prechádzať referendami," vracia sa Farage späť do rokov 2005 až 2009.

Brexit podľa neho prinesie do ďalších krajín diskusiu o tom, aká by mala byť EÚ. "Chceme Európu vedenú Európskou komisiou, alebo Európu, v ktorej budú spolupracovať suverénne národné štáty?" pýta sa.

A na otázku, ktoré krajiny by sa mohli rozhýbať k "exitu" ako ďalšie v poradí, tipuje Dánsko, Taliansko alebo Poľsko. To už totiž podľa Faragea utrpelo početné urážky "od ľudí, ako je (Frans) Timmermans". "Presne pred tridsiatimi rokmi boli Poliaci pod nadvládou komunistov a mnohým sa zdá, že sú dnes takmer v rovnakej situácii," pridáva Farage, ktorý nezabúda niekoľkokrát zdôrazniť, že svoj život zasvätil probrexitovej kampani a svojej krajine, ktorá sa vďaka brexitu stane znovu nezávislou a slobodnou.

Niekdajší predseda Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) podľa svojich slov založil novú Stranu pre brexit potom, čo sa "slabí a bezchrbtoví konzervatívci" nedokázali zbaviť "svojho pravdepodobne najhoršieho lídra v histórii" - Theresy Mayovej - a hrozilo, že sa bude konať druhé referendum , v ktorom už by možno Briti nehoreli takú túžbou pre odchod z "antidemokratickej" EÚ ako v tom prvom.

Napriek tomu, že sa nakoniec brexit, slovami súčasného britského premiéra Borisa Johnsona, podarilo dotiahnuť, Brexit Party podľa Farage bude ďalej pokračovať vo svojej práci. Chváliť vládu, keď sa jej niečo podarí, kritizovať ju, keď sa jej niečo nepodarí.

"A ak znovu upustí loptu ', zabezpečím, aby som tam bol a chytil ju," vyhlasuje Farage, ktorý sa chce v ďalších rokoch sústrediť na obchádzanie Európy a podporu tých, ktorí sa chcú vydať britskou cestou.

Hovoriť chce aj do diania v Spojených štátoch.

S úsmevom na perách priznáva, že sa mu bude cnieť "po troche toho dráme". "Bude mi chýbať to, že som tu býval zloduchom, ktorý často prinútil päťsto ľudí, aby na neho začali bučať," pobaví znovu svoje krídlo naľavo. Potmehúdsky potom dodáva, že ho láka myšlienka, že by pri večernom definitívnom a formálnom hlasovaní o brexitovej dohode v europarlamente hlasoval v jej neprospech. Vraj to však nespraví.

Zdroj: konzervativnyweb.sk

Článok súvisiaci s tematikou:


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti