Facebook zrušil stovky účtov s väzbami na Rusko

17.01.2019 | 17:46
  0
Zverejňovali príspevky, ktoré sa napríklad týkali názorov proti NATO, protestných hnutí či korupcie.

Americká spoločnosť Facebook zrušila na rovnomennej sociálnej sieti a na platforme Instagram viac ako 500 stránok, skupín a účtov s väzbami na Rusko. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

Nathaniel Gleicher, šéf oddelenia pre počítačovú bezpečnosť v spoločnosti Facebook, vo svojom blogu informoval, že firma zasiahla proti koordinovaným nedôveryhodne pôsobiacim sieťam s pôvodom v Rusku. Jedna z nich sa zameriavala štáty strednej a východnej Európy, Pobaltia, strednej Ázie a Kaukazu, druhá na Ukrajinu.

Tieto operácie neboli navzájom prepojené, využívali však rovnakú taktiku, pričom cieľom bolo zmiasť používateľov internetu ohľadom identity a zámerov správcu stránok, vysvetlila spoločnosť Facebook.

Osoby, ktoré dané účty spravovali, sa prezentovali ako nezávislé spravodajské zdroje. Zverejňovali príspevky, ktoré sa napríklad týkali názorov proti NATO, protestných hnutí či korupcie.

Gleicher spresnil, že jedna sieť, ktorá pozostávala z 364 stránok a účtov, bola napojená na zamestnancov ruského štátom riadeného spravodajského webu Sputnik.

Agentúra AP uviedla, že Sputnik na jej žiadosť o vyjadrenie ku kauze nereagoval.

Zdroj: sme.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti