Facebook zablokoval profil webu Parlamentnilisty

24.01.2018 | 22:16
  0
Zablokovaná bola okrem iného aj stránka Miloš Zeman – prezident ČR, ktorá zdieľala články z Parlamentných listov.

Zo sociálnej siete Facebook zmizol profil servera Parlamentnilisty.cz. Stránka, ktorá mala niekoľko desiatok tisíc fanúšikov, je nedostupná. Dôvod blokácie prevádzkovateľ webu nepozná, uviedol riaditeľ serveru Jan Holoubek.

Podľa spravodajského Server podobný osud ako stránku Parlamentných listov postihol aj osobný profil riaditeľa ich redakcie Jaroslava Polanského. Ten je verejne prístupný, ale posledný príspevok na ňom je z 21. januára. Aktuálne vyjadrenie k zablokovaniu stránky Polanský nezverejnil. Zablokovaná bola okrem iného aj stránka Miloš Zeman – prezident ČR, ktorá zdieľala články z Parlamentných listov.

Vedenie Parlamentných listov sa doteraz s podobným postupom nestretlo. „V čase, keď v EÚ rastie tlak na oznamovanie informácií od prevádzkovateľov IT technológií, na zástupcu Facebooku nemožno dohľadať žiadny kontakt. Doteraz nevieme, kto nás udal, za čo sme boli zablokovaní, či právom alebo neprávom. Nemáme šancu na akúkoľvek obhajobu alebo nápravu. Mrzí ma, že udavačstvo sa stáva zvykom a nie je pre to obrana,“ povedal Holoubek.

Parlamentné listy podľa českých médií eviduje ministerstvo vnútra ČR ako tzv. dezinformačný web, server však s odkazom na vyjadrenie ministerstva tvrdí, že na žiadnom takomto zozname nie je. Parlamentné listy prevádzkuje vydavateľstvo Our Media, v ktorom vlastní väčšinový podiel senátor Ivo Valenta. Valenta je tiež majiteľom hazardnej skupiny Synot.

Facebook v minulosti zablokoval napríklad stránky Iniciatívy Martina Konvičku, ktorá je nástupcom Bloku proti islamu. S ťažkosťami sa na tejto sociálnej sieti už potýkali aj iné projekty, do ktorých bol Konvička zapojený.

Facebook podľa odborníka na sociálne siete z Ami Digital Vladana Crhu stránky užívateľov v zásade blokuje z dvoch dôvodov. Prvým je, keď sám prevádzkovateľ zistí, že užívateľ porušuje interné pravidlá, druhým potom, keď väčší počet užívateľov nevhodné stránky nahlási. Užívateľ sa po zablokovaní môže obrátiť na podporu služby a dohovoriť sa na náprave.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti