Facebook sa správa ako vládny agent a porušuje prvý dodatok americkej Ústavy

29.12.2017 | 12:48
  0
Experti tak reagujú na zablokovanie účtu čečenského lídra.

Zrušenie resp. zablokovanie účtu čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova spoločnosťami Facebook a Instagram z dôvodu sankcií schválených vládou Spojených štátov, vyvoláva otázky, či tieto sociálne siete neplnia funkciu vládneho agenta a nepošliapavajú právo na slobodu prejavu.

„Prvá a zrejmá otázka, ktorú je potrebné riešiť, je, aká autorita prikázala Facebooku blokovať účty z dôvodu uplatnenia amerických sankcií. Existuje nejaká recipročná dohoda?“ položil si v tejto súvislosti otázku prostredníctvom e-mailu spravodajskému portálu RT právny a mediálny expert, držiteľ ocenenia Emmy Award - Michael William Lebron, známy ako Lionel.

Účty čečenského lídra na sociálnych platformách Facebook a Instagram nefungujú od soboty. Facebook, ktorý vlastní obe sociálne platformy, neskôr blokovanie účtu vysvetlil „právnymi záväzkami“, ktoré vyplývajú z nových sankcií Spojených štátov. Čečenský líder sa minulý týždeň totiž ocitol na čiernom zozname známom ako Magnitského zákon. Jeho účet na Instagrame sledovalo viac ako 3,2 milióna užívateľov siete. Bližšie v článku InfoVojny tu.

„Facebook a Instagram sú teoreticky súkromné spoločnosti, ktoré nemajú žiadne väzby na vládu Spojených štátov. Je však možné tvrdiť, že ich kroky sú niečo ako správanie sa vládneho agenta,“ uviedol Lionel, ktorý pri tejto príležitosti vyslovil domnienku, že by mohlo ísť o porušenie prvého dodatku americkej Ústavy, ktorá chráni slobodu prejavu.

Lionel tiež varoval, že precedens s Kadyrovom môže nakoniec viesť k zablokovaniu účtov iných ľudí, za využitia bizarných zámienok. „Čo bude ďalej? Facebook a Instagram zablokujú z dôvodu daňových podvodov a iných trestných činov ďalšie účty? Predstavte si, že kvôli Magnitského zákonu zruší New York Times niekoho predplatné.“

Podobné otázky si položili aj riaditeľ ruského inštitútu na londýnskej univerzite King’s College - Sam Green alebo bývalý reportér denníka Washington Post - Andrew Roth.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti