Exšéf NAKA Zurian sa ukrýva v rusky hovoriacej krajine, pretože nechce dopadnúť ako Lučanský

14.10.2021 | 21:25
  10
"Vojna v polícií sa neskončila," týmito slovami vysvetľuje bývalý riaditeľ NAKA Branislav Zurian, prečo sa stále nechce vrátiť na Slovensko.

Na Generálnu prokuratúru SR podal exšéf NAKA Branislav Zurian trestné oznámenie.  Popisuje v ňom, ako za stieračom auta zaparkovaným pred jeho domom našiel výhražný list s textom: "Milan ťa už čaká. Teší sa na teba."  

Zurian nepochyboval, že pisateľ má na mysli Milana Lučanského, bývalého policajného prezidenta, ktorý po obvinení z korupcie a zatvorení do väzby spáchal samovraždu.

V rovnakom období si Zurian všimol, že je sledovaný neznámou osobou a nadobudol pocit, že mu ide o život. Generálnej prokuratúre  písal, že sa kvôli tomu "už tri týždne" nachádza "mimo územia Slovenskej republiky".

"Rozvrátime štát"

O krátky čas  našiel Zurianov syn vo dverách zastrčený list. Podľa obsahu ho písal niekto z jeho bývalých kolegov v NAKA. Uvádza sa v ňom: "Nechcem sa už pozerať na to, čo sa u nás deje... Chcem, aby si vedel, že nie všetci v tíme sme stotožnení s tým, čo sa úmyselne vytvára aj okolo tvojej osoby. Dosť niektorí písali informácie o tebe, že si skorumpovaný a že robíš pre politikov, oligarchov a že z  peňazí, ktoré ti dávajú, platíš Santusovú, aby išla proti nám. Narovinu - Braňo Dunčko ťa nenávidí, stále vykrikuje, že ti neodpustí, ako si ho vtedy pred nami ponížil kvôli tým záznamom. Práve Braňo Dunčko písal o tebe veľa záznamov a smial sa, že on ťa pôjde zobrať do basy."

Branislav Dunčko pracuje ako operatívec protizločineckej jednotky na NAKA. Známy je hlavne v spojitosti s obsahom správy, ktorú komusi odoslal cez mobilnú aplikáciu. Dunčko v nej píše: "Beňa sa priznal, Gašparovič trepal, ko... tento ešte väčšie. Všetci pôjdu dovnútra, mám taký ciťák. Ešte pár mesiacov a rozvrátime štát."

Nepohodlný svedok

Slová v liste zastrčenom za dvere o tom, ako nie všetci sú stotožnení s tým, čo sa úmyselne vytvára okolo Zuriana, môžu súvisieť s jeho nezákonným obvinením. Spomeňme si, ako  NAKA - teda bývalí kolegovia a podriadení vyrazili dvere Zurianovho bytu a na základe výpovede kajúcnika Beňu ho obvinili zo zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa a vyzradenia dôvernej skutočnosti. Obvinenie však generálna prokuratúra v júni tohto roka zrušila ako predčasné, nedôvodné a nezákonné.

Podarilo sa nám spojiť s Branislavom Zurianom a zistili sme, že od podania na generálnu prokuratúru, teda od leta, sa na Slovensko ešte nevrátil. Prečo? "Odišiel som do zahraničia, pretože vnímam, že vojna v polícií sa neskončila. Bojím sa o život a o svojich blízkych."

Na otázku, kde sa celý čas zdržiava, nechcel Zurian odpovedať. Naveľa prezradil aspoň to, že útočisko našiel v rusky hovoriacej krajine. "Nechcem konkretizovať miesto, kde žijem," vysvetľoval.

"To zaujíma najmä tých, ktorí po mne poľujú. Som pre nich nepohodlný svedok, chcú ma umlčať. Im nejde o pravdu a spravodlivosť, ale o pomstu, že som konal podľa zákona. Neviem, ako dlho budem mimo Slovenska. Zatiaľ som tu spokojný, aj keď mi je sveľmi smutno za deťmi a rodinou. Mám tu prácu, snažím sa nemyslieť  na to, ako sa rozpadá právny systém na Slovensku. Keď budem vidieť, že Slovensko je pre mňa bezpečnou krajinou, vrátim sa domov."

Tento lístok našiel Zurian za stieračmi auta

 

Zdroj: plus7dni.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti