Exšéf NAKA Zurian hovorí o vojne v polícii, manipuláciach vo vyšetrovaní, tlakoch Lipšica a spol. a radosti niektorých vyšetrovateľov zo smrti generála Lučanského

30.06.2021 | 11:12
  4
Bývalý riaditeľ NAKA v rozhovore pre časopis Plus 7 dní hovoril aj o výpovedi kajúcnika, ktorý tvrdí, že Roman Mikulec (OĽaNO) mal zobrať úplatok v tisíckach eur a stále sa nič nedeje.

Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby obvinil v máji Branislava Zuriana zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako i z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Prokuratúra však neskôr obvinenie zrušila a skritizovala vyšetrovateľa, že uznesenie o vznesení obvinenia bolo nezákonné, neopodstatnené a predčasné, vydané na základe nedostatočne zisteného skutkového stavu.

Zurian sa o zrušení obvinenia dozvedel z médií. „Tak ako som sa dozvedel o mojom obvinení z médií, tak som sa z nich dozvedel aj o jeho zrušení. Cítim neskutočnú slobodu v duši, radosť, spadnutý kameň zo srdca. Po týždňoch stresu som sa opäť zhlboka nadýchol,“ napísal na facebooku pred dvomi týždňami.

Exšéf NAKA teraz poskytol týždenníku Plus 7 dní rozhovor, v ktorom hovorí viaceré zásadné tvrdenia. 

Z polície podľa vlastných slov odišiel pre tlaky a neustále podozrenia voči jeho osobe. Zurian požiadal o uvoľnenie zo služobného pomeru k 15. máju. Z funkcie odišiel na vlastnú žiadosť. 

Je nahnevaný za nezákonné obvinenie, s ktorým súvisí aj vylomenie dverí na vlastnom byte, berie to osobne. Polícia zasahovala u Zuriana doma v Poprade 21. mája v čase jeho neprítomnosti, hoci jeho syn bol už na ceste odomknúť dvere. Na políciu sa dostavil po návrate z dovolenky z Chorvátska.

Tvrdí, že od septembra minulého roka nemal ako šéf NAKA na základe nariadenia policajného prezidenta Petra Kovaříka prístup k ničomu, čo sa týkalo tímu Očistec. Vidí za tým motiváciu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Petra Kysela. 

Policajný prezident údajne na Zurianovo rozhodnutie odísť z polície reagoval nasledovne: „Aj tak som prekvapený, ako dlho si pod takým tlakom vydržal.“

Zurian tiež hovorí, že nesúhlasil s formou zadržiavania NAKA, no podľa svojich slov na to nemal dosah. Nesúhlasil ani s postupom polície v prípade zadržiavania bývalej štátnej tajomníčky za Smer Moniky Jankovskej.

Niektorí ľudia pracujúci na veľkých prípadoch sú podľa neho premotivovaní. „Stali sa z nich hrdinovia a nevedia to osobnostne zvládnuť,“ povedal pre Plus 7 dní.

Manipulácie vyšetrovania a Mikulcov úplatok

V rozhovore sa venuje aj ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi, ktorý nedávno čelil odvolávaniu v parlamente. Ten mal podľa neho zobrať úplatok niekoľko tisíc eur za IT systém v čase jeho pôsobenia na vojenskom spravodajstve.

Povedať mu to mal kajúcnik Daniel Čech, ktorý sa to dozvedel od bývalého prezidenta Finančnej správy Františka Imreczeho.

Danú informáciu oznámil vyšetrovateľovi a nepáči sa mu, že o veci je „akosi ticho“. Zurian naznačoval aj iné podozrenia z daňových trestných činov súčasných vládnych politikov, ktoré sa podľa neho nevyšetrujú.

V súvislosti s manipuláciami výpovedí obvinených je rozladený a pripúšťa, že k nej dochádzalo. Podozrivé sú podľa neho len tie veci, ktoré dozoruje špeciálna prokuratúra.
Operatívec Kaľavský mu mal rozprávať o tom, ako tím vyšetrovateľa Jána Čurillu ovplyvňoval ľudí, aby vypovedali istým spôsobom. V správe SIS boli podľa neho skutočnosti, o ktorých mu Kaľavský rozprával ešte v decembri 2020.

„Mal som pocit, akoby mi rozprával obsah nejakého filmu. Vravím – Jano, to nemyslíš vážne! Ak to bude pokračovať, chcem o tom vedieť. V marci prišiel zase za mnou s tým, ako operatívci skrivili ďalší prípad. Presviedčali človeka, aby vypovedal inak, než vypovedal predtým,“ povedal s tým, že ho to posielal nahlásiť, ale on vraj nechcel, lebo to nikto nepotvrdí.

Zurian tvrdí, že 8. apríla o tom napísal úradný záznam, ktorý zaniesol na Krajskú prokuratúru v Bratislave. „Už na druhý deň brali Kaľavského ako svedka. Zobrali mu telefón a on všetko vyklopil.“

Vojna v polícií a smrť Lučanského

V rozhovore Zurian pripúšťa, že vojna v polícií sa deje. Iba v samotnej NAKA údajne stojí proti sebe viacero skupín.  

Zurian sa dotkol aj samovraždy Milana Lučanského, ktorému vravel, aby sa po vznesenom obvinení z Chorvátska vrátil a prihlásil sa na polícii. Dnes by mu vraj radil inak.

Povedal aj to, že po jeho smrti dostal od operatívca screenshot konverzácie, ako si policajti, ktorí robili na jeho prípade, písali o smrti Lučanského. „Bolo tam samé - Yes! Yes! Palec hore. Tešili sa, oslavovali,“ povedal pre Plus 7 dní.

Celý rozhovor Branislava Zuriana, kde hovoril aj o tlakoch prokurátorov Lipšica a Kysela o tlakoch na jeho odvolanie, v kresle rozvalenom policajnom prezidentovi Kovaříkovi aj policajnom komande v jeho byte, si môžete prečítať TU.

Zdroj: postoj.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti