Exriaditeľ SIS Pčolinský ide na slobodu, generálna prokuratúra zrušila voči nemu obvinenia

31.08.2021 | 12:30
  13
O prepustení bývalého riaditeľa tajnej služby na slobodu informoval Pčolinského obhajca Ondrej Urban.

Bývalý šéf Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský už nie je stíhaný pre korupciu, píše portál Aktuality.sk. Generálna prokuratúra zrušila Pčolinskému obe obvinenia, vo vyšetrovacej väzbe strávil šesť mesiacov. Obvinený bol z prijímania úplatku aj z podplácania.

„Telefonicky mi bolo oznámené, že obe obvinenia boli zrušené a dnes bude prepustený,” povedal portálu Aktuality.sk Pčolinského obhajca Ondrej Urban.

Pčolinského advokáti ešte v júni potvrdili, že sa na GP obrátia so žiadosťou o preskúmanie postupu dozorujúceho prokurátora a chcú aby jeho prípad prevzala práve Generálna prokuratúra. „Obvinený bol upovedomený, že vzhľadom na aktuálny právny stav takýto procesný postup vo veci nie je možný,“ vysvetlila hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Právny zástupca Pčolinského Ondrej Urban potvrdil, že Generálnej prokuratúre podával návrh na zrušenie právoplatného rozhodnutia po prvom aj po druhom obvinení svojho klienta a aj potom, ako oba prípady vyšetrovateľ zlúčil do jedného vyšetrovania.

Bývalého riaditeľa tajnej služby zadržali príslušníci NAKA 11. marca a obvinili ho z toho, že on a bývalý námestník SIS Boris Beňa mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára vo výške 40.000 eur. Úplatok mal byť údajne za to, aby SIS nesledovala Zoroslava Kollára.

Koncom apríla mu potom pribudlo aj druhé obvinenie. Pčolinský mal podplatiť 10-tisíc eurami bývalého príslušníka NAKA Mariána Kučerku, aby sa neriešili podozrenia z daňových podvodov istej nadnárodnej stavebnej spoločnosti.

Vyšetrovanie kauzy od spochybňovalo hnutie Sme rodina, v ktorej je Pčoliného rodina a kamaráti. Upozorňovali, že Pčolinského NAKA zadržala krátko po tom, ako SIS začala riešiť podozrenia, že niektorí obvinení spolupracujúci s políciou klamú, aby si zaistili nižší trest.

Prepustenie Pčolinského potešilo ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina), ktorý po rokovaní vlády povedal, že viac k tomu povie, keď sa oboznámi s detailami.

Peter Pčolinský pri svojej argumentácii interpretoval Harabinove vyjadrenie pre InfoVojnu

JUDr. Štefan Harabin ako hosť v relácií Dopoludnie na InfoVojne s Adrianom dňa 16. 6. 2021 sa vyjadril aj na tému zadržaného bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského, ktorého NAKA zadržala už 11.3.2021.

V čase 1:13:00 sa JUDr. Štefan Harabin dotkol témy – Zadržanie šéfa SIS Vladimíra Pčolinského a hľadal v tom paralely so situáciou, kedy v roku 2005 Lipšic, ako minister (Vladimír Pčolinský, toho času vedúci jeho služobného úradu) predkladal nové kódexy a podľa jeho názoru teraz to, čo predkladali vtedy zošrotovalo aj Vladimíra Pčolinského.
Boli to kódexy, konkrétne dohody o vine a treste o ktorých sa už vtom čase JUDr. Harabin vyjadroval, že je to kupčenie s vrahmi a nemá to žiadnu oporu v trestnom poriadku…

Peter Pčolinský – poslanec NR SR (Sme rodina) a brat zadržaného šéfa SIS Vladimíra Pčolinského sa objavil 17.6.2021 v Pravda TV, konkrétne v jej relácii Ide o pravdu a zhruba v čase 18:00 začal rozprávať o práci Špeciálnej prokuratúry a vyšetrovateľov, kde používal argumenty JUDr. Štefana Harabina z relácie na InfoVojne.

Portál Magazín Slovensko v tejto súvislosti v júni vo svojom článku poukázal na právnu argumentáciu Štefana Harabina na InfoVojne, ktorú si môžete vypočuť od času 55:00:

Zdroj: sme.sk / InfoVojna / ta3.com

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti