Expertka na dane Matovičovho ministra financií radila v minulosti aj Pente

28.05.2020 | 12:05
  0
Eduardovi Hegerovi napriek predvolebným negatívnym vyhláseniam OĽaNO voči Pente nerobí problém vybrať si za poradkyňu odborníčku na dane, ktorá v minulosti spolupracovala a radila finančníkom okolo Jaroslava Haščáka.

Renáta Bláhová sa stala mediálne známou pred pár rokmi, keď obvinila zdravotnú poisťovňu Dôvera zo skupina Penta, že si umelo vytvorila zisk, ktorý si následne odliala na Cyprus.

Keď sa v polovici februára blížila predvolebná kampaň do finále, hnutie OĽaNO vytiahlo svoj ďalší marketingový tromf.

Po veľkom úspechu videa spred Počiatkovej vily na Francúzskej riviére si Igor Matovič, Eduard Heger a Marek Krajčí zaleteli na Cyprus. Týmto výletom chceli poukázať na to, ako finančná skupina Penta hospodári a vyťahuje peniaze zo slovenského zdravotníctva prostredníctvom ich poisťovne Dôvera.

„Chceme vám ukázať, kde skončilo 400 miliónov eur, ktoré vytunelovala Penta s krytím strany Smer zo slovenského zdravotníctva,“ povedal na začiatku videa súčasný premiér, ktoré vysielal z cyperského Limassolu naživo.

 

Daňové poradenstvo

Napriek predvolebným negatívnym vyhláseniam voči finančníkom okolo Jaroslava Haščáka súčasnému ministrovi financií Eduardovi Hegerovi nerobí problém vybrať si za poradkyňu odborníčku na dane, ktorá v minulosti spolupracovala a radila Pente.

Ide o Renátu Bláhovú, ktorá sa stala novému financmajstrovi pravou rukou v oblasti daní. Tá sa pred pár rokmi zviditeľnila, keď sa ostro vyjadrila na adresu penťáckej poisťovne Dôvera.
Napísala viacero blogov, v ktorých popísala, ako vlastne finanční žraloci vytiahli peniaze z nášho verejného zdravotníctva.

Faktom však je, že Bláhová v minulosti okrem iného radila v daňových otázkach aj niektorým firmám z tejto skupiny.

A podľa Penty práve na základe návrhov Bláhovej postupovali v prípade zdravotnej poisťovne Dôvera.

„S pani Bláhovou sme riešili niekoľko konkrétnych záležitostí. Koncom roka 2005 pripravovala pre jeden z realitných projektov stanovisko v súvislosti s daňovým režimom predaja podniku a posúdením goodwillu. Pri kúpe podniku v zdravotnej poisťovni Dôvera v roku 2009 sme pri posúdení záporného goodwillu uplatnili daňový režim, ktorý korešpondoval s jej stanoviskom,“ povedal hovorca Penty Gabriel Tóth.

Ako ďalej Tóth uviedol, väčšina jej poradenstva súvisela s tým, či niektorý náklad alebo výnos vstupuje do základu dane spoločnosti.

Pri Dôvere nebola

Túto informáciu potvrdila aj Bláhová, zároveň však zdôraznila, že pri transakcii zdravotnej poisťovne Dôvera osobne nebola a ani nijako na tomto prípade nespolupracovala (viac v rozhovore na konci článku, pozn. red.).

Keď sme sa na prepojenie Bláhovej a Penty pýtali ministra Hegera počas rozhovoru pred pár týždňami, táto informácia ho zaskočila, pretože o nej nevedel. Prisľúbil však, že sa o to bude zaujímať.

„Minister sa na to pýtal a dostal odpoveď, ktorá ho uspokojila. Pani Bláhová je odborníčka v daňovej problematike a svojimi dlhoročnými výsledkami a postojmi dokazuje svoje kvality,“ odkázalo najnovšie tlačové oddelenie rezortu financií.

Konflikt záujmov?

Gabriel Šipoš, riaditeľ Transparency International Slovakia (TIS), bývalé pôsobenie novej Hegerovej poradkyne nepovažuje za problém.

„Akýkoľvek ministerský poradca bude mať nejakých minulých zamestnávateľov, ktorých sa práca bude dotýkať. Za problém by som to pokladal, ak by pani Bláhova doteraz pre Pentu pracovala či robila zákazky, či ešte horšie, keby s nimi mala pretrvávajúce obchodné vzťahy po nástupe za poradcu,“ vysvetlil Šipoš.

V neposlednom rade podotkol, že každý poradca by mal predložiť svoje minulé a súčasné obchodné záväzky, aby tak ministri, ako aj verejnosť vedeli, kde sú potenciálne slabiny či konflikty záujmov.

„Zároveň by mali aj takýto poradcovia zákaz po odchode pracovať určitý čas pre firmy, ktoré spadajú do ich portfólia poradenstva,“ uzavrel Šipoš.

Rozhovor s Renátou Bláhovou „Informáciu o spolupráci s Pentou som nepovažovala za relevantnú“ si môžete prečítať TU.

Na vyjadrenia a blogy Renaty Blahovej reagovala aj finančná skupina Penta. Reakciu si môžete prečítať TU.

Zdroj: aktuality.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti