Európsky súd rozhodol, že nazývanie Mohameda pedofilom nie je slobodou prejavu

29.10.2018 | 12:24
  0
Verdikt je reakciou na prípad Rakúšanky, ktorá verejne vyhlásila, že zakladateľ islamu je pedofil.

Nazývanie proroka Mohameda pedofilom nemá nič spoločné so slobodou prejavu. Minulý týždeň o tom rozhodol Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu.

Verdikt je reakciou na prípad Rakúšanky, ktorá verejne vyhlásila, že zakladateľ islamu je pedofil. Žena namietala, že tým chce rozprúdiť verejnú debatu o tejto otázke. Súd to však neuznal.

Prípad siaha ešte do roku 2009. Rakúšanka vtedy zorganizovala dva semináre nazvané Základné informácie o islame. Hovorila na nich aj o manželstve Mohameda so šesťročnou Aišou a prirovnala ho k pedofilovi.

Islam oficiálne uznáva, že vtedy asi 50-ročný Mohamed si vzal maloletú Aišu, podľa jeho učencov však mala deväť a nie šesť rokov. Aiša bola dcérou Mohamedovho najlepšieho priateľa Abú Bakra.

„Ako inak to nazývame ak nie pedofíliou?“ spýtala sa na seminári Rakúšanka.

Neskôr ju odsúdili za pohŕdanie náboženstvom a súd jej vymeral finančný trest vo výške 480 eur. Aj ďalšie súdy v Rakúsku verdikt potvrdili a žena sa preto obrátila na ESĽP. Ten však potvrdil, že rozhodnutie rakúskych súdov bolo správne.

Verejné odsúdenie Mohameda podľa ESĽP „nemôžu byť interpretované inak, ako cieľ demonštrovať, že Mohamed by nemal byť uctievaný.“ Podľa súdu to nemá nič spoločné so slobodou slova.

Zdroj: aktuality.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti