Európsky súd pre ľudské práva nevyhovel sťažnostiam Harabina a Lipšica

15.01.2022 | 09:30
  7
Obaja sa sťažovali, že sa nemohli zúčastniť na konaní pred Ústavným súdom (ÚS) SR.

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) nevyhovel sťažnostiam exšéfa Najvyššieho súdu (NS) SR Štefana Harabina a terajšieho špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Obaja sa sťažovali, že sa nemohli zúčastniť na konaní pred Ústavným súdom (ÚS) SR. TASR o tom informoval Peter Bubla z tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti (MS) SR.

„Sťažnosť Harabin proti Slovenskej republike ESĽP vyhlásil za neprijateľnú pre zneužitie práva na podanie sťažnosti,“ uviedol Bubla. Dôvodom bolo, že Harabin ESĽP po podaní sťažnosti neinformoval o zastavení konania, ktorého sa sťažnosť týkala.

„Keďže informácie sa týkajú samotného jadra prípadu, takéto konanie bolo podľa ESĽP v rozpore s účelom práva na individuálnu sťažnosť,“ informovali z ministerstva.

V Lipšicovom prípade ESĽP odmietol sťažnosť z dôvodu, že „sťažovateľ neutrpel podstatnú ujmu“. Pred ESĽP tiež namietal, že sa nemohol zúčastniť na konaní pred ÚS SR, hoci sa týkalo jeho občianskych práv a záväzkov.

Vláda argumentovala, že Lipšicova neúčasť na konaní pred ÚS SR nemala žiadny negatívny dosah na právo hájiť jeho občianske práva a záväzky pred všeobecnými súdmi.

„ESĽP argumenty vlády uznal, poukazujúc na to, že všeobecné súdy napokon na rozdiel od predchádzajúcich záverov stanovili, že sťažovateľ vôbec nezasiahol do osobnostných práv žalobkyne a že sťažovateľ nenamietal, že by utrpel inú ujmu než to, že musel v stave neistoty viesť spor ďalšie tri roky,“ podotkol Bubla.

Zdroj: spravy.pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti