Európski ľudovci pozastavili členstvo Orbánovmu Fideszu za kritiku, prisťahovalectva, Junckera a Sorosa

21.03.2019 | 10:09
  1
Maďarský premiér Orbán vo svojej reakci odmietol ustúpiť a meniť doterajšiu politiku vládnej strany Fidesz.

Najvyšší politickí predstavitelia Európskej ľudovej strany (EPP) v stredu večer v Bruseli s okamžitou platnosťou potvrdili pozastavenie členstva maďarskej vládnej strany Fidesz v najväčšej európskej politickej rodine. Pre TASR informáciu potvrdil poslanec Ivan Štefanec (KDH), ktorý mal hlasovacie právo.

Štefanec potvrdil správu, ktorú prostredníctvom Twitteru zverejnil predseda EPP Joseph Daul, že za dočasné pozastavenie členstva hlasovalo 190 delegátov a proti boli iba traja.

Podľa Štefanca, ktorý je vedúcim slovenskej delegácie EPP v europarlamente, to znamená, že za toto rozhodnutie hlasovali aj členovia delegácie Fideszu, ktorá môže použiť dokopy 11 hlasov.

Slovensko, ktoré je v EPP zastúpené stranami KDH, SMK a Most-Híd, má spolu sedem hlasov, pričom jeden z nich patrí Štefancovi ako šéfovi platformy SME Europe v EP.

"Dnešné rozhodnutie je dôkazom jednoty EPP a jasným signálom, že v každej situácii presadzujeme dodržiavanie pravidiel," uviedol Štefanec pre TASR. Dodal, že za principiálnym postojom ohľadom pozastavenia členstva pre Fidesz stálo aj KDH, čím nasledovalo líniu, ktorú nastolili predseda EPP Joseph Daul a šéf EPP v Európskom parlamente Manfred Weber.

Podľa Štefanca ide o kompromisné riešenie, s ktorým nakoniec súhlasila aj maďarská vládna strana. V praxi to znamená, že trojčlenný monitorovací výbor zohrá úlohu akejsi vyšetrovacej komisie, ktorá by v horizonte šiestich mesiacov mala rozhodnúť o opätovnom obnovení členstva Fideszu v EPP.

Členmi monitorovacieho výboru sú bývalý predseda Európskej rady Herman Van Rompuy, rakúsky exkancelár Wolfgan Schüssel a bývalý šéf europarlamentu Hans-Gert Pöttering. Počas obdobia pozastaveného členstva Fidesz nebude mať právo zúčastniť sa na voľbách v štruktúrach EPP, čiže právo voliť a uchádzať sa o pozície v rámci strany.

Orbán: Nemožno nás vylúčiť ani pozastaviť naše členstvo

Fidesz nemožno vylúčiť z Európskej ľudovej strany (EPP) a nie je možné ani mu pozastaviť členstvo v nej, povedal podľa provládneho spravodajského servera Origo.hu v stredu v Bruseli predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v reakcii na rozhodnutie EPP.

"Rozhodli sme sa pre riešenie, v rámci ktorého prerušíme uplatnenie svojho práva hlasovať dovtedy, kým trojčlenný monitorovací výbor pripraví svoju správu. Potom budeme opäť rokovať," povedal Orbán novinárom a dodal, že rozhodnutie EPP je dobré.

"Svoju politiku nehodláme meniť: chceme silnú Európu," zdôraznil maďarský premiér, podľa ktorého zatiaľ nie je rozhodnuté, kam zasadnú poslanci Fideszu po májových eurovoľbách. Podčiarkol však, že to bude iba taká frakcia, ktorá bude odmietať prisťahovalectvo, bude presadzovať ochranu kresťanstva a nebude uzatvárať tajné dohody.

Predseda EPP Joseph Daul prostredníctvom Twitteru zverejnil, že za dočasné pozastavenie členstva Fideszu hlasovalo 190 delegátov a proti boli iba traja.

Súčasťou kompromisného riešenia, s ktorým nakoniec súhlasila aj maďarská vládna strana, je zriadenie trojčlenného monitorovacieho výboru, ktorý zohrá úlohu akejsi vyšetrovacej komisie. Tá by v horizonte šiestich mesiacov mala rozhodnúť o opätovnom obnovení členstva Fideszu v EPP.

Zdroj: 24hod.sk (1), (2)


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti