Europoslanec Bilčík (PS-Spolu) vyzýva Rezníka, aby odvolal šéfa spravodajstva a publicistiky RTVS. Dôvodom je, že verejnoprávna televízia dala priestor expremiérovi Čarnogurskému

23.02.2022 | 12:30
  34
Bývalý slovenský premiér a exminister spravodlivosti Ján Čarnogurský v relácii  Správy a komentáre hovoril o ruskej histórii Krymu, o začatí vojny v Južnom Osetsku a Abcházsku samotným Gruzínskom, či o vyzbrojovaní Ukrajiny, ktorá tým ohrozuje Rusko.

„Včerajšie Správy a komentáre vyvolali na verejnosti ale aj medzi viacerými politikmi pobúrenie. Europoslanec Vladimír Bilčík, ktorý sa na pôde EP venuje boju s dezinformáciami, vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka, aby odvolal šéfa spravodajstva a publicistiky Vahrama Chuguryana,“ začína svoj článok šéfka portálu O médiach Miroslava Kernová, ktorej manželom je redaktor Denníka N Miro Kern.

„Vo včerajších Správach a komentároch vystúpil Ján Čarnogurský a priamo vo vysielaní tak dostali priestor klasické hoaxy o ruskej histórii Krymu, o začatí vojny v Južnom Osetsku a Abcházsku samotným Gruzínskom, či o vyzbrojovaní Ukrajiny, ktorá tým ohrozuje Rusko. Moderátorka Katarína Martinková nechala dezinformácie v rozhovore bez odpovede, a tak sa Čarnogurskému v RTVS podarilo do jasnej putinovskej agresie na Ukrajine vniesť chaos, v ktorom má divák problém sa vyznať,“ pokračuje Kernová.

„Za posledné 2 mesiace, naposledy včera, sa v spravodajstve RTVS udiali incidenty, v ktorých sa osoby pevne spojené s dezinformačnou scénou alebo priamo dezinformácie šírené nedemokratickými režimami dostali do spravodajstva verejnoprávneho média,“ napísal europoslanec Bilčík.

„Keďže RTVS sa verejnosti neospravedlnila za svoje početné zlyhania v poslednom čase a nedošlo k náprave verejne vyzýva Jaroslava Rezníka na odvolanie riaditeľa Sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS Vahrama Chuguryana, ktorý nesie priamu zodpovednosť za kvalitu a personalistiku v spravodajstve RTVS,“ pokračuje pobárená redaktorka portálu O médiach.

“Som šokovaný tým, že dezinformácie a známi dezinformátori dostávajú priestor vo verejnoprávnom spravodajstve v čase, keď nášho nášho suseda Ukrajinu napadol agresívny diktátor s pomocou svojej dezinformačnej mašinérie a mimoriadne zasadá Bezpečnostná rada SR. Naša krajina si nemôže sama podrážať nohy tým, že prenechá vysvetľovanie kľúčových okolností konfliktu na Ukrajine kremeľským ideológom, alebo dokonca priamo nechá ľudí z dezinformačných médií vyrábať spravodajské príspevky,” dodal Bilčík.

Omediach.com Požiadali vedenie RTVS o reakciu

Vedenie RTVS sa podľa Kernovej za Správy a komentáre neospravedlnilo,.

„Šéf spravodajstva a publicistiky Vahram Chuguryan priviedol do spravodajstva už viacerých dezinformátorov aj dezinformácie,“ píše Miroslava Kernová a poukazuje na to, že začiatkom februára bývalý moderátor diskusii portálu Extra Plus redaktor Radovan Kondrlík dal priestor politológovi Romanovi Michelkovi.

„Michelko bežne uverejňuje komentáre v dezinformačných médiách ako Extra plus, Zem a Vek, Hlavné správy, InfoVojna, Slobodný vysielač. Je však tiež politickým oponentom súčasnej prezidentky, keďže kandidoval a bol podpredsedom za stranu Vlasť Štefana Harabina,“ píše Kernová.

„Vahram Chuguryan od roku 2000 do roku 2008 pôsobil v Slovenskej televízii ako zahraničnopolitický redaktor. V roku 2005 robil rozhovor s Vladimírom Putinom. Ten bol s výsledkom natoľko spokojný, že keď mal v prezidentskom paláci spoločnú tlačovú besedu s vtedajším prezidentom SR Ivanom Gašparovičom, urobil šéf Kremľa neobvyklú vec. Na záver tlačovej besedy za prítomnosti novinárov zo Slovenska aj zo zahraničia sa spýtal, kde je medzi novinármi Chuguryan, a šiel sa s ním osobne zvítať,“ pokračuje.

Chuguryan od roku 2008 riadil komunikačné oddelenie na Ministerstve hospodárstva SR za Ľubomíra Jahnátka a od roku 2010 pôsobil v skupine SPP. V roku 2016 nastúpil na pozíciu riaditeľa komunikačného odboru Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, za Petra Plavčana z ministerstva odišiel a venoval sa súkromnému podnikaniu.

Kernová: RTVS klesla s Jánom Čarnogurským na úroveň prokremeľskej RT

Miroslava Kernová vo svojom ďalšom článku píše totalitným slovníkom, za ktorý by sa nemuseli hanbiť ani najväčší kádrovači a cenzory z čias pred rokom 1989:

Kým prezidentka Zuzana Čaputová a Bezpečnostná rada SR v utorok večer s plnou vážnosťou upozorňovali na pribúdanie nebezpečných dezinformácií ako hybridného nástroja politiky Vladimíra Putina, verejnoprávna RTVS pozvala útok Ruska na Ukrajinu komentovať Jána Čarnogurského - jedného z hlavných šíriteľov proruských dezinformácií na Slovensku.

Bývalý predseda vlády stihol za pár minút povedať niekoľko závažných manipulácií. Prítomnosť Ruska na Kryme obhajoval v duchu prokremeľskej propagandy s tým, že „Krym bol súčasťou Ruska a v roku 2014 sa len vrátil do Ruska.“ Krym patril v minulosti viac ako 250 rokov Rusku, no Čarnogurský opomína hrubé nedodržiavanie medzinárodného práva zo strany Ruska.

Čarnogurský povedal, že výsledok referenda na Kryme deklaroval túžbu tamojších obyvateľov stať sa súčasťou Ruska. Opomenul, ako bolo toto referendum zmanipulované a prebiehalo pod nátlakom neoznačených ozbrojencov, z ktorých sa vykľuli členovia ruských ozbrojených síl.

Medzinárodné právo, dohody a narušenie celistvosti ignoruje aj pri aktuálnom konflikte.

Ján Čarnogurský je člen Valdajského diskusného klubu. Podľa analytika Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Alexandra Dulebu Valdajský klub je komunikačnou platformou pre Putina, ktorú vymyslel „hlavný ideológ modelu riadenej demokracie“ Vladislav Surkov.

Čarnogurský je v podstate "hovorcom" Putina na Slovensku. To, že udalosti hodnotí člen takéhoto klubu, je pre diváka dôležitá informácia, no moderátorka relácie Katarína Martinková ju v príspevku nespomenula.

Martinková, ktorá už propagovala aj Jozefa Banáša, nereagovala vôbec na viaceré nepodložené absurdné tvrdenia Čarnogurského. Napríklad toto: "Pokiaľ ide o Ukrajinu, tak to nepotrebujeme oznámenie Putina. Vidíme na vlastné oči ako už niekoľko rokov idú vlaky po slovenských železniciach smerom na východ, plné ťažkých zbraní. To znamená, že už niekoľko rokov Západ vyzbrojuje Ukrajinu zbraňami, ktoré... ehm... no ktoré Ukrajina zatiaľ používala proti tým republikám Doneck a Luhansk a môže ich používať aj proti Rusku.

"Moderátorke vôbec nevadilo, že Čarnogurský neodpovedá na otázky, ktoré mu dáva, rozprával čo chcel. Čarnogurský priamo preberá argumenty ruskej propagandy. Je šéfom Slovensko-ruskej spoločnosti, ktorá zverejňuje mnohé proruské manipulácie, ktoré následne preberajú a šíria hlavné slovenské dezinformačné weby. Niekdajší disident je roky známym podporovateľom antisystémových a antidemokratických síl na Slovensku - komunistov, kotlebovcov či Slovenských brancov.

„Našťastie, stále máme lesy, hory. V nich už cvičia Slovenskí branci. Nie je ich veľa, ale keby bolo treba, môžu sa okolo nich združiť tisíce ďalších vlastencov. Potom, hoci opäť s ruskou pomocou, budú môcť vyhnať tých, ktorí kradmou rukou siahnu na našu slobodu,“ napísal v minulosti Čarnogurský.

Nie je to prvýkrát, čo spravodajstvo RTVS vyzeralo ako Hlavné správy. Nedávno Pred dvoma týždňami moderátor RTVS, ktorý v minulosti pracoval pre Extra plus, zavolal hodnotiť prezidentku bývalého podpredsedu strany Republika, ktorý deň predtým organizoval protest proti prezidentke.

Kernová si kopla aj do Trendu. Dôvod? Šéfredaktor Ižip informoval o vystúpení českej investigatívnej novinárky na 1. Česko-Slovenskej konferencii Covid-19 

Ronald Ižip sa vo svojom článku zo začiatku februára poďakoval šéfke portálu O médiách Miroslave Kernovej, ktorá si kopla do Trendu, za článok o tom, ako česká investigatívna novinárka na 1. Česko-Slovenskej konferencii Covid-19 hovorila o úlohe médií v kritických situáciach & ich manipuláciách a šírení strachu v Dobe covidovej.

„Česká novinárka otvorila pre mnohé médiá veľmi pálčivé, pre niektoré z nich neznesiteľné, témy. Pre každého čitateľa či občana však majú zásadný charakter. Príhovor vyvoláva množstvo relevantných a legitímnych otázok, nad ktorými by sa mal každý novinár zamyslieť. M. Dobiášová otvorila Pandorinu skrinku, ktorá je pre budúcnosť žurnalistiky absolútne zásadná a kľúčová. Tej žurnalistiky, v ktorú sa dôvera verejnosti dlhodobo vytráca. Zaslepenosť emóciami, ideológiou či propagandou nie je niečo, čo TREND ponúka a bude ponúkať. Naopak, snaží sa prinášať vecný pohľad na realitu, a to z viacerých uhlov. Hľadanie pravdy je proces, ktorého najväčším nepriateľom je čiernobiele videnie sveta, cenzúra nesúhlasných názorov a dogmatické osobovanie si vlastnej pravdy. Som si istý, že pod mojim vedením TREND do tejto úrovne žurnalistiky nikdy neskĺzne,“ napísal šéfredaktor Trendu.

Zdroj: omediach.com (1), (2) / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti