Eurokomisia zatiaľ nenašla riešenie pre migrantov z lode Diciotti, Taliansku však ponúka pomoc vo výške 9 miliónov eur

22.08.2018 | 16:30
  0
Loď Diciotti aj s migrantmi na palube v pondelok večer zakotvila v sicílskom prístave Catania.

Európska komisia (EK) ešte stále pracuje na vyriešení problému, ako naložiť so 177 migrantmi na palube lode Diciotti talianskej pobrežnej stráže. Uviedla to v stredu hovorkyňa exekutívy EÚ.

Podľa vyjadrenia hovorkyne EK Tove Ernstovej sa zatiaľ žiadna členská krajina EÚ neponúkla, že vezme niekoho zo 177 osôb, ktoré talianska loď zachránila 16. augusta v Stredozemnom mori. Zachránených bolo celkovo 190 ľudí, trinásť z nich, ktorí potrebovali naliehavú lekársku pomoc, Taliani vzali na ostrov Lampedusa.

Zakotvili na Sicílii

Loď Diciotti aj s migrantmi na palube v pondelok večer zakotvila v sicílskom prístave Catania. Talianska vláda im však nepovolila vystúpiť z plavidla a čaká na rozhodnutie Európskej komisie, do ktorých krajín Únie pôjdu. Ernstová upozornila, že eurokomisia od nedele, keď talianske ministerstvo zahraničných vecí oficiálne požiadalo Brusel o vypracovanie riešenia, oslovuje členské štáty EÚ s cieľom zabezpečiť koordináciu a podporu v snahe nájsť rýchle riešenie pre túto situáciu.

„Rokovania prebiehajú. Hovoríme o ľuďoch, vyše 170 osobách, a samozrejme prioritou pre každého je, aby títo ľudia dostali starostlivosť, ktorú potrebujú,“ uviedla Ernstová počas stretnutia s novinármi.

Talianska vláda pôvodne na prijatie 177 migrantov z lode vyzvala Maltu. Ostrovný štát to však odmietol s tvrdením, že loď s migrantmi nebol v tiesni, pričom samotní migranti odmietli maltskú pomoc a chceli pokračovať v ceste do Talianska.

EÚ dá Taliansku 9 miliónov eur na zdravotnú starostlivosť pre migrantov

Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že vyčlenila deväť miliónov eur pre Taliansko na pomoc pri zlepšovaní prístupu k zdravotnej starostlivosti v prijímacích zariadeniach pre žiadateľov o azyl a osôb požívajúcich medzinárodnú ochranu.

Finančnú pomoc dostane viac ako 42 000 ľudí v regiónoch Emilia-Romagna, Lazio, Ligúria, Toskánsko a Sicília. EÚ chce pritom osobitnú pozornosť venovať potrebám najzraniteľnejších osôb vrátane žien a detí.

Eurokomisár pre migráciu, vnútorné veci a občianstvo Dimitris Avramopulos v tejto súvislosti pripomenul, že Taliansko je v posledných rokoch vystavené mimoriadnemu migračnému tlaku a eurokomisia neprestane podporovať úsilie Talianska, pokiaľ ide o riadenie migrácie a poskytovanie útočiska tým, ktorí potrebujú ochranu.

Nový finančný balík má pomôcť riešiť základné potreby zdravotnej starostlivosti tým, že v prípade potreby zabezpečí primeraný prístup k lekárskym službám.

Komisia spresnila, že po vyčlenení deväťmiliónovej sumy zmobilizovala celkovo už vyše 200 miliónov eur vo forme núdzovej pomoci na podporu riadenia migrácie v Taliansku. Okrem núdzovej pomoci bolo pre Taliansko prostredníctvom Fondu pre azyl, migráciu a integráciu (AMIF) a národného programu Fondu vnútornej bezpečnosti (ISF) na roky 2014-2020 vyčlenených 653,7 milióna eur.

Zdroj: aktuality.sk (1), (2)


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti