Eurokomisia vyzvala členské štáty Schengenu, aby ukončili hraničné kontroly zavedené v dôsledku migračnej krízy

12.10.2018 | 13:21
  0
Hraničné kontroly v reakcii na migračnú krízu v roku 2015 zaviedlo Nemecko, Rakúsko, Francúzsko, Švédsko a Dánsko. Pridalo sa k nim aj Nórsko, ktoré nie je v EÚ, ale je členom Schengenu.

Európska komisia (EK) v piatok vyzvala šesť členských štátov schengenského priestoru, aby prestali predlžovať kontroly na svojich hraniciach.

Európsky komisár Dimitris Avramopulos pred rokovaním ministrov vnútra EÚ v Luxembursku povedal, že si návrat k Európe so zatvorenými vnútornými hranicami nedokáže predstaviť. Hraničné kontroly v reakcii na migračnú krízu v roku 2015 zaviedlo Nemecko, Rakúsko, Francúzsko, Švédsko a Dánsko. Pridalo sa k nim aj Nórsko, ktoré nie je v EÚ, ale je členom Schengenu.

„Občania Európy musia mať aj naďalej pocit, že môžu cestovať slobodne,“ vyzval Avramopulos v Luxemburgu. „Nedokážem si Európu so zatvorenými hranicami predstaviť,“ dodal.

Členom schengenského priestoru je spolu 26 krajín. Vnútri priestoru voľného pohybu sa za normálnych okolností hraničné kontroly nevykonávajú. V reakcii na príchod státisícov migrantov do Európy, ale aj v reakcii na teroristické útoky z roku 2015, zaviedli kontroly aspoň na niektorých úsekoch svojich hraníc Nemecko, Francúzsko, Rakúsko, Švédsko, Dánsko a Nórsko.

Francúzsko a Rakúsko v uplynulých dňoch informovali Európsku komisiu o predĺžení kontrol, ktoré mali skončiť 11. novembra, najmenej do mája budúceho roka. Dnes sa k nim pridalo aj Nemecko. „Predpoklady pre zrušenie kontrol na vnútorných hraniciach nie sú v tomto okamihu splnené,“ uviedol vo vyhlásení minister vnútra Horst Seehofer. Nemecko kontroly uplatňuje na hranici s Rakúskom od jesene 2015.

Niektoré argumenty, ktorými krajina zdôvodňuje potrebu zachovania kontrol, sú podľa Avramopulosa pochopiteľné. Zároveň však zdôraznil, že Európska únia pre bezpečnosť svojich občanov v uplynulých rokoch urobila veľa. Na stranu Európskej komisie sa postavil napríklad aj luxemburský minister zahraničia Jean Asselborn, podľa ktorého je potrebné, aby sa EÚ „veľmi rýchlo vrátila k normálnemu stavu“.

V schengenskom priestore sú takmer všetky členské štáty EÚ okrem Británie, Írska, Rumunska, Bulharska a Cypru. Navyše sa k nemu pripojili aj nečlenské krajiny Nórsko, Island, Švajčiarsko a Lichtenštajnsko.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti