Eurokomisia navrhuje zaradiť jadro a zemný plyn medzi zelené investície

02.01.2022 | 10:30
  6
O zaradenie jadrovej energie na zoznam zelených investícií sa dlhodobo usiluje aj Slovensko, Česká republika či Francúzsko.

Európska komisia navrhuje zaradiť jadro a zemný plyn medzi zelené investície. Informoval o tom americký denník Financial Times, ktorý má chystaný návrh k dispozícii. O zaradenie jadrovej energie na zoznam zelených investícií sa dlhodobo usiluje aj Slovensko, Česká republika či Francúzsko.

Český analytik Lukáš Kovanda z Trinity Bank upozorňuje, že podľa uvedenej správy Financial Times by jadrová energia mohla byť na úrovni EÚ považovaná za udržateľnú, ak bude optimálne nakladané s jadrovým odpadom. Za udržateľné by sa potom považovali tie nové jadrové elektrárne a bloky, ktorých výstavba bude povolená do roku 2045.

Prijateľnejší než uhlie

Stúpenci zaradenia týchto zdrojov medzi zelené investície tvrdia, že elektrárne, kde energetickým zdrojom je plyn, sú voči prírode omnoho priateľskejšie než uhlie. Čo sa týka jadrových elektrární, pri tých poukazujú na fakt, že neprodukujú žiadne emisie CO2.

Podľa oponentov zaradenia jadra a plynu medzi ekologické zdroje však tvrdenie, že zemný plyn je „čistejší“ než iné zdroje, neznamená, že je „čistou energiou“. Čo sa týka jadra, dlhodobé riziká spojené s jadrovým odpadom podľa nich prevyšujú prínos jadrových elektrární, ktorým je neprodukovanie CO2.

Heger návrh víta

Premiér Eduard Heger (OĽANO) návrh EK privítal. Považuje to za vyvrcholenie viac ako ročného úsilia spolu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom či s bývalým českým premiérom Andrejom Babišom.

Heger vyhlásil, že pre Slovensko je kľúčové, aby jadro nezostalo v investičnej nevýhode. Komisia podľa jeho slov „uznala, že na naplnenie cieľa, ktorým je klimatická neutralita, je potrebné prihliadnuť na energetický mix jednotlivých členských štátov, keďže tie majú rôzne štartovacie pozície“.

Slovensko podporuje celoeurópsky cieľ dosiahnutia klimatickej neutrality do roku 2050. „Bez jadrovej energie to však nepôjde. Je stabilná (na rozdiel od väčšiny obnoviteľných zdrojov) a nízkoemisná, a preto je dôležitá pri prechode na zelenú ekonomiku,“ uviedli z Úradu vlády. Na Slovensku sa vyrába viac ako polovica elektriny z jadra, čo ho radí na druhé miesto v EÚ. „Po dostavbe tretieho bloku jadrovej elektrárne Mochovce to bude vyše 70 percent,“ priblížili.

Kľúčom odpad

Podľa návrhu Európskej komisie budú investície do jadrových elektrární považované za zelené napríklad vtedy, ak projekt bude využívať najnovšie technológie a bude mať vyriešené bezpečné uloženie jadrového odpadu. Navyše, ako informovali agentúry Reuters a AFP, nové jadrové elektrárne budú za zelené považované v prípade, že povolenie na výstavbu dostanú do roku 2045.

V prípade zemného plynu by malo ísť o prechodný zdroj energie s tým, že elektrárne musia získať povolenie na výstavbu do konca roka 2030. Tie, ktoré dostanú povolenie na výstavbu po 31. decembri 2030, budú musieť plniť prísnejšie emisné normy.

Proti zaradeniu jadra a plynu medzi zelené technológie sa dlhodobo stavia Nemecko, pričom nemecký minister hospodárstva Robert Habeck nový návrh už skritizoval. Ako v sobotu povedal, „návrh spláchne všetko úsilie na dosiahnutie environmentálnej stability“. Dodal, že za problém považuje najmä úsilie označovať jadrové palivo za udržateľný energetický zdroj.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti