Eurokomisár Šefčovič oznámil kandidatúru na prezidenta

18.01.2019 | 11:45
  0
Slovensko podľa jeho slov potrebuje dobrého a nadstraníckeho prezidenta a celospoločenský zmier.

Podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič ide kandidovať za prezidenta SR v marcových voľbách. Oznámil to v piatok na tlačovej konferencii v Bratislave.

Ponuku mu dal Smer-SD, v pondelok mu avizoval podporu vedenia. Šefčovič zdôrazňuje, že nie je členom Smeru-SD, ale bude sa opierať o aj ich podporu. Podpisy zbiera a chce ich odovzdať na budúci týždeň.

"Celý život som zastupoval Slovensko a bojoval za jeho záujmy. Vždy som to robil s cieľom, aby bolo Slovensko rešpektované a so sebavedomým hlasom. Dnes pred vami stojím ako kandidát na prezidenta SR," vyhlásil Šefčovič.

Slovensko podľa jeho slov potrebuje dobrého a nadstraníckeho prezidenta a celospoločenský zmier. Naštrbená dôvera podľa neho vedie ľudí k hlásateľom extrémistických názorov.

"Otázka dnes nestojí tak, či potrebujeme koaličného alebo opozičného prezidenta. Nepotrebujeme ustavičný trvalý konflikt. Je to neproduktívne a oslabuje nás to. Slovensko potrebuje prezidenta všetkých občanov, ktorý bude vláde nastavovať rovné zrkadlo," uviedol Šefčovič s tým, že je odhodlaný to robiť za ľudí.

Šefčovič chce byť ako prezident čo najbližšie k ľuďom, hovorí o potrebe modernizácie, zmenách v zdravotníctve, školstve a sociálnych veciach. Modernizácia by mala mať podľa neho silný sociálny rozmer. Hovorí tiež o potrebe boja s korupciou a zdôrazňuje, že bude garantom ukotvenia Slovenska v Európskej únii.

Smer-SD mesiace hovoril, že najlepším kandidátom by bol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Ten však od začiatku kandidatúru odmietal a rozhodnutie nezmenil. Pred pár dňami dal Smer-SD ponuku Šefčovičovi, ktorého meno sa tiež objavovalo v prvých úvahách sociálnych demokratov o prezidentskom kandidátovi.

Prezidentské voľby budú v sobotu 16. marca, prípadné druhé kolo 30. marca. Návrhy kandidátov bude možné doručovať do 31. januára 2019 do polnoci.

Zdroj: info.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti