EÚ odsúdila incident s núteným pristátím lietadla v Bielorusku. Keď zastavili vo Viedni lietadlo bolívijského prezidenta pre podozrenie, že je v ňom Snowden, nikto v Európe ani nemukol

24.05.2021 | 10:14
  5
EÚ pohrozila, že voči osobám zodpovedným za tento incident zareaguje sankciami. Poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD) pripomenul rok 2013, keď lietadlo Eva Moralesa muselo nútene pristáť v Rakúsku.

Európska únia v pondelok ostro odsúdila bieloruské úrady za to, že v nedeľu pre údajnú bezpečnostnú hrozbu prinútili na letisku v Minsku núdzovo pristáť civilné lietadlo, aby následne zadržali novinára a aktivistu Ramana Prataseviča, ktorý na jeho palube cestoval z Atén do Vilniusu. Informovala o tom agentúra DPA.

EÚ pohrozila, že voči osobám zodpovedným za tento incident zareaguje sankciami. Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v mene všetkých 27 členských štátov vyzval na okamžité Pratasevičovo prepustenie.

Jeho zadržanie nazval ďalším zjavným pokusom bieloruských úradov umlčať všetky opozičné hlasy. Minsk takýmto spôsobom podľa Borrella ohrozil bezpečnosť pasažierov a posádky. Nevyhnutné je medzinárodné vyšetrenie tohto prípadu, dodal.

Táto situácia bude i jednou z tém summitu v Bruseli, ktorý sa začne v pondelok večer. Európska únia preverí následky konania Bieloruska vrátane opatrení voči zodpovedným, avizoval Borrell.

Pokyn na pristátie lietadla spoločnosti Ryanair pre údajnú nastraženú bombu na jeho palube vydal podľa agentúry BelTA osobne bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Počas prehliadky lietadla sa na palube však nenašiel nijaký podozrivý predmet.

Ramana Prataseviča (26) spolu so Sciapanom Pucilom (22), druhým zakladateľom komunikačného kanálu Nexta Live fungujúcim na sociálnej sieti Telegram, zaradilo vlani v novembri Bielorusko na zoznam osôb podozrivých z teroristickej činnosti.

Úrady tak urobili na základe predošlých obvinení, že obaja mladí muži sa podieľali na organizovaní hromadných nepokojov, čo je trestný čin, za ktorý v Bielorusku hrozí až 15 rokov väzenia. Kanál Nexta však vtedy upozornil, že terorizmus sa v Bielorusku trestá doživotným väzením alebo smrťou.

Nexta a jeho sesterský kanál Nexta Live sú momentálne zrejme najznámejšími zdrojmi informácií o aktivitách bieloruskej opozície. Obrovskú popularitu získali počas protestov proti výsledkom augustových prezidentských volieb a prívržencom opozície často slúžia aj na ich vzájomnú koordináciu. Bieloruský súd v októbri označil kanál Nexta Live za "extrémistický" a nariadil jeho zablokovanie.

Mohutné protesty v Bielorusku vypukli po vyhlásení výsledkov prezidentských volieb, ktoré sa konali 9. augusta a podľa ústrednej volebnej komisie v nich zvíťazil Lukašenko. Opozícia ich výsledky však neuznáva a tvrdí, že víťazkou je jej kandidátka Sviatlana Cichanovská.

Exilová líderka bieloruskej opozície Cichanovská krátko po núdzovom pristátí lietadla na Telegrame napísala, že je "absolútne jasné", že šlo o zásah bieloruských tajných služieb v snahe zadržať Prataseviča. Cichanovská a Nexta tiež pripomenuli, že Pratasevičovi hrozí v Bielorusku trest smrti.

Blaha: Medzinárodné právo je len zdrap papiera, ak ide o záujmy USA. Spomeňte si na Moralesa a jeho lietadlo

Páči sa mi, ako všetci na Západe jančia kvôli tomu, že Bielorusi nechali pristáť lietadlo v Minsku, lebo na palube bol chlapík, ktorého obviňujú z terorizmu.

1. Ja len, že keď v roku 2013 prinútili členské štáty EÚ vo Viedni pristáť štátne lietadlo Eva Moralesa, prezidenta Bolívie, tak nikto v Európe ani nemukol. A to bol teda iný škandál.

2. Američania dali vtedy viacerým európskym štátom pokyn, že Moralesovo lietadlo musia dať dole, lebo na palube sa vraj nachádza Edward Snowden.

3. Len pripomínam, že Snowden nebol žiaden terorista, ale chlapík, čo vyzradil tajomstvá o amerických zločinoch - čiže hrdina. A kvôli nemu prinútili pristáť nieže civilné lietadlo, ale dokonca prezidentské lietadlo.

4. Vtedy som nepočul jančiť nikoho z európskych lídrov, tíško bol celý Brusel a Korčok si doma zabalený v americkej vlajke precvičoval spievanie americkej hymny.

5. A keď sa viacero latinskoamerických štátov obrátilo na OSN, že takéto niečo je absolútne neprípustné, Západ ich vysmial. Medzinárodné právo je predsa len zdrap papiera, ak ide o záujmy USA.

6. Americká vláda spokojne priznala, že dala takýto pokyn a európske vlády veselo porušili všetky medzinárodné práva. A títo sa dnes sťažujú na Lukašenka. Perfektné.

7. Milé západné vlády, malá rada: pokiaľ chcete niekomu niečo vyčítať, bolo by asi lepšie, keby ste to nerobili sami. Ak Lukašenka považujete za štátneho teroristu, tak čo ste potom boli vy v prípade Moralesa?

8. Mimochodom, v prípade Moralesovho letu na palube Snowden ani nebol, čiže to bol navyše ešte aj úplný trapas. Z amerických tajných služieb si vtedy vystrelil Julian Assange.

9. Assange, to je ten, ktorého teraz mučia v Británii a v USA preňho žiadajú trest smrti. Tiež iba za to, že vyzradil pravdu o amerických zločinoch. Ehm, taká malá pripomienka pre našich veľkých "demokratov".

10. Ja len, že je do popuku, ak títo chcú niečo vyčítať Bielorusom. Vodu kážu, víno pijú. Hovorí sa tomu - pokrytectvo. V tom sú na Západe majstri.

Zdroj: trend.sk / topky.sk / Facebook Ľuboš Blaha


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti