Eset styky s politikmi a peniaze pre nich tají

15.10.2019 | 11:22
  4
Majitelia Esetu financovali Matúša Valla, keď kandidoval za primátora Bratislavy, organizátorov Za slušné Slovensko, Progresívne Slovensko a jeden z nich vyhlásil, že podporí aj Andreja Kisku.

Majitelia Esetu sa ku kontaktom s opozičnými politikmi a ich financovaniu odmietajú vyjadriť. Minulý týždeň pritom vyšlo najavo, že jeden z nich Anton Zajac mal dať peniaze poslancovi Jozefovi Rajtárovi na aktivity súvisiace s korupciou pre bývalého siskára, o čom sa doteraz nevedelo. Samotný Zajac financovanie okolo Rajtára nevysvetlil.

Financovali Matúša Valla, keď kandidoval za primátora Bratislavy, organizátorov Za slušné Slovensko, Progresívne Slovensko a jeden z nich vyhlásil, že podporí aj Andreja Kisku.

 

Na snímke spolumajiteľ Esetu Miroslav Trnka s Matúšom Vallom.

 

To je výpočet aktivít niektorých majiteľov IT antivírovej spoločnosti Eset a ich možných zásahov do politiky, ktoré sú však verejne známe. Doteraz bolo verejne priznaných okolo 143 500 eur, ktoré investovali do niektorých politikov.

Zajacove a Rajtárove motanice

Minulý týždeň sa však ukázalo, že majitelia Esetu údajne spolupracujú aj s opozičným poslancom Jozefom Rajtárom a bývalým siskárom Pavlom Forischom. O tejto spolupráci doteraz verejnosť nevedela. Upozornila na ňu Lucia Ďuriš Nicholsonová. Podľa nej Rajtár bral od Antona Zajaca z Esetu peniaze a vedieť o tom mal aj predseda SaS Richard Sulík.

Rajtár to však odmieta. V rozhovore pre hlavne.sk uviedol, že peniaze od spolumajiteľa Esetu nezobral. ,,Keď sme naháňali Kočnera, tak som sa prihováral, aby každý nejakým dielom prispel na to, ale ja som žiadne peniaze nemanažoval,“ povedal.

Samotný Anton Zajac peniaze pre Rajtára nepoprel. Pre Denník N uviedol, že podporuje rôzne aktivity, ktorých cieľom je posilňovať demokratické prostredie v krajine. „Vzhľadom na to, že som podporil veľa projektov, nedržím si evidenciu malých darov. Tieto malé dary sú súkromnej povahy, s jediným motívom pomôcť, a preto z princípu nebudem menovať žiadneho z obdarovaných,“ reagoval Zajac.

Odmietol však, že by išlo o veľkú sumu v desaťtisícoch eur. Ku kauze sa vyjadril aj exsiskár Forisch, ktorý s Rajtárom spolupracoval na nakupovaní informácií. „Viem, že Zajac nám chcel dávať love, ale ja som povedal, že my od Esetu neberieme,“ komentoval to Forisch. Peniaze od Zajaca mali ísť podľa neho cez Rajtára. Jemu vraj ponúkal 2 –tisíc Eur, čo bolo podľa slov Forischa málo.

Politické hry Esetu?

Oslovili sme preto majiteľov Esetu, aby kontakty a financovanie politikov objasnili. Pýtali sme sa s ktorými politikmi sa stretli za posledné dva roky stretli a komu z nich poskytli alebo plánujú poskytnúť peniaze. Spoločnosť Eset nám najskôr oznámila, že otázky sa týkajú majiteľov a preto musíme kontaktovať priamo ich. Keď sme si vypýtali kontakty, po dvoch dňoch nám napokon povedali, že kontakty na majiteľov štandardne nedávajú. ,,Momentálne nebudú na dané otázky odpovedať,“ odpísal nám hovorca Esetu Peter Blažečka.

Zdroj: hlavne.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti