Erdogan obvinil USA a Izrael zo zasahovania do vnútorných záležitostí Iránu a iných krajín

08.01.2018 | 11:09
  0
Upozornil, že oba štáty chcú proti sebe rozoštvať obyvateľov arabských štátov.

Turecký prezident tvrdí aj to, že Spojené štáty a Izrael zasahovaním do vnútroštátnych záležitostí Iránu a Pakistanu a iných moslimských krajín, chcú získať ich prírodné zdroje.

„Nemôžeme akceptovať, že niektoré krajiny - predovšetkým USA a Izrael - zasahujú do vnútorných záležitostí Iránu a Pakistanu," uviedol Erdogan. Americký prezident Donald Trump vo svojom minulotýždňovom príspevku na Twitteri vyjadril podporu protivládnym protestestom v Iráne a tamojší režim označil za „skorumpovaný a brutálny“.

Recep Tayyip Erdogan síce nekonkretizoval v čom spočíva zasahovanie do pakistanských záležitostí, avšak jeho poznámka pravdepodobne odkazuje na rozhodnutie Spojených štátov zastaviť finančnú pomoc krajine vo výške jednej miliardy dolárov. Washington totiž obvinil Islamabad z ukrývania bojovníkov hnutia Taliban a z neprijatia „rozhodujúcich opatrení zameraných proti terorizmu“.

Vo svojom vyhlásení obvinil Spojené štáty a Izrael zo snahy získať v uvedených krajinách „bohaté prírodné zdroje“. Dodal, že Washington spolu s Tel Avivom a inými západnými štátmi zameriavajú svoje úsilie predovšetkým na moslimské národy, aby v nich „poštvali ľudí proti sebe“. Na ilustráciu uviedol krajiny ako Sýria, Irak, Palestína alebo Egypt.

„ A to isté sa týka aj Líbye, Tuniska, Sudánu a Čadu. Krajiny, v ktorých sa vyskytujú nepokoje, sú moslimské krajiny. Tieto štáty majú svoje bohatstvo, ktoré im patrí. Ľudia vo svete si musia byť toho vedomí a zmeniť svoj prístup,“ pokračoval Erdogan.

Jeho stanovisku nadväzuje na  vyhlásenie Teheránu, ktorý obvinil USA, Izrael a Saudskú Arábiu z podnecovania protestov v Iráne. Tamojší prokurátor Muhammad Džafar Montazeri vo štvrtok povedal, že v protivládnych protestoch sa vo významnej miere angažoval americký občan Michael Andrea, ktorý je podľa neho bývalým agentom CIA. Dodal, že práve on sformoval skupinu, ktorej cieľom bolo vyvolať v krajine nepokoje.

Iránsky veľvyslanec pre OSN Gholámalí Chóšrú vo štvrtok obvinil Spojené štáty zo zasahovania do vnútorných záležitostí jeho krajiny a označil ich ho za „groteskné“.

Z vyvolávania nepokojov v Iráne obvinil Washington aj námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti