Epidemiologický chaos zasiahol spoločnosť plnou silou: Ľudia sa začínajú stavať Matovičovi na odpor. Občianska neposlušnosť prichádza

09.12.2020 | 17:24
  19
K frustrovaným občanom sa pridávajú aj frustrované prevádzky, mnohé sú na hrane bankrotu.

Prezidentka Zuzana Čaputová už dlhšiu dobu vyjadruje diskomfort so spôsobom, ako premiér riadi epidémiu. Posledné intermezzá s otváraním škôl, testovaním pendlerov či opätovná snaha o celoplošné testovanie napriek odporúčaniu epidemiológov si vyžiadali ďalšiu kritiku z jej strany.

Prezidentka výstižne označila riadenie epidémie za chaos. Jej iniciatíva však môže prichádzať neskoro. Nedeľný prieskum agentúry Focus pre TV Markíza ukázal bezprecedentný záujem ľudí o nové voľby. Tým hlavným dôvodom je bezpochyby Igor Matovič. Väčšina Slovákov je z neho zúfala.

Ak by premiér mal záujem načúvať, zamyslel by sa nad alternatívami. Napríklad možnosťou, ako vytvoriť celospoločensky akceptovateľný spôsob boja s koronavírusom alebo ako svoju snahu odovzdať niekomu dôveryhodnejšiemu a kompetentnejšiemu.

No miesto asertívnej reakcie Matovič postavil prezidentku do jedného šíku s Kotlebom a Ficom. Sám sa nazval zbitým psom. A má pravdu. Pes, ktorý neustále breše a okoloidúcich hryzie do nohy, si koleduje o pár rán palicou. Avšak takéto emocionálne výlevy majú čoraz menší efekt na sklamaných Slovákov.  

Strata poslušnosti

K frustrovaným občanom sa pridávajú aj frustrované prevádzky, mnohé sú na hrane bankrotu. Slovenskí podnikatelia dostali mnoho zákazov, no minimálne kompenzácie - najnižšie v eurozóne. Situácia sa pre nich stala zúfalá. Niektoré reštaurácie a fitness centrá sa rozhodli svoje prevádzky protestne otvoriť.

Ešte pred pár týždňami sociológ Michal Vašečka pre TREND povedal: „Už teraz vidím, že to ľudia prestávajú zvládať. Šíri sa nielen frustrácia, ale aj agresivita a tá môže prerásť v hnev. Nemyslím hnev, ktorý sme videli pred pár dňami u ľudí pred Úradom vlády. To môže byť hnev, ktorý môže byť ešte vážnejší. V angličtine sa to volá public disobedience - prestaneme dodržiavať predpisy a zákony.“

Jednoducho, zúfalí ľudia začnú robiť zúfalé veci. Lebo zúfalí ľudia robia zúfalé veci, pokračoval M. Vašečka.

Strata dôvery

Ľudia sú nahnevaní a sklamaní. Okrem toho, že sa polícii odviazali ruky pri boji s korupciou, všetky ostatné sľuby išli do stratena. Čo je najhoršie, bojovníci proti establišmentu sa stali sami establišmentom, ktorým tak opovrhovali. Boris Kollár je toho najvýraznejším príkladom.

Igor Matovič miesto jeho kritiky torpéduje všetky konštruktívne návrhy smerom k pandémii či otváraní škôl. Sám tak nepriamo podporuje papalášstvo svojho najdôležitejšieho koaličného partnera. Nečudo, že voliči začínajú mať pocit, že boli oklamaní.

Strata legitimity

Problém s chaotickým riadením epidémie nie je jediný. Naopak odvracia pozornosť ľudí od zákonov, ktoré sa narýchlo v parlamente plánujú schvaľovať. Miesto poctivej verejnej a odbornej diskusie o reforme ústavy, dôchodkovom systéme, núdzovom stave, generálnej prokuratúre či súdoch tu máme zákony ušité horúcou ihlou.

Potreba ich rýchlo a bez diskusie poschvaľovať v predvianočnom období naznačuje, že medzi koaličnými stranami prebieha veľké handlovanie. O tom, že to bude robiť Boris Kollár niet pochýb. Ani o tom, že Igor Matovič sa na tejto vlne zvezie. Avšak tichá podpora takejto politiky od strán SaS a Za Ľudí môže priniesť ďalšie sklamanie aj pre stredopravých voličov.

Morálna integrita

Krajina nemá veľa možností, ako zo situácie von. Našťastie, morálna integrita prezidentky prevyšuje na míle všetkých ostatných politikov. Vojna je vždy najhorším možným riešením, no sú situácie, kedy neostáva nič iné.

Slovensko môže iba veriť, že na stranu spravodlivosti, racionality a pokory, ktorú Zuzana Čaputová reprezentuje, sa čoskoro pridajú aj ďalšie osobnosti najmä politického života, ktoré jasne ukážu, že im ide viac o osud Slovenska než o eurofondový biznis či teplé miestečka.

Autor: Roland Ižip

Zdroj: trend.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti