Elektrina na trhoch atakuje cenu 300 eur za megawatthodinu, prudko dražie aj plyn

30.06.2022 | 16:26
  0
V polovici júna sa pritom cena elektriny pohybovala ešte na úrovni 226 eur za megawatthodinu.

Záver júna je v znamení prudkého zdražovania elektriny a plynu na trhoch. Cena elektriny už atakuje 300-eurovú hranicu.

Ako vyplýva z údajov zverejnených pražskou burzou PXE, elektrina s dodávkou na Slovensko v budúcom roku sa v stredu predávala za necelých 291 eur za megawatthodinu. V polovici júna sa pritom cena elektriny pohybovala ešte na úrovni 226 eur za megawatthodinu.

Podobne prudko rastie cena plynu. Na trhu TTF (virtuálny obchodný uzol Title Transfer Facility v Holandsku) sa v súčasnosti predáva plyn za zhruba 140 eur za megawatthodinu.

Od začiatku tohto týždňa si tak cena plynu pripísala vyše 15 eur za megawatthodinu. V polovici júna bola cena plynu na spomínanom trhu ešte na úrovni okolo 80 eur za megawatthodinu.

Súčasné trhové ceny elektriny a plynu stále neprekonali svoje historické maximá. Plyn dosiahol rekordné hodnoty začiatkom marca tohto roka. Na Medzinárodný deň žien sa plyn vyšplhal na trhu TTF na 216 eur za megawatthodinu.

Elektrina sa dva dni pred ostatnými Vianocami predávala za takmer 330 eur za megawatthodinu. Začiatkom minulého roka sa ale elektrina obchodovala len za 55 eur za megawatthodinu.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti