Ekvádor čiastočne obnovil Assangeovi prístup na internet

15.10.2018 | 14:16
  0
Assange na veľvyslanectve juhoamerickej krajiny žije už viac ako šesť rokov, aby sa vyhol vydaniu do USA, kde mu hrozí stíhanie kvôli zverejnenie tajných dokumentov o vojne v Iraku či v Afganistane.

Ekvádor čiastočne obnovil prístup na internet zakladateľovi organizácie WikiLeaks Julianovi Assangeovi, ktorý sa už viac ako šesť rokov ukrýva na ekvádorskom veľvyslanectve v britskej metropole Londýn.
Informovala o tom agentúra Reuters.

K obnoveniu prístupu na internet pre Assangea prišlo pol roka po tom, čo mu ekvádorská ambasáda obmedzila možnosť komunikovať s vonkajším svetom, keď Assange na sociálnych sieťach diskutoval o otázkach, ktoré mohli ohroziť diplomatické vzťahy Ekvádoru s inými krajinami.

"Ekvádor ukončil izoláciu Juliana Assangea," uviedla na Twitteri spoločnosť Wikileaks. Zmenu potvrdil aj Assangeov právnik Greg Barns, ktorý ju označil za "vítanú udalosť".

"Hlavný problém - teda záväzok Británie, aby dala prísľub, že Assange nebude vydaný do Spojených štátov - však zostáva nevyriešený," dodal Barns.

Spoločnosť WikiLeaks nedávno oznámila, že jej šéfredaktorom sa stal Assangeov dlhoročný spolupracovník Kristin Hrafnsson.

Assange sa ešte pred šiestimi rokmi ukryl na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, keďže mu vtedy hrozilo vydanie na stíhanie do Švédska v súvislosti s údajným znásilnením.

Aktivista a publicista austrálskeho pôvodu, ktorý sa preslávil zverejňovaním amerických tajných dokumentov, sa totiž obával, že by ho následne vydali do Spojených štátov.

Zatiaľ čo Švédsko medzičasom zastavilo konanie v Assangeovom prípade, britské orgány ho chcú naďalej zatknúť pre obvinenie z porušenia podmienok kaucie.

Ekvádor v snahe vyriešiť túto patovú situáciu udelil Assangeovi občianstvo a požiadal Britániu, aby mu priznala štatút ekvádorského diplomata, ktorý by mu umožnil bezpečný odchod. Londýn však túto žiadosť zamietol.

Zdroj: sme.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti