Dzurinda odmieta, že by počas svojej vlády rozhodoval v prospech Penty

18.10.2019 | 16:38
  5
Ak sú informácie z kauzy Gorila pravdivé, svedčia podľa Dzurindu o zlyhaní jednotlivcov, nie vlády.

Expremiér Mikuláš Dzurinda odmieta, že by počas svojej vlády rozhodoval inak, ako podľa svojho svedomia. Zdôrazňuje, že nikdy neprijal úplatok a nemá indície, že by jeho vláda konala pod vplyvom finančnej skupiny. Ak sú informácie z Gorily pravdivé, svedčia podľa Dzurindu o zlyhaní jednotlivcov, nie vlády - tak ako to občanom podsúva Robert Fico (Smer-SD). Dzurinda to uviedol vo svojom stanovisku, ktoré poskytol TASR. Dodáva, že kauza Gorila je predovšetkým kauza Roberta Fica.

Obsah Gorily, či v písanej alebo audio forme, hovorí podľa Dzurindu o pokusoch konkrétnej finančnej skupiny (jej predstaviteľa) ovplyvňovať rozhodnutia vlády a vládnych inštitúcií, jednotlivcov alebo politických strán. "Nie je mojou úlohou a nie je ani v mojich silách, aby som skúmal autenticitu zverejnených materiálov, ani aby som jednotlivé podozrenia vyšetril či komentoval," uviedol Dzurinda.

Vyhlásil, že nikdy počas svojho pôsobenia, či už ako premiér, minister alebo poslanec, nerozhodoval inak, ako podľa svojho vedomia a svedomia. "Nikdy som neprijal žiaden úplatok, ani províziu. Nikdy mi úplatok ani provízia ponúknuté neboli. Nikdy som neposlal žiadneho človeka, aby v mojom mene, v mene vlády, ktorej som predsedal, alebo v mene strany, ktorú som viedol, prijal, požadoval alebo zjednával úplatok či províziu," zdôraznil.

Dzurinda podľa vlastných slov nemá žiadnu informáciu a nemal ani indície o tom, že by vláda či SDKÚ, ktorým predsedal, rozhodovali inak, ako vo verejnom záujme. "Nemôžem vylúčiť zlyhanie jednotlivcov. Či už členov vlády, predstaviteľov strany alebo našich nominantov v rôznych pozíciách. Takýchto zlyhaní mi bolo vždy ľúto a pri vážnych podozreniach som sa vždy usiloval o vyvodenie čo najrýchlejšej politickej zodpovednosti," doplnil.

Ak sú informácie z kauzy Gorila pravdivé, svedčia podľa Dzurindu o zlyhaní jednotlivcov, nie vlády. "Gorila hovorí o zlyhaní jednotlivcov, ktorí boli nominantmi vládnych strán, ale aj vtedajšej opozície. Je to predovšetkým kauza Roberta Fica," vyhlásil expremiér. Dodal, že sa vždy usiloval obmedzovať priestor korupcie a nekalého správania.

"Svedčia o tom desiatky zákonov a vládnych opatrení z relevantného obdobia. Ak je Gorila pravdivá, tak svedčí aj o tom, že SIS mala v období mojich vlád voľné ruky a polícia a orgány činné v trestnom konaní konali. S nástupom vlády Roberta Fica bolo príslušné odpočúvanie skončené, dôkazy skartované a vyšetrovanie marené," uviedol Dzurinda.

Dodal, že po prepuknutí kauzy poskytol vyšetrovateľom úplnú a okamžitú súčinnosť. "Ako svedok som vypovedal viackrát," podotkol s tým, že sa vždy usiloval o to, aby páchatelia trestnej činnosti boli potrestaní. "Tiež som sa usiloval vyvodiť politickú zodpovednosť voči strane, ktorú som viedol, i voči sebe," poznamenal.

Kompletné stanovisko Mikuláša Dzurindu

Čo je v mojich silách a čo aj urobiť chcem, je poskytnúť zásadné stanovisko:

1. Nikdy počas svojho pôsobenia (či už ako premiér, minister alebo poslanec) som sa nerozhodoval inak, ako podľa svojho vedomia a svedomia. Nikdy som neprijal žiaden úplatok, ani províziu. Nikdy mi úplatok ani provízia ponúknuté neboli. Nikdy som neposlal žiadneho človeka, aby v mojom mene, v mene vlády, ktorej som predsedal, alebo v mene strany, ktorú som viedol, prijal, požadoval alebo zjednával úplatok, či províziu.

2. Nemám žiadnu informáciu a nemal som ani indície o tom, žeby vláda , či SDKÚ , ktorým som predsedal, rozhodovali inak, ako vo verejnom záujme, alebo pod vplyvom nejakej finančnej skupiny či jednotlivcov.

3. Nemôžem vylúčiť zlyhanie jednotlivcov. Či už členov vlády, predstaviteľov strany, alebo našich nominantov v rôznych pozíciách. Takýchto zlyhaní mi bolo vždy ľúto a pri vážnych podozreniach som sa vždy usiloval o vyvodenie čo najrýchlejšej politickej zodpovednosti.

4. Ak sú i formácie z Gorily pravdivé, svedčia o zlyhaní jednotlivcov, nie vlády - tak ako to občanom podsúva Róbert Fico. Gorila hovorí o zlyhaní jednotlivcov, ktorí boli nominantmi vládnych strán, ale aj vtedajšej opozície. Je to predovšetkým kauza Roberta Fica.

5. Vždy som sa usiloval obmedzovať priestor korupcie a nekalého správania . Svedčia o tom desiatky zákonov a vládnych opatrení z relevantného obdobia. Ak je Gorila pravdivá , tak svedčí aj o tom, že SIS mala v období mojich vlád voľné ruky a polícia a orgány činné v trestnom konaní konali. S nástupom vlády Roberta Fica bolo príslušné odpočúvanie skončené, dôkazy skartované a vyšetrovanie marené.

6. Po prepuknutí kauzy som poskytol vyšetrovateľom úplnú a okamžitú súčinnosť. Ako svedok som vypovedal viackrát.

7. Vždy som sa usiloval o to, aby páchatelia trestnej činnosti boli potrestaní. Tiež som sa usiloval vyvodiť politickú zodpovednosť voči strane, ktorú som viedol, i voči sebe.

Toto vyhlásenie vydávam kvôli záujmu médiu a aj povinnosti voči občanom.

Média dostali nahrávku Gorily v stredu. Deň pred tým zatkli bývalých príslušníkov SIS

Viaceré redakcie slovenských médií dostali v stredu 16. októbra mailom link na zvukovú nahrávku, na ktorej má byť údajne zachytená kauza Gorila. Nahrávka mala vzniknúť v byte na Vazovovej ulici v Bratislave. Spis Gorila zverejnil anonym v decembri 2011, má zachytávať rozhovor medzi spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom a politikmi o províziách v štátnych obchodoch v rokoch 2005 a 2006.

Haščák aj Penta autenticitu nahrávky spochybňujú. Spolumajiteľ skupiny Penta vo štvrtok vyzval orgány činné v trestnom konaní, ktoré vyšetrujú alebo dozorujú trestnú vec Gorila, aby zverejnili bezodkladne celý obsah vyšetrovacích spisov, ak v tom nebránia zákonné prekážky. Tiež všetky zápisnice, správy o stave vyšetrovania, listinné dôkazy, znalecké posudky a ďalšiu dokumentáciu. Haščák tiež žiada, aby bol čo najskôr vypočutý.

Nahrávku Gorily našla polícia v decembri 2018 v dome podnikateľa Mariana Kočnera. Podľa špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika zatiaľ nie je isté, či je zverejnená nahrávka naozaj nahrávkou kauzy Gorila. Podľa jeho slov to môže potvrdiť len Slovenská informačná služba.

Denník N tiež získal 70-minútovú nahrávku rozhovoru bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku s Marianom Kočnerom, ktorú zverejnil v pondelok 14. októbra.


Bývali príslušníci tajnej služby Stanislav Žiaran a Pavol Forisch, ktorí boli v konflikte s finančnou skupinou Penta a väzobne stíhaným podnikateľom Marianom Kočnerom, ktorý so šéfom Penty Haščákom robil obchody, boli v pondelok 14. októbra hosťami relácie Informačná Vojna s Norbertom Lichtnerom. Témou boli korupcia v štáte, kauza Gorila, Penta, Haščák, Trnka a Kočner.

Pavol Forisch v SIS podľa vlastných slov skončil v roku 2008 a potom začal podnikať so Stanislavom Žiaranom, ktorý predtým tiež pracoval v SIS. Pri obchodoch vraj narazili na Kočnera. Dlhoval im vraj peniaze, potom sa s ním o ne súdili. Preto sa podľa Forischa v roku 2014 rozhodli, že Kočnera zničia.

Forisch so Žiaranom často odkazujú na odkryté Bašternákove a Kočnerove kauzy a prezentujú sa ako bojovníci s nespravodlivosťou.

Forisch sa počas svojho pôsobenia v SIS venoval ekonomickej kriminalite. Tvrdí, že spolu so Stanislavom Žiaranom boli zároveň informátormi, ktorí zavraždenému novinárovi Jánovi Kuciakovi poskytli dôležité informácie ohľadne Mariana Kočnera.

Forisch, Feranc a Žiaran sa angažovali aj proti investičnej skupine Penta a jej mäsokombinátu Mecom, ktorý je najväčší na Slovensku. Od roku 2016 opakovane podávajú návrh na vyhlásenie bankrotu spoločnosti Mecom, čím chcú podnik donútiť, aby im vyplatil tri až štyri milióny eur.

Penta tvrdí, že peniaze vymáhajú neoprávnene a nemajú v rukách nijaký rozsudok, podľa ktorého by na ne mali nárok. Na skupinu okolo Forischa preto podala trestné oznámenia za vydieranie.

Na jeho základe policajti Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zasahovali v utorok 15. októbra v Bratislave a okolí pre násilnú trestnú činnosť, drogy a nedovolené ozbrojovanie. Akcia mala krycí názov Hyena a počas nej zatkli troch bývalých príslušníkov Slovenskej informačnej služby (SIS) Pavla Forischa, Jána Feranca a Stanislava Žiarana. Forisch je okrem vydierania obvinený aj z drogovej trestnej činnosti, Žiaran je obvinený za nedovolené ozbrojovanie a vydieranie a Feranc za vydieranie.

Zatknutie exsiskárov na objednávku Penty?

Bezpečnostný analytik a bloger Radovan Bránik v reakcii na zásah NAKA nepriamo tvrdí, že zatknutie exsiskárov prebehlo na objednávku istých záujmových skupín.

„Zatiaľ je to len nedovolené ozbrojovanie, ale podľa všetkého sa chystá aj obvinenie z prechovávania detskej pornografie, obľúbený nástroj hľadačov nahrávok Gorily spred niekoľkých rokov u bývalého šéfa odboru odposluchov Arpáša. Feranc bol kedysi jeho zástupcom v SIS. Arpáš svoju “úradne zničenú” kópiu predal istému nemenovanému subjektu a detaily ďalšieho predaja ste si mohli vypočuť včera na nahrávke Trnku a Kočnera. Tretí pokus sa už nepodaril, pretože nádejný kupec konečne pochopil, že digitálne dáta možno donekonečna kopírovať, uviedol Radovan Bránik.

Žitný: Zverejnenie nahrávky Gorila je odpoveďou na zadržanie Forischa a spol.

Analytik a novinár Milan Žitný v tejto súvislosti nevylúčil, že zverejnenie Gorily a zadržanie exsiskárov môže spolu súvisieť. V rozhovore pred denník Pravda uviedol, že zverejnenie nahrávky Gorila vníma ako "odpoveď na zadržanie expríslušníkov Slovenskej informačnej služby Pavla Forischa, Jána Feranca a Stanislava Žiarana."

Forisch: Za vraždou Kuciaka je šéf Penty Haščák. Cieľom bol štátny prevrat, zmarenie vyšetrovania Gorily a s podporou USA dosadenie pravicovej vlády

Forisch sa koncom marca v InfoVojne vyjadrovali ku kauze Gorila a vražde novinára Kuciaka. Forischovo meno sa spomína pri viacerých kauzách. Mal stáť za podaním trestného oznámenia na organizátorov protestov Za slušné Slovensko. V podaní sa spomína, že organizovali štátny prevrat a platí ich finančník George Soros.

Spolu s ďalším bývalým príslušníkom SIS Stanislavom Žiaranom uviedli, že generálnej prokuratúre 27. marca adresovali list, v ktorom žiadajú generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára o osobné stretnutie, kde mu chcú poskytnúť bližšie informácie v súvislosti s aktivitami Jaroslava Haščáka a Mariana Kočnera ohľadne vraždy novinára a jeho priateľky.

„Máme k dispozícii rozpracované a pripravené podklady, ktoré účinne a prakticky okamžite dokážu zasiahnuť objednávateľa a organizátora Penta Investments a v krátkej dobe aj vykonávateľov,“ uvádza sa v liste, ktorý Stanislav Žiaran a Pavol Forisch adresovali Čižnárovi.

Súčasťou svedectva má byť aj audiozáznam rozhovoru, kde väzobne stíhaný podnikateľ Marian Kočner na jednom stretnutí v bratislavskom hoteli Albrecht požiadal Pavla Forischa o poskytnutie kompromitujúcich materiálov na už bývalého šéfa vyšetrovacieho tímu kauzy Gorila Lukáša Kyselicu.

Forisch a spol. boli prokurátorom prepustení na slobodu

Dozorový prokurátor Krajskej prokuratúry (KP) Bratislava nariadil prepustiť na slobodu všetkých zadržaných obvinených v rámci policajnej akcie Hyena. Urobil tak po preštudovaní spisového materiálu. TASR o tom informoval prokurátor a hovorca KP Oliver Janíček.


Zdroj: pravda.sk / hnonline.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti