Dvaja slovenskí vedci vynašli nový spôsob cielenia rakovinových buniek. Kvôli vlastníctvu patentu boli nútení dať na súd Slovenskú akadémiu vied, Ústav polymérov následne falšoval v prípade dôkazy

05.12.2018 | 17:55
  0
Zabijak rakovinových buniek. Aj tak by sa dal nazvať prevratný objav vedca Filipa Rázgu a mladej mikrobiologičky Veroniky Némethovej.

Ešte stále nie je rozhodnuté! Dvojica prepustených vedcov si aj naďalej stojí za vlastníctvom prelomového vynálezu, ktorým má byť liek na rakovinu. Ústav polymérov SAV tvrdí, že vlastníctvo je ich. Celé to vyústilo až do súdneho sporu, ktorý sa podľa vedcov úmyselne manipuluje. Údajne sfalšovaný súdny proces o revolučný medicínsky objav má podľa našich informácií vyšetrovať už aj Národná kriminálna agentúra (NAKA).

Zabijak rakovinových buniek. Aj tak by sa dal nazvať prevratný objav vedca Filipa Rázgu a mladej mikrobiologičky Veroniky Némethovej. Obaja štyri roky pracovali pod záštitou Slovenskej akadémie vied a Ústavu polymérov na revolučnej liečbe. V snahe o patentovanie medicínskeho objavu dvojica narazila na problém. 

Ústav polymérov SAV tvrdí, že keďže vedcom poskytli finančné a ľudské zdroje, priestory aj tréningy, právom sa dožadujú vlastníctva medicínskeho vynálezu. „Postupujeme v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi a internými predpismi SAV, a to v otázke ochrany duševného a priemyselného vlastníctva, a rovnako aj v otázke riešenia pracovnoprávnych vzťahov,“ informovala Silvia Podhradská, hovorkyňa  z Ústavu polymérov SAV.

O samotnom vlastníctve vynálezu už rozhoduje súd v Banskej Bystrici. Vedci tvrdia, že zásadné dôkazy boli sfalšované! „Predložili sme dokumenty, ktoré dosvedčujú naše tvrdenia. Potom sme zistili, že boli jasne zmanipulované,“ uviedol Rázga.  „Toto už presahuje všetky medze. O to viac sa domáhame svojich vlastníckych práv!“ dodal rozhorčene.

Podľa právneho zástupcu predložili aj kľúčový dôkaz, knihu, v ktorej boli poprelepované informácie. „Súd vyzval Ústav polymérov na predloženie tohto dôkazu do súdneho spisu. Po jeho preverení sme zistili, že bol jasne sfalšovaný. Na to sme podali trestné oznámenie,“ dodal právny zástupca Miroslav Ivanovič.  Ústav však protirečí. „K takémuto konaniu na našej strane nikdy nedošlo,“dodala hovorkyňa SAV.

„Ak by šlo o niečo naozaj nepodstatné, tak by sa o vyšetrovanie nezaujímala NAKA,“ oponuje zástupca vedcov.  Na to, či sa prípadu venuje aj NAKA, sme sa pýtali aj hovorkyne Prezídia Policajného zboru Denisy Baloghovej, tá nám však informácie nevedela potvrdiť. 

Filipa Rázgu sa vo svojom blogu v Denníku N snažil zdiskreditovať aj neslávne známy bloger Ján Benčík. Dôvodom sú jeho aktivity pre organizáciu Slovenskí Branci.

Aktualizované: Filip Rázga a Veronika Némethová boli dňa 7.12. 2018 hosťami relácie Informačná Vojna.

 

Za zmienku stojí aj nasledujci článok: Ich vynález by mohol pomôcť v liečbe rakoviny, pre konflikt so Slovenskou akadémiou vied zapadá prachom

Reportáž TA3 zo 16.4. 2018:

Reportáž Senec TV zo dňa 1.5. 2018:

Filip Rázga bol v súvislosti s touto témou hosťom v relácii Informačná Vojna aj 18.4. 2018:

Zdroj: pluska.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti