Donald Trump sa zbavil svojho bezpečnostného poradcu a vojnového štváča Boltona

10.09.2019 | 19:26
  1
Poradkyňa šéfky európskej diplomacie v júni tohto roku upozornila, že šéf Bieleho domu by sa bez vplyvu Boltona rozhodoval v zahraničnej politike odlišným spôsobom.

Americký prezident Donald Trump v utorok na Twitteri oznámil, že už nebude potrebovať služby svojho poradcu pre národnú bezpečnosť Johna Boltona, ktorý bol vo funkcii od apríla 2018.

"Včera večer som Johna Boltona informoval, že Biely dom už jeho služby nebude potrebovať. Rovnako ako iní členovia administratívy, ani ja som s mnohými jeho názormi nesúhlasil. Preto som ho požiadal o rezignáciu, ktorú mi doručil. Za jeho služby Johnovi veľmi pekne ďakujem. Nového poradcu pre národnú bezpečnosť vymenujem na budúci týždeň," napísal na Twitteri americký prezident.

Bolton takisto na Twitteri napísal, že v pondelok večer ponúkol Trumpovi svoju rezignáciu, na čo prezident odpovedal: "Porozprávame sa o tom zajtra".

Vo funkcii Trumpovho poradcu pre národnú bezpečnosť pôsobil Bolton od 9. apríla 2018. V rokoch 2005-2006 bol veľvyslancom Spojených štátov pri Organizácii Spojených národov a v rokoch 2001-2005 pôsobil ako námestník ministra zahraničných vecí pre kontrolu zbrojenia a bezpečnosť.

Hlas za odvolanie Boltona zaznel z EÚ v júni

Poradkyňa šéfky európskej diplomacie Federici Mogheriniovej v rozhovore pre RT v júni tohto roku uviedla, že americký prezident Donald Trump pravdepodobne nemá kontrolu nad záležitosťami ohľadne politiky voči Iránu a mal by sa radšej zbaviť svojho poradcu pre národnú bezpečnosť Johna Boltona.

Nathalie Tocciová povedala, že Trump by sa bez vplyvu Boltona rozhodoval v zahraničnej politike odlišným spôsobom. Trumpovho poradcu zároveň označila za osobu, ktorá rozhoduje o americkej politike voči Teheránu.

Podľa Tocciovej Boltonovo nadšenie pre zmenu režimu v Iráne sa môže datovať do obdobia Bushovej administratívy a ešte ďalej.

„Možno by sa mal Trump pokúsiť vymeniť svojho poradcu pre národnú bezpečnosť, ktorý má v tejto zálažitosti veľmi odlišné stanovisko,“ uviedla.

Bolton a Deep state

„Začínam uvažovať nad tým, či má prezident Trump vôbec nejakú moc nad americkou zahraničnou politikou. Mnoho ľudí sa domnieva, že americký prezident je len figúrka, a skutočnú zahraničnú politiku má pevne v rukách "deep state“,“ vyhlásil začiatkom roku na margo Trumpovho dnes už bývalého poradcu americký konzervatívny politik Ron Paul.

Boltonov pokus o prevrat vo Venezuele

Trumpov bezpečnostný poradca sa ako predstaviteľ "deep state“ angažoval aj v jarnom pokuse o prevrat. Venezuelská vláda však pokus o vojenský puč s cieľom zavraždiť socialistického prezidenta Nicolása Madura a dosadiť na jeho miesto generála, zmarila.

Venezuelský minister pre komunikáciu Jorge Rodríguez koncom júna obvinil pravicového kolumbijského prezidenta Ivána Duqueho z "plánovania prevratov a vrážd prezidenta", pričom do komplotu mali byť podľa jeho názoru zapletení aj čilský konzervatívny prezident Sebastián Piňera a poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Bolton.

"Nie je to pokus o prevrat z prostredia armády. Bolo to priamo plánované vo Washingtone, v Pentagone a Ministerstve zahraničných vecí a Boltonom (John Bolton poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť) ,“ povedal koncom apríla venezuelský minister zahraničných vecí Jorge Arreaza a dodal, že práve ľudia z tohto prostredia dávajú príkazy a inštrikcie šéfovi venezuelskej opozície Guaidóovi.

Zdroj: hnonline.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti