Donald Trump sa po cenzúre technologickými gigantmi rozhodol spustiť vlastnú sociálnu sieť s názvom TRUTH Social

21.10.2021 | 09:00
  6
Trumpove kontá na Twitteri, Facebooku a ďalších sociálnych sieťach boli zablokované po útoku jeho priaznivcov na sídlo Kongresu vo Washingtone, ku ktorému došlo 6. januára.

Bývalý americký prezident Donald Trump oznámil v stredu plán na spustenie vlastnej sociálnej siete s názvom TRUTH Social. Avizoval, že beta verzia pre "pozvaných hostí" by sa mala spustiť na budúci mesiac. Informovala o tom agentúra AFP.

Platformu bude vlastniť spoločnosť Trump Media & Technology Group (TMTG), ktorá má v úmysle spustiť aj predplatenú video službu na požiadanie, ktorá bude obsahovať zábavné programy.

"Vytvoril som TRUTH Social a TMTG, aby som sa postavil tyranii Big Tech (veľké technologické spoločnosti). Žijeme vo svete, kde má (afganské militantné hnutie) Taliban obrovskú prítomnosť na Twitteri, no váš obľúbený americký prezident bol umlčaný. To je neprijateľné," zdôraznil Trump vo vyhlásení.

Trumpove kontá na Twitteri, Facebooku a ďalších sociálnych sieťach boli zablokované po útoku jeho priaznivcov na sídlo Kongresu vo Washingtone, ku ktorému došlo 6. januára.

Kritici Trumpovi vyčítali, že k útoku podnecoval aj svojimi statusmi, čím porušil pravidlá on-line sietí. Krátko pred útokom vyslovil doteraz nepreukázané obvinenia z podvodov v prezidentských voľbách, ktoré prehral.

Trump ženie sociálnu sieť Twitter pred súd. Chce obnoviť svoj účet

Firma má vďaka svojej sociálnej sieti "neúmernú mieru kontroly nad politickou debatou v tejto krajine, ktorá je historicky bezprecedentná a hlboko nebezpečná pre otvorenú politickú diskusiu," uviedli Trumpovi právnici.

Bývalý americký prezident Donald Trump požiadal federálny súd na Floride, aby prikázal technologickej spoločnosti Twitter obnoviť jeho zrušený účet. Twitter ho zablokoval tento rok v januári po útoku Trumpovcov priaznivcov na budovu Kongresu s odôvodnením, že ho vtedajší prezident využíval k podnecovaniu nenávisti. Twitter zatiaľ Trumpová žiadosť nekomentoval, píše server echo24.cz.

Trump v žiadosti tvrdí, že Twitter zablokoval jeho účet kvôli nátlaku členov Kongresu. Firma má vďaka svojej sociálnej sieti "neúmernú mieru kontroly nad politickou debatou v tejto krajine, ktorá je historicky bezprecedentná a hlboko nebezpečná pre otvorenú politickú diskusiu," uviedli Trumpovi právnici v súdnom podaní.

Twitter a ďalšie veľké spoločnosti prevádzkujúce sociálne siete zablokovali Trumpove účty krátko po januárových nepokojoch. Exprezident na platformách opakovane bez predloženia dôkazov tvrdil, že v minuloročných voľbách prehral v dôsledku podvodov. Tesne pred útokom na Kongres potom svojich priaznivcov vyzval, aby proti údajným podvodným výsledkom "bojovali hlava nehlava".

Tvrdenie o manipuláciách s volebnými lístkami odmietli súdy, volební činitelia v jednotlivých štátoch aj členovia exprezidentovej vlastné administratívy.

Trumpov účet na twitteri mal pred zmazaním cez 88 miliónov sledujúcich, čím sa radil do desiatky najpopulárnejších na tejto sociálnej sieti. Trump twitter hojne využíval, preslávené bola napríklad jeho séria tweetov, ktoré písal skoro ráno pri sledovaní spravodajských relácií na káblovej televízii Fox News.

Podľa mnohých pozorovateľov exprezident zrušenie svojho účtu na twitteri veľmi zle niesol.

Twitter proti Trumpovým tweetuje dlho nijako nezasahoval, vlani v máji však začal k niektorým jeho výrokom o údajných rizikách korešpondenčného hlasovania pridávať vysvetľujúce poznámky a odkazy na nezávislé informácie. Po novembrových voľbách potom množstvo tvrdení o domnelých volebných podvodoch skrývať a pridávať k nim poznámku, že ide o zavádzajúce informácie.

Zdroj: spravy.rtvs.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti