DOKUMENT: Uznesenie v kauze údajných drogových spojok pre slovenskú smotánku „Plačková a spol.“, ktorých na slobodu prepustil Špecializovaný trestný súd v Pezinku

05.10.2021 | 20:35
  29
Na verejnosť uniklo uznesenie o vznesení obvinenia voči Zuzane Strausz Plačkovej a jej manželovi Renému, opisujúce trestnú činnosť, ktorú mali podľa policajtov páchať.

Influencerku a podnikateľku Zuzanu Strausz Plačkovú (30) a jej manžela navštívili príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v pondelok 27. septembra 2021 skoro ráno a vyviedli ich z bytu, ktorý následne prehľadali. V razii pokračovali v ich dome v Miloslavove a potom už veci nabrali rýchly spád. Obom po noci v cele „zavesili na krk“ vážne obvinenia z drogovej trestnej činnosti, za ktoré im hrozí v najhoršom prípade až doživotný trest. 

Plačková po zadržaní spočiatku nestrácala úsmev na tvári. Avšak po noci strávenej v cele predbežného zadržania bol jej hlas už o niečo zlomenejší. Trvala na svojej nevine, čo potvrdil aj jej právnik.

„Ja som nevinná. Toto je proste bežný postup. Nemám k tomu viac čo povedať. Ja som si vedomá svojej neviny. Samozrejme, že som o drogách nevedela. Myslíte si, že pri tom, čo ja zarobím z normálneho legálneho činu, je mi zapotreby robiť s drogami? Veď to je úplne nezmysel a výmysel,“ vyhlásila Zuzana, ktorej sa dáva podľa uznesenia za vinu účasť v zločineckej skupine a drogová činnosť.

V uznesení o vznesení obvinenia sa o zločineckej skupine uvádza nasledovné: „Od roku 2012 až do času ich zadržania mali vykonávať na území Trnavského a Bratislavského kraja koordinovanú trestnú činnosť za účelom páchania zločinov drogového charakteru a z toho vyplývajúcich ďalších zločinov násilného a majetkového charakteru a to tak, že skupina vykonávala výrobu, distribúciu a následný predaj drogy zvanej pervitín, kde zároveň vykonávala dovoz, distribúciu a predaj drogy zvanej kokaín.“

V uznesení sa uvádza, že manželia spolu s ostatnými obvinenými od roku 2012 po súčasnosť vykonávali za účelom zisku aj dovoz kokaínu a jeho následnú distribúcii cez sieť dílerov až ku konečným spotrebiteľom.

V uniknutom dokumente sa doslovne píše: „Jedným z dôležitých dílerov najmä kokaínu boli aj René Strausz a jeho manželka Zuzana Strausz Plačková, ktorí asi od roku 2017 kupovali v rámci zločineckej skupiny kokaín od Pavla Š. a tento následne predávali ďalším užívateľom. Uvedené vo svojich výpovediach uvádzajú Tibor P., Martin K. a najmä Miroslav F.“

Po tom, čo NAKA v rámci akcie CHIKARA vpochodovala do bytu známej influencerky, nasledovala domová prehliadka. Podľa uznesenia polícia zaistila v ich príbytku niekoľko dôkazov. A to 6 mobilných telefónov, jeden notebook a občiansky preukaz na meno Mário Herák. Spolu so Strauszovcami zadržali aj ďalších 13 osôb, ktoré putovali rovno na výsluch.

Podľa výpovedí z uznesenia obvinených mal byť práve manžel Zuzany Plačkovej René „spojkou do lepšej spoločnosti“, čo sa týka kokaínu. Tou lepšou spoločnosťou sa môže myslieť smotánka nášho šoubiznisu, do ktorého kráľovná instagramu rozhodne patrí už dlhé roky. Avšak tak René, ako aj Plačková akúkoľvek vinu popierajú.

„Z výsluchu zadržanej podozrivej vyplynulo, že drogy neužíva, nepredáva a nie je členkou žiadnej zločineckej skupiny. Ďalej k veci odmietla vypovedať,“ píše sa v uznesení, kde svieti rovnaké znenie aj v prípade jej manžela Reného. Vyšetrovateľ tiež konštatuje, že doposiaľ neboli odsúdení za žiadnu konkrétnu trestnú činnosť. „Je však potrebné uviesť, že v rámci svojich obchodných aktivít predávajú oblečenie pod nimi vytvorenou značkou Cocaine and Caviar,“ píše sa v dokumente.

Zločineckú skupinu, ktorá mala vo veľkom obchodovať s drogami už od roku 2012, mala polícia na muške dlhé roky. Obvinení sa tak nevyhli ani odpočúvaniu. „V priebehu vyšetrovania boli vydané príkazy na odpočúvanie a záznam telekomunikačnej prevádzky. Boli ustálené jednotlivé osoby v rámci zločineckej skupiny, komunikácia páchateľov, čo sa týka páchania skutkov, a objekty, v ktorých sa zdržiavali. Uvedené úkony sú v súčasnosti v utajenom režime,“ napísali policajti. V celej veci je však ešte stále veľa otáznikov.

„Vzhľadom na rozsah tzv. drogového biznisu je veľa nevyjasnených otázok, najmä čo sa týka samotnej činnosti páchateľov vyšetrovanej zločineckej skupiny, ich participácii na činnosti skupiny, ako aj samotného zloženia skupiny. Vyhodnotením dôkazov je možné konštatovať, že tieto tvoria ucelenú reťaz na seba nadväzujúcich priamych aj nepriamych dôkazov, z ktorých je zrejmé, že obvinení svojím konaním naplnili všetky znaky skutkovej podstaty skutkov, ktoré sa im kladú za vinu,“ píše sa v policajnom dokumente.

Za trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a za drogovú trestnú činnosť hrozia obvineným vysoké tresty. To platí aj v prípade Plačkovej a jej manžela, kde sa hovorí o treste od 20 rokov basy až po doživotie. Prokurátor podal voči 10 osobám návrhy na vzatie do väzby, o ktorých včera rozhodoval Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Podľa medializovaných informácií však sudca oznámi svoje rozhodnutie dnes poobede.

Uznesenie o vznesení obvinenia Plačkovej, jej manželovi a ďalším 13 ľuďom koluje na internete od 28. septembra. Na základe dostupných informácií vyšlo veľké množstvo článkov. Ako mohlo dôjsť k úniku takých dôležitých dokumentov? „Tieto situácie nastanú preto, lebo v polícii nie je dostatok kvalitných, kvalifikovaných a morálnych ľudí. Porušujú prísahu ako na bežiacom páse. Z tohto dôvodu unikajú informácie a celé dokumenty zo spisov, čím vlastne dochádza k mareniu vyšetrovania, ku škode zúčastnených strán. Štát tomu nevie zabrániť,“ vysvetlil bývalý elitný vyšetrovateľ Jozef Šátek a pokračoval: „Prvá vec, ktorá by mala fungovať, je, že by mali byť na rozhodujúce miesta vyberaní ľudia, ktorí sú preverení, ktorí niečo dokázali, ktorým nejde o karierizmus a ktorým nejde o pár šupov, za ktoré možno túto „špionážnu činnosť“ pre niekoho konajú. Zlý výber policajtov, zlé riadenie, nevyužívanie detektora a najmä nečinnosť inšpekčnej služby. Tu už by mala okamžite nastúpiť operatívna činnosť inšpekčnej služby a zisťovať, prečo a kto, z akých dôvodov a za čo takéto informácie poskytuje médiám.“

A kým on si myslí, že vietor fúka od polície, kompetentní zatiaľ strčili hlavu do piesku. Prokuratúra sa totiž tvári, že o ničom nevie. „Dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry nemá o takejto skutočnosti vedomosť,“ reagovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

Bývalí príslušníci tajnej služby SIS združení okolo Pavla Forischa, ktorí založili občianske združenie Prinášame nádej predmetné uznesenie zverejnili na svojej webovej stránke TU.

„Priatelia, tak majú alebo nemajú byť väzobne stíhaní? Kto sa o to postaral? Náš špeciálne špeciálny? Alebo?,“ položili si zároveň otázku spolupracovníci exsiskára Pavla Forischa, na ktorého vydala zatykač Lipšicova prokuratúra. Forisch je v súčasnosti zadržaný políciou v Nórsku a čaká sa na konanie o vydaní slovenským orgánom. Pavlov život je podľa jeho spolupracovníkov v Slovenskej republike reálne ohrozený. Viac v článku TU.

Pár sekúnd pred tým ako sa po prepustení na slobodu objavila pred novinármi Zuzana Plačková s manželom, vyšiel z budovy súdu šéf špeciálnej prokuratúry Daniel Lipšic:

Zdroj: cas.sk / OZ Prinášame nádej / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti