DOKUMENT: Sťažnosť na reláciu Slovenského rozhlasu, v ktorej moderátorka označila historika Františka Vnuka za spochybňovača holokaustu

22.04.2021 | 10:21
  4
Združenie slovenskej inteligencie v tejto záležitosti poslalo aj podnet na Generálnu prokuratúru SR.

Vec: Sťažnosť proti relácii K veci odvysielanej dňa 12. 4. 2021 o 18.30 h., v Rádiu Slovensko

     Dňa 12. 4. 2021 odvysielalo Rádio Slovensko o 18.30 h. desaťminútovú reláciu K veci. V uvedenej relácii moderátorka Lucia Nagyová tvrdila, že historik František Vnuk je „známy spochybňovaním holokaustu“. Následne sa hosťa na telefóne pýtala, ako sa Nemecko po 2. sv. vojne vyrovnávalo s „návratom desať tisícov vrahov z frontu“. Hosť na telefóne okrem iného spomenul, ako nastal v 70-tych rokoch v Nemecku zlom v legislatíve po akcii, na ktorú bol pozvaný letec známy otvoreným obhajovaním národného socializmu. Celá relácia postavila Vnuka a prívržencov podobného výkladu dejín do polohy vrahov, obdivovateľov národného socializmu a popieračov holokaustu, pre ktorých musí byť vytvorená špeciálna legislatíva, aby boli umlčaní. Toto má byť recept pre verejnoprávne médiá namiesto diskusie? Nevraviac už, že František Vnuk nikdy a nikde takéto sympatie nevyjadril a nikdy netvrdil, že holokaust neexistoval.

     V čítanom otvorenom liste predsedu Ústredného zväzu židovských náboženských obcí aj hosťom na telefóne bolo prezentované, že medzi slovenskými historikmi panuje široký konsenzus na obdobie 1. Slovenskej republiky. To je ďalšie klamstvo, ktorého si je vedomý každý aspoň priemerne informovaný redaktor, či historik.

     Podnetom vzniku relácie bolo ocenenie Františka Vnuka cenou Andreja Hlinku. No aj napriek tomu, že v relácii odznelo ohováranie jeho osoby a znevažovanie jeho celoživotného diela, moderátorka jemu samotnému nedala žiadny priestor, hoci to možné bolo.

     Domnievame sa preto, že vysielateľ nezabezpečil všestrannosť informácií a názorovú pluralitu v rámci vysielanej programovej služby, čím došlo k porušeniu § 16 ods. 3 písm. a) ZVR a žiadame sťažnosť prešetriť.

     Navyše sa domnievame, že ide aj o ohováranie osoby Františka Vnuka podľa § 373 Trestného zákona, kde Lucii Nagyovej podľa odseku 2c) hrozí trest odňatia slobody na jeden až päť rokov a krivé obvinenie podľa § 345 Trestného zákona, kde jej podľa odseku 2b) hrozí trest odňatia slobody na tri až osem rokov. K tomu sa ale vyjadrí prokuratúra v samostatnom konaní, po podaní osobitného podnetu.

     František Vnuk patrí medzi najplodnejších slovenských historikov a publicistov. Napísal obrovské množstvo monografií, štúdií, článkov a recenzií. Aktívne vystupoval na početných vedeckých sympóziách v zahraničí. Bol zvolený za riadneho člena Slovenského ústavu v Ríme, Predsedníctva Matice slovenskej, Slovenského historického ústavu Matice slovenskej a redakčnej rady Slováka v Amerike, Slovak Studies, Historického zborníka a iných periodík. Je členom Združení slovenskej inteligencie KORENE. Je nositeľom viacerých vyznamenaní, vrátane Veľkej zlatej Cyrilometodskej medaily s reťazou ÚSKI (Ústredia slovenských katolíckych intelektuálov, 1977), Striebornej medaily Ministerstva kultúry SR (1996), Pamätnej medaily Matice slovenskej (1996), Pamätnej medaily Konfederácie politických väzňov Slovenska (1996), Veľkej medaily svätého Gorazda Ministerstva školstva SR, Rytierskeho radu svätého Gregora Veľkého, ktorý mu udelil pápež Ján Pavol II. (1996), Zlatej medaily Matice slovenskej, Ceny Daniela Rapanta na rok 2001 a ďalších ocenení. Prednášal na Bohosloveckej fakulte UK v Bratislave, kde obhájil docentúru z cirkevných dejín.

     Ťažko preto odhadnúť, či prešľap nastal kvôli narýchlo pripravenej relácii bez dostatočných znalostí o dielach Františka Vnuka, alebo ako priamy nátlak na vyslovenie takej nehoráznej absurdnosti závistlivcov a neprajníkov, ktorí sa s ocenením historika Františka Vnuka nedokážu zmieriť.

Združenie slovenskej inteligencie

Branislav Čech – predseda

Na vedomie

Ministerstvo kultúry SR, Nám. SNP č. 33, 813 31 Bratislava, mksr@culture.gov.sk
RTVS Bratislava, PhDr. Jaroslav Rezník, Mlynská dolina, 845 45 Bratislava gr@rtvs.sk

Bratislava 22. 4. 2021

Podnet zaslaný Generálnej prokuratúre SR na preskúmanie skutočností nasvedčujúcich tomu, že mohlo dôjsť k porušeniu zákonov zo strany RTVS

Vec: Podnet na preskúmanie skutočností nasvedčujúcich tomu, že mohlo dôjsť k porušeniu zákona č. 308/2000 Z.z. o vysielaní a retransmisii, k trestnému činu ohováraniu podľa § 373 zákona č. 300/2005 Z.z. – trestný zákon a ku trestnému činu krivého obvineniu podľa § 345 trestného zákona zo strany verejnoprávnej inštitúcie RTVS.

V piatok, 9. apríla 2021 ocenilo Mesto Ružomberok známeho slovenského historika Františka Vnuka cenou Andreja Hlinku na rok 2021. Získal ju za osobitný prínos k historickému a popularizačnému zhodnoteniu významnej osobnosti našej histórie Andreja Hlinku.

Dňa 12. apríla 2021 odvysielalo Rádio Slovensko RTVS o 18.30 h. reláciu „K veci“, v ktorej prostredníctvom moderátorky pani Lucie Nagyovej odzneli o horeuvedenej udalosti nasledovné tvrdenia v súvislosti s Františkom Vnukom:

1. „Otvára sa otázka, čo by pomohlo, aby sme ukončili špekulácie a dezinformácie z obdobia slovenského vojnového štátu…“
2. „Minulý týždeň v piatok udelili v meste Ružomberok cenu Andreja Hlinku za rok 2021 historikovi Františkovi Vnukovi. Ten je známy spochybňovaním holokaustu.“
3. „Ako sa s temnou históriou a obdobím fašizmu na porovnanie vyrovnalo moderné Nemecko, ktoré sa po 2. svetovej vojne muselo vysporiadať napríklad s návratom desať tisícov vrahov z frontu?“

Máme za to, že:

Tvrdenie uvedené v bode 1.  je úmyselne manipulatívne formulovaná otázka, ktorou bolo pred verejnosťou hanobené celoživotné dielo Františka Vnuka, jeho spájaním s použitými termínmi „špekulácie“ a „dezinformácie“ a môže napĺňať skutkovú podstatu ohovárania podľa § 373 zákona č. 300/2005 Z.z. – trestný zákon.

Tvrdenie uvedené v bode 2. môže napĺňať skutkovú podstatu trestného činu ohovárania podľa § 373 zákona č. 300/2005 Z.z. – trestný zákon a trestnému činu krivého obvinenia podľa § 345 zákona č. 300/2005 Z.z. – trestný zákon a poškodilo česť, dobrú povesť a vážnosť osoby Františka Vnuka v širokej verejnosti. Neexistuje žiadne vyjadrenie Františka Vnuka, v ktorom by spochybňoval holokaust.

Tvrdenie uvedené v bode 3. je úmyselne manipulatívne formulovaná otázka, v ktorej bol použitý princíp kolektívnej viny, kedy boli vojaci  jedného štátu (Nemecka) vo všeobecnosti označení za vrahov. Takýmto spôsobom sa verejnosti podsúvali sympatie Františka Vnuka k „desaťtisícom vrahov“, čím bola pred verejnosťou poškodená osoba Františka Vnuka.

Zdôrazňujeme tiež, že v relácii nebol poskytnutý žiadny priestor dotknutej osobe F. Vnuka, čo je zjavným porušením princípu objektivity aj verejnoprávnosti RTVS.

Domnievame sa preto, že vysielateľ nezabezpečil všestrannosť informácií a názorovú pluralitu v rámci vysielanej programovej služby, čím došlo k porušeniu § 16 ods. 3 písm. a) zákona 308/2000 o vysielaní a retransmisii.
Ako dôkaz je relácia „K veci“ dostupná na nasledovnej verejnej internetovej adrese rozhlasu RTVS:

https://www.rtvs.sk/radio/archiv/1092/1545565#

K osobe Františka Vnuka ešte uvádzame, že patrí medzi najplodnejších slovenských historikov a publicistov. Napísal nespočetné množstvo monografií, štúdií, článkov a recenzií je autorom mnohých úvodov doslovov, poznámok a prekladov kníh iných autorov. Aktívne vystupoval na početných vedeckých sympóziách v zahraničí aj na Slovensku. František Vnuk bol zvolený za riadneho člena Slovenského ústavu v Ríme. Bol členom Predsedníctva Matice slovenskej, Slovenského historického ústavu Matice slovenskej a redakčnej rady Slováka v Amerike, Slovak Studies, Historického zborníka a iných. Je členom združení slovenskej inteligencie KORENE. Je nositeľom viacerých vyznamenaní vrátane Veľkej zlatej Cyrilometodskej medaily s reťazou (Ústredné združenie slovenských intelektuálov, 1977), Striebornej medaily (Ministerstvo kultúry SR, 1996), Pamätnej medaily Matice slovenskej (Matica slovenská, 1996), Pamätnej medaily Konfederácie politických väzňov Slovenska (KPVS, 1996), Veľkej medaily svätého Gorazda (Ministerstvo školstva SR), Rytierskeho radu svätého Gregora Veľkého, ktorý mu udelil pápež Ján Pavol II. (1996), Zlatej medaily Matice slovenskej, Ceny Daniela Rapanta na rok 2001, ktorú mu udelil historický odbor Matice slovenskej a ďalších.

Tento podnet podávame za účelom preverenia či zo strany RTVS mohlo k porušeniu Zákona č. 308/2000 Z.z. o vysielaní a retransmisii. Ďalej sa domnievame, že hore uvedené okolnosti nasvedčujú že mohlo dôjsť k spáchania trestného činu ohováraniu podľa § 373 Trestného zákona a rovnako k spáchaniu trestného činu krivému obvineniu podľa § 345 Trestného zákona. Zdôrazňujeme, že povinnosťou RTVS je nie len dodržiavanie všeobecne záväzných právnych predpisov, ale takisto povinnosť rešpektovať a chrániť ľudskú dôstojnosť.

Na základe vyššie uvedených argumentov žiadame, aby prokuratúra v rozsahu svojej pôsobnosti vykonala dôsledné šetrenie v tejto veci a vyvodila účinné opatrenia na odstránenie porušenia zákonov. Rada pre vysielanie a retransmisiu by mala podľa nášho názoru začať správne konanie voči Slovenskému rozhlasu, keďže je možné, že mohlo dôjsť k porušeniu zákona a v tomto prípade považujeme za nevyhnutné aj verejné ospravedlnenie sa osobe Františka Vnuka v rozhlase Rádio Slovensko RTVS.

Ďalej žiadame Generálnu prokuratúru Slovenskej republiky, aby nás o priebehu šetrenia a vyvodenia účinných opatrení písomne informovala na hore uvedenú adresu. Sme rovnako pripravení k uvedenej veci podať v prípade potreby osobné vysvetlenie u príslušného prokurátora SR.

S pozdravom

Branislav Čech – predseda

V Bratislave dňa 22. apríla 2021

Na vedomie

Ministerstvo kultúry SR, Nám. SNP č. 33, 813 31 Bratislava, mksr@culture.gov.sk
Rada pre vysielanie a retransmisiu, PhDr. Marta Danielová, Palisády 36, 811 06 Bratislava, predseda@rvr.sk
RTVS Bratislava, PhDr. Jaroslav Rezník, Mlynská dolina, 845 45 Bratislava gr@rtvs.sk

 

Zdroj: zsi-korene.sk (1), (2)


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti