DOKUMENT o šokujúcich praktikách vyšetrovateľa NAKA z Nitry v kauze Slovenského pozemkového fondu: Trojmesačná samotka, nátlak, vynucovanie krivej výpovede a sľubovanie výhod

24.09.2021 | 16:40
  5
Hlavný denník získal súdne dokumenty. Vyplýva z nich, že pani Štutiková písomne zaznamenala praktiky, ktorými sa príslušníci NAKA pokúšali manipulovať s jej svedectvom.

Špeciálneho prokurátora Pardubského nezaujíma, že príslušník NAKA Uhnák spolu s kolegom tlačili na obvinenú, aby krivo svedčila proti spoluobvinenému. Trojmesačná samotka aj sľubovanie výhod. Také sú praktiky NAKA v kauze Slovenského pozemkového fondu.

Zoznámte sa s Margitou Štutikovou

Bezdôvodné držanie vo väzbe, nátlak príslušníkov NAKA z Nitry a trojmesačná samotka. Takto sa pokúša súčasná garnitúra „vyvolených“ vytĺcť priznanie z bývalej pracovníčky Slovenského pozemkového fondu Margity Štutikovej. A nielen priznanie, ale aj krivé obvinenie spoluobvineného Atilu Horvátha.

Hlavný denník získal súdne dokumenty. Vyplýva z nich, že pani Štutiková písomne zaznamenala praktiky, ktorými sa príslušníci NAKA pokúšali manipulovať s jej svedectvom. Za priznanie a krivú výpoveď jej sľubovali prepustenie z väzby a zmenu obvinenia na menej závažný paragraf.

Tieto inkvizičné praktiky vyšli najavo počas rozhodovania žiadosti o prepustení z väzby obvinených v kauze Slovenského pozemkového fondu (SPF), ktoré sa konaného 12. augusta 2021 na Špecializovanom trestnom súde. O veci rozhodoval sudca Emil Klemanič. Úrad špeciálnej prokuratúry zastupoval Aurel Pardubský.

Kto je Mgr. Uhnák z nitrianskej NAKA?

Keď sa žiadosti o prepustenie z väzby mala vyjadriť obvinená Margita Štutiková, svoje stanovisko prečítala z ručne písaných poznámok. Tie sú priložené k zápisnici o vypočutí obvinených pred sudcom Klemaničom.

Margita Štutiková uviedla, že jeden z príslušníkov NAKA, ktorý ju ovplyvňoval, sa volal Mgr. Uhnák. A aj keď sa jej policajti nevyhrážali, mali sa podľa Štutikovej vyjadrovať v tom zmysle, že keď sa prizná, môže byť prepustená z väzby a môže byť zmenená právna kvalifikácia jej obvinenia priaznivejšie a že by potom išlo už len o prijímanie úplatku.

Hlavný denník má zápisnicu o vypočutí obvinených k dispozícii. Spolu s ňou aj písomné poznámky obvinenej Štutikovej. V nich sa okrem iného uvádza:

Ak budem svedčiť proti Horváthovi, pôjdem von z väzby

„Chcem však uviesť, že sa cítim byť ovplyvňovaná orgánmi činnými v trestnom konaní. Dňa 4. 08. 2021 ma vo väzbe navštívili dvaja policajti – NAKA Nitra, ktorí sa so mnou vyše hodiny bavili o prebiehajúcom trestnom konaní, v ktorom som vo väzbe. Navádzali ma na výpoveď, že keď sa priznám a budem svedčiť proti Atilovi Horváthovi, budem prepustená z väzby.“ Doslova píše vo svojom vyjadrení obvinená Štutiková súdu.

Pani Štutiková upozornila aj na to, že o návšteve príslušníkov NAKA neboli upovedomení jej obhajcovia. Stretnutie vo väzbe sa teda konalo bez ich prítomnosti. V jej písomných poznámkach sa ďalej uvádza:

Väzbou ma chcú zlomiť

„Celú situáciu vnímam tak, že väzba je pre políciu postup, ktorý ma má zlomiť. Naviesť ma na priznanie a usvedčiť Atilu Horvátha napriek tomu, že neviem, k čomu by som sa mala priznať. A nemám vedomosť ani o protiprávnom konaní menovaného spoluobvineného.“

Štutiková upozorňuje na to, že keď ju súd zobral do väzby súhlasil s tým, že by mohla ovplyvňovať svedkov. No stal sa pravý opak, pretože vo väzbe ovplyvňovali príslušníci NAKA z Nitry práve ju. Jeden z nich sa volá Mgr. Uhnák.

„Som toho názoru, že zlomiť ma má aj skutočnosť, že od môjho vzatia do väzby až dodnes som umiestnená na cele sama. Som už skoro tri mesiace na samotke,“ uvádza pani Štutiková.

Vyšetrovatelia NAKA nevidia a nepočujú

Podľa zistení Hlavného denníka prokurátor špeciálnej prokuratúry Aurel Pardubský, neprejavil najmenší záujem preveriť podozrivé konanie príslušníkov NAKA z Nitry. Naopak, slová Margity Štutikovej boli povestným hrachom hádzaným o stenu.

Aj z tejto okolnosti možno usúdiť, že Špeciálna prokuratúra pod vedením Daniela Lipšica toleruje alebo nedajbože priamo povzbudzuje vyšetrovateľov NAKA k vynucovaniu priznaní od obvinených. Väzobne stíhaní jedinci sú tak vystavovaní mučeniu. Takmer tri mesiace na samotke už môže byť považované za mučenie. Sú im kladené rôzne protiprávne prekážky (výsluch bez účasti právneho zástupcu). Avšak v momente, keď tieto skutočnosti vyjdú najavo, súčasný špeciálny prokurátor protiprávnu činnosť policajtov kryje.

Ten špeciálny prokurátor, ktorý bol vždy len politikom, nikdy prokurátorom a bol aj odsúdený za usmrtenie dôchodcu na priechode pre chodcov. Ten, ktorý sa až doposiaľ hrdí slovami obhajujúcimi právo a spravodlivosť. Ten, ktorý sa tvári, že je najspravodlivejší a s ním aj jeho „špeciálny gang“ prokurátorov. Ten špeciálny prokurátor, ktorého meno sa objaví všade tam, kde je nejaký právny škandál.

Zápisnicu o výsluchu svedkov aj s písomnými poznámkami Margity Štutikovej si môžete prečítať TU.

Zdroj: hlavnydennik.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti