Dôkaz ako Matovič zavádza tvrdeniami, že vedci riadili posledných 10 týždňov pandémiu

24.02.2021 | 10:15
  18
Portál Refresher sa podrobnejšie pozrel na to, čo sa dialo počas 67 dní, ktoré premiér Igor Matovič označuje ako čas, kedy pandémiu na Slovensku riadili odborníci.

„9,5 týždňa ideme podľa toho, ako navrhovali vedci.“
- Igor Matovič, 22. február 2021 

Predseda vlády Igor Matovič prezentoval na tlačovej konferencii graf, z ktorého podľa jeho slov vyplýva, že jediné, čo pomohlo spomaliť pribúdajúci počet nových hospitalizovaných s koronavírusom v slovenských nemocniciach, bolo plošné testovanie. „Pred 9,5 týždňom sme prešli len na opatrenia, ktoré navrhli vedci a odborníci,“ napísal po tlačovke na Facebooku. 
 
Na nej opakovane prízvukoval, že odkedy majú situáciu „v rukách“ epidemiológovia, Slovensko sa vyšplhalo na 1. miesto v počte hospitalizovaných na celom svete. Priamo neodpovedal na otázku, či sa cíti byť ako premiér vinný za zlú pandemickú situáciu. „Na Slovensku som si zvykol, že keď je horšie počasie, ja za to môžem,“ vyhlásil šéf OĽaNO. 

Nie je pravda, že sa posledných 9,5 týždňov riadime opatreniami, ktoré navrhovali odborníci. Aj keď dostali možnosť diskutovať ako poradný orgán, pandémiu naďalej riadili politici svojimi politickými rozhodnutiami a hlasovaním na vláde. Za všetko spomeňme dvojtýždňový plošný skríning, ktorý vedci opakovane a verejne kritizovali. 
 
Slová premiéra vyvracia aj vyjadrenie ministra zdravotníctva z 18. januára 2021, ktorý vyhlásil, že krátko pred Vianocami, keď konzílium odborníkov navrhlo sprísnenie opatrení a vláda ich napriek tomu neprijala, členovia konzília plakali. „Keď si na to spomeniem, je mi z toho úzko,“ povedal Krajčí v rádiu Expres. Slová „aj sme plakali, aj sme búchali“ neskôr ešte zopakoval vo februári 2021.
 
V článku sa pozrieme na to, aké protipandemické opatrenia na Slovensku prijali od 16. decembra 2020 (počas posledných 67 dní, resp. 9,5 týždňa),  kto o nich rozhodoval a aké slovo mali pri ich zavádzaní epidemiológovia, resp. politici.

16. december 2020, Covid automat, stretnutie epidemiologickej elity u prezidentky a pozitívny Matovič

Ešte 16. decembra vláda schválila Covid automat a sprísnenie opatrení počas Vianoc, situácia bola alarmujúca.
 
 „Všetci členovia vlády sme sa zhodli, že zákaz vychádzania začne už v sobotu 19. decembra. V tento deň sa zavrú všetky obchody, okrem tých, ktoré sú nevyhnutné na zabezpečenie základných potrieb občanov SR,“  vyhlásil 16. decembra 2020 minister zdravotníctva Marek Krajčí. Konzílium v tom čase navrhovalo lockdown ako počas Veľkej noci. 
 
Vláda prijala aj Covid automat označovaný za „dielo odborníkov,“ ten však začal platiť až vo februári 2021 a vláda ho niekoľkokrát menila, naposledy len víkend pred spustením. Celkovo zasadala vláda od 16. decembra 20-krát, v drvivej väčšine prípadov kvôli opatreniam.
 
17. decembra prijali vedci a odborníci pozvanie prezidentky, kde upozornili, že nás čakajú smutné Vianoce a zverejnili desatoro, ktorým sme sa mali riadiť. „Miesto vône ihličia, závan dezinfekcie. Miesto lahodných tónov Tichej noci, naliehavý zvuk monitorov,“ písali členovia konzília v liste. Igor Matovič v rovnakom čase nadával Richardovi Sulíkovi do „cynických a neľudských sociopatov“.

18. decembra 2020 Slovákom oznámil, že bol jeho PCR test pozitívny a krajina následne vstúpila do „lockdownu“ plného výnimiek s otvorenými kostolmi, hotelmi aj lyžiarskymi strediskami. Povolené bolo aj cestovanie cez okresy. Slováci sa mohli stretávať vďaka formátu „bublín“ s ktoroukoľvek ďalšou domácnosťou v krajine. 

31. december 2020, tvrdý lockdown 4 hodiny pred polnocou

Vláda opäť bez predchádzajúcej porady s odborníkmi rokovala o sprísnení opatrení počas 31. decembra 2020. V nemocnici bolo 2672 pacientov a v štatistikách už viac ako 2-tisíc obetí.
 
Na mimoriadnej online schôdzi rozhodli ministri a premiér o zatvorení lyžiarskych stredísk, kostolov aj hotelov, zakázali cestovanie medzi okresmi, ľudia však mohli zostať v už vytvorených bublinách. 
 
V tom čase už mali pozitívne testovaní poslanci odhlasované predĺženie núdzového stavu v Národnej rade, minister Štefan Holý bol doma z dovolenky v Británii bez karantény a testu a pozitívne testovaní občania Slovenska mohli nakupovať potraviny v obchodoch, ak budú mať kvalitnejší respirátor. To všetko vďaka úpravám vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva, ktoré má na zodpovednosti hlavný hygienik Ján Mikas. 
 
31. decembra zároveň Igor Matovič na svojom Facebooku opäť zopakoval nápad s celoplošnným testovaním a spomenul aj Sulíka a nenakúpené testy. 

Krátko po novom roku sme sa dozvedeli prvé informácie o šírení nákazlivejšej britskej mutácie koronavírusu v blízkosti Slovenska a okresy začali lokálne sprísňovať opatrenia na vlastnú päsť, pretože im márnice suplovali mraziarenské prívesy. V Nitre znížili počet ľudí v obchodoch, prikázali homeoffice a vo fabrikách sa muselo začať testovať. 

10. január 2021, Matovič prezentuje nové nápady, odborníci nenavrhujú, ale kritizujú

Po desiatich dňoch od zavedenia prísnej formy lockdownu Igor Matovič v televízii Markíza vyslovil myšlienku, z ktorej vyplývalo, že existujú už len dve možnosti – zatvorenie veľkých prevádzok, čo by malo veľký vplyv na ekonomiku, alebo ďalšie veľké celoplošné testovanie. Otvorené vleky a kostoly počas Vianoc podľa neho neboli problém, vyhlásil, že neexistujú záznamy o tom, že by sa tam ľudia nakazili. Zastával sa aj vicepremiéra Štefana Holého.  
 
Tento nápad okamžite skritizovali aj odborníci, napríklad epidemiologička Alexandra Bražinová, vedec Pavol Čekan aj virológ Boris Klempa. Spoločne s mnohými ďalšími odborníkmi sa zhodli, že má zmysel testovať len najviac zasiahnuté okresy. Upozorňovali pred šírením infekčnejšieho kmeňa aj vyťažením zdravotníkov. 
 
To však už vláda rokovala o tom, ako testovanie spraviť. Politický konflikt vyvrcholil v zverejnenie nahrávky Sulíka z rokovania vlády, ktorý (ne)súhlasil s plošným testovaním.
 
16. januára predstúpil pred médiá Marek Krajčí a povedal, že sa vláda ani po štyroch dňoch na forme masívneho testovania nedohodla. Oznámil, že sa uskutoční „skríningové testovanie obyvateľstva".

17. január 2021, masívny plošný skríning a hádka s Veronikou Remišovou 

Aj v polovici januára naďalej riadil pandémiu premiér Igor Matovič, ktorý na tlačovej konferencii predstavil projekt „Zachráňme spolu životy“. V skutočnosti išlo o masívne plošné testovanie Slovákov počas celého týždňa, ktorý premenovali na skríning.
 
Týždňové testovanie následne rozdelilo Slovensko na dve polovice, horšie okresy sa testovali ešte jeden celý týždeň. Vrátil sa aj formát certifikátov – kto nemal potvrdenie o negatívnom teste, mohol ísť len do obchodu, lekárne a do nemocnice. Vláda prijala toto opatrenie napriek dlhodobej kritike odborníkov. 
 
Ako jediná za plošné testovanie nehlasovala Veronika Remišová, Matovič jej odkázal, že keď sa bojí, nech nejde do lesa.
 
Veronika Remišová tvrdí, že sa rozhodla hlasovať proti celoplošnému testovaniu na základe odporúčaní odborníkov. „V strane Za ľudí po diskusii s odborníkmi a lekármi zastávame názor, že testovanie je potrebné a účinné, no v najpostihnutejších regiónoch Slovenska, ktorých dnes nie je málo,“ uviedla šéfka strany Za ľudí.
 
Dôkazom, že išlo o politické vyjednávanie, bolo aj vyhlásenie Richarda Sulíka, ktorý vyhlásil, že s testovaním súhlasil len pod prísľubom, že pôjde o posledné masívne testovanie na Slovensku vôbec. 

3. február 2021, vláda sprísnila Covid automat

Vláda postupne nabehla na Covid automat, zmenila ho však na svoj vlastný obraz, aby v ňom zostalo aspoň regionálne testovanie, ale zároveň upravila na prianie Richarda Sulíka parametre, aby sa testovali v menšom počte okresov.
 
4. februára 2021 Igor Matovič na Facebooku potvrdil, že nový Covid automat už nie je dielom odborníkov, ale konsenzom politikov.
 
 „V decembri vláda schválila Covid Automat. SaS, Za ľudí, Sme Rodina a OĽANO. Všetci ministri týchto strán podporili Automat, ktorý vytvorili odborníci ... po čom všetci volali. Pred dvoma týždňami sme sa opäť všetci dohodli, že od 8. februára Slovensko na Automat prejde. Potom zrazu opäť prišli reči od niektorých členov koalície, že sa musí v Automate uvoľniť toto, hento, tamto ... v čase, keď sme mali rekord v počte hospitalizovaných,“ napísal Matovič s tým, že on sám dáva od rozhodovania ruky preč a vláda musí rokovať, kým sa nedohodne.

Aj dnes potrebujú Slováci na cestu do práce negatívne výsledky testov, v čiernych okresoch 7-dňové, v bordových 14-dňové a v ružových 21-dňové. Odborníci však takto nerozmýšľali. Nelogickosť vládnych zmien sa ukázala v momente, keď sme sa dozvedeli, že aj v okrese s ružovou farbou potrebujú okrem 21-dňového testu do práce obyvatelia aj 7-dňový na poštu alebo do banky. 
 
Vláda tiež upravila parametre na prechod medzi farbami okresov. 8. februára otvorili školy pre mladších žiakov a maturantov aj napriek tomu, že konzílium odborníkov návrat študentov neodporúčalo kvôli rozšíreniu britského variantu koronavírusu, pandemická komisia následne rozhodla opačne po tlaku ministra školstva. 

Covid automat vo formáte upravenom vládou trvá na Slovensku naďalej, ministri budú rozhodovať o predĺžení núdozvého stavu a otázkou zostáva aj režim na hraniciach. Aj keď majú všetky tieto udalosti priamy dopad na počet hospitalizovaných, opäť krajina čaká na rozhodnutie vlády, ktorá pandémiu riadi od začiatku marca, keď ju prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala. 
 
Premiér Igor Matovič dnes (23. februára 2021) pozval odborníkov a vedcov na rokovanie. „Chcel by som to nechať na nich,“ povedal na tlačovej konferencii, na ktorej opakovane tvrdil, že pandémiu na Slovensku už 67 dní riadia odborníci. 

Zdroj: refresher.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti