Dohodol sa Matovič s Haščákom z Penty o divadle na voličov?

19.02.2020 | 11:31
  5
Z verejne dostupných informácii je známe, že Matovičovi robil volebný program jeden z TOP partnerov Penty Jozef Špirko, ktorého meno sa objavilo aj v kauze Gorila.

Líder OĽaNO Igor Matovič je z akčnej predvolebnej kampane značne vyčerpaný a tak spojil príjemné s „užitočným“ a so svojím divadelným ansámblom (Eduard Heger a Marek Krajčí) navštívili dovolenkovú destináciu Cyprus, kde predstavili svoju novú divadelnú hru s názvom: „Pán Haščák, hody skončili.“

Na réžii tejto hry sa údajne podieľal sám pán J. Haščák, ktorý je autorom už niekoľkých známych hier (najmä z prostredia privatizácie a okrádania štátu).

Tentoraz režisér Haščák načrel do studnice predvolebných manipulácií a tasí eso z rukáva.

Jeho pohnútky sú jasné už z Gorily, kde sa Haščák snaží navodiť dojem, že je s Ficom za dobre, (hoci ten sa s ním už nechce stretnúť), ale v nahrávke sa necháva počuť, že takto to Ficovi najviac poškodí. Je to známa Haščákova, našťastie už prekuknutá, hra.

Na Pentu sa však v poslednej dobre sype lavína ich vlastnej špiny, ktorá ich nadobro pochová. Samozrejme pokiaľ nezasiahne „vyššia moc“ v podobe orgánov činných v trestnom konaní. Nakoľko im už žiadny triezvo zmýšľajúci politik „neskočí na lep“, rozhodli sa použiť Matoviča, ktorý sa preslávil svojimi hereckými výkonmi už v NR SR, a ktorý sa ochotne a s nasadením zhostil novej role.

Podľa názvu predstavenia „Pán Haščák, hody skončili“, by divák logicky očakával napr. kritiku oligarchistickej Penty. Avšak z traileru je evidentné, že scenár nie je tak celkom šitý proti Pente, ale skôr proti Smeru.

Igor Matovič sa snaží hrať divadlo presvedčivo, avšak tvrdiť, že s režisérom Haščákom spolupracuje prvýkrát by bolo ako tvrdiť, že Miroslav Beblavý je nová tvár v politike.

Z verejne dostupných informácii je známe, že Matovičovi robil volebný program jeden z TOP partnerov Penty Jozef Špirko, ktorého meno sa objavilo aj v kauze Gorila. Zaujímavé je aj prepojenie Matoviča na Pentu skrz jeho verného spojenca a kolegu Daniela Lipšica. Ten totiž zastupuje aj finančníka Haščáka v kauze Mecom. Viac v článku TU.

Matovič je známy jeho povestnými stratégiami o preberaní voličov Kotlebovi už z roku 2014. Po neúspešnom pokuse zrejme upustil od vlastnej réžie a scenár nechal na osvedčených „profíkov“ z Penty.

Matovič inštruuje Procházku, ako prebrať voliča Kotlebovi (2014)

Procházka: Dneska som videl prieskum nejakej tej onej NOVA-áckej agentúry Abakis, Kotleba má 16%.

Matovič: Ty vole. To sa mi nejak nezdá.

Procházka: Ani mne, ale vieš aké čísla oni produkujú. Ale to že bude v parlamente sa mi zdá čoraz pravdepodobnejšie. Jeho by museli na tej župe chytiť na nejakom ťažkom prúseri, a to on si dá pozor.

Matovič: No ako ideál by bol, aby... ja si myslím že by sa dalo na neho vymyslieť, len teda vedome sa dohodnúť v tej opozícii, si rozdeliť úlohy, povedať si, že áno, že chceme byť alternatívou dokopy Ficovi – a teda vy ste dobrí na to, vy na to, vy ste na to.

Procházka: To máš už dlhdobo túto myšlienku a zdá sa mi čoraz rozumnejšia a použiteľnejšia, že len jak sa tam s tými starými chlapcami dohodneš? Oni ťa podrazia pri prvej príležitosti.

Matovič: ...na Kotlebu by sa dalo ísť, len cielene sa dohodnúť, že týchto zoberieš a týchto chytíš trošku light, akože tú tému, ale rozumne. A budeš mať síce tvrdé, možno tvrdšie vyjadrenia, riešenia, zároveň tej problematiky, ale aby tí ľudia videli že dobre, že hentam máme istotu a v podstate hovorí to, čo Kotleba. Dobre, nehovorí to úplne tak, ale akože hovorí to. Síce tam niektorí hovoria, že s takýmto niečím by sa ísť nemalo, akože demokratická strana by s tým nemala operovať, ale teraz si myslím, že tuto účel svätí prostriedky v tomto. Ako keď sa ho chceme zbaviť, ten vulgárny nacionalizmus dostať do parlamentu, tak my mu musíme zobrať tú rétoriku a jemne akože priblížiť sa tomu ich voličovi nejako na kobylku. Ale to by akože muselo byť o tom, že všeobecný rešpekt a dohodnúť sa akože OK, tak ty si choď po hentom - to je tvoja úloha - a my nebudeme do teba útočiť za to. Lebo keď to niekto spraví a začnú sa všetci opoziční doňho obúvať, že čo robí, tak je prúser. Tak to zabijú. Ale zas to nemôže robiť napr. SDKÚ, môže to robiť len také niečo obdobné nám, nejaký ten protest, čo má v sebe antisystémový prvok, ale nie SDKÚ, že doprdele, mestký intelektuál, ktorý sa zrazu postaví niekde do osady a bude tam vyprávať o búraní chatrčí, šak to je strašné. Ináč, to sa ešte čudujem, že tá SDKÚ ešte žije, že akí voliči tam vlastne zostávajú.

Procházka: Asi nostalgickí voliči.

Možno stojí za zmienku, že Procházka v nahrávke povedal, že agentúry Kotlebovi dávajú 16 percent, no v reálnych prieskumoch, ktoré uverejňovali v tom čase agentúry mal Kotleba len 2 percentá. Čiže to je jasný podvod na voličoch a tým sa potvrdzujú podvody v prieskumoch, lebo uverejniť jednu osminu zo skutočne nameraných preferencií naozaj smrdí kvalitným podvodom. Možno takým istým, ako rapídnym nárastom preferencií u Matovičovho hnutia OĽaNO za posledný čas.

Rozhovor Procházku s Matovičom si môžete vypočuť tu:

Zdroj: prehladsprav.sk

Články súvisiace s tematikou:


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti