Dohoda o spoločnom kandidátovi na prezidenta je stále možná, tvrdia zástupcovia opozície

20.01.2019 | 15:25
  0
Voľba budúceho prezidenta bude mať mimoriadny význam pre charakter štátu a vývoj Slovenska v budúcnosti. Zhodli sa na tom predstavitelia opozičných strán v diskusii televízie TA3 V politike, ktorá sa venovala blížiacim sa prezidentským voľbám a generovaniu jednotlivých kandidátov. Hlásia sa tiež k tomu, aby demokratickú opozíciu reprezentoval silný spoločný kandidát, priznávajú však, že dohoda na ňom nie je istá.

SaS si myslí, že čas na dohodu ešte stále existuje, liberáli apelujú na zodpovednosť jednotlivých kandidátov.

O tom, že dohoda na spoločnom kandidátovi je stále možná, je presvedčený aj líder mimoparlamentnej strany Spolu – občianska demokracia Miroslav Beblavý. „Oceňujem v tejto súvislosti aj postoj OĽaNO, ale aj KDH, ktorí sa rozhodli nepostaviť vlastného kandidáta a netrieštiť hlasy,“ uviedol.

Predseda mimoparlamentného KDH Alojz Hlina potvrdil, že kresťanský kandidáti podporia toho kandidáta demokratickej opozície, ktorý bude mať najväčšiu šancu uspieť. Očakáva, že výrazne do toho prehovorí aj to, ako sa kandidáti prejavia v predvolebných diskusiách. Hlina upozorňuje však i na to, že trieštením demokratickej opozície sa môže enormne zvýšiť politická váha antisystému. „Reálne hrozí, že sa Harabin a Kotleba dohodnú a Štefan Harabin sa dostane do druhého kola. On sa nestane prezidentom, ale vznikne nám ďalšia antisystémová sila,“ upozornil. Obrátil sa k lídrovi Sme Rodina Borisovi Kollárovi, že sa preto čuduje „sadomasochizmu“ presadzovania vlastného kandidáta, podpredsedu strany Milana Krajniaka.

Kollár sa voči jeho slovám ohradil s poukázaním na to, že prezidenta si budú voliť ľudia. „Preto nám nevyčítajte, že my sme boli schopní vygenerovať z našich radov relevantného kandidáta. Vyčítajte si to, že vy ste neboli schopní vybrať niekoho, kto by bol silný a výrazne zaujme ľudí,“ povedal. Uistil, že ak sa Krajniak nedostane do druhého kola, bude Sme rodina rokovať o podpore kandidáta demokratickej opozície.

Naznačil však zároveň, že Sme rodina podporila v nedávnom období kandidáta inej opozičnej strany pri voľbe predsedu Bratislavského samosprávneho kraja či primátora Bratislavy. „Prečo by ste vy teraz nemohli podporiť nášho kandidáta?“ položil rečnícku otázku spoludiskutérom.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti