Dodávateľovi antigénových testov prepojeného na Matoviča a spol. astronomicky narástol zisk

14.06.2021 | 11:11
  5
Väčšina tržieb spoločnosti Eurolab Lambda pochádza podľa centrálneho registra zmlúv za testy dodané Správe štátnych hmotných rezerv.

Spoločnosť Eurolab Lambda, ktorá štátu dodala antigénové testy na minuloročné celoplošné testovanie, zaznamenala vlani tržby 55,5 milióna eur a zisk 3,7 milióna eur.
Rok predtým mala tržby na úrovni 4,6 milióna eur a zisk necelých 32-tisíc eur. Vyplýva to z údajov zverejnených portálom finstat.sk.

Väčšina tržieb spoločnosti pochádza podľa centrálneho registra zmlúv za testy dodané Správe štátnych hmotných rezerv. V predchádzajúcich piatich rokoch generovala spoločnosť výnosy na úrovni 3,8 – 5,2 milióna eur.

Správa štátnych hmotných rezerv podpísala so spoločnosťou Eurolab Lambda začiatkom októbra 2020 zmluvu na dodávku 500-tisíc kusov skríningových testov na diagnostiku ochorenia Covid-19 za 2,9 milióna eur, o dva týždne neskôr na ďalších 10 miliónov kusov za 43,4 milióna eur, neskôr ešte dve zmluvy na ďalšie testy spolu za viac ako 520-tisíc eur.

Celkovo sa spoločnosť v minulom roku zaviazala dodať Správe štátnych hmotných rezerv 10 miliónov 700-tisíc testov na Covid-19 za takmer 46,9 milióna eur.

V tomto roku štát zmenil dodávateľa kórejských antigénových testov výrobcu SD Biosensor. Trnavskú spoločnosť Eurolab Lambda nahradila pobočka farmaceutického koncernu Roche, dôvodom bola cena.

VIDEO: Pripomeňte si celoplošné testovanie, v autách aj peši, zábery z 30. 10. 2020.

Mimoparlamentné strany Spolu a Dobrá voľba v čase podpisu zmlúv na dodanie antigénových testov upozornili, že Eurolab Lambda má v Sociálnej poisťovni dlh 17-tisíc eur. Spoločnosť tento dlh dva dni pred podpisom zmluvy na 10 miliónov testov uhradila.

Predseda Smeru Robert Fico vlani tvrdil, že firma je napojená na ľudí z vládnej koalície, konkrétne na rodinu vtedajšieho premiéra Igora Matoviča, ľudí blízkych Richardovi Sulíkovi a strane Sme rodina.

Zdroj: pravda.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti