Do Talianska prišlo tento rok vyše 18 000 migrantov

09.08.2018 | 11:50
  0
Talianska vláda zastáva názor, že EÚ krajine nepomáha zvládnuť nápor desaťtisícov migrantov prichádzajúcich každoročne cez Stredozemné more.

Od 1. januára do 1. augusta 2018 prišlo do Talianska 18 549 nelegálnych migrantov, čo predstavuje pokles o 80,4 percenta oproti tomu istému obdobiu vlaňajška a o 82,33 percenta oproti rovnakému obdobiu v roku 2016. Vyplýva to z tlačovej správy, ktorú agentúre TASR vo štvrtok poskytlo talianske veľvyslanectvo v Bratislave.

Zo všetkých migrantov, ktorí prišli od januára do začiatku augusta 2018 do Talianska, pochádzalo 65 percent z Líbye, 20 percent z Tuniska a osem percent z Turecka.

V júli prišlo do Talianska z Líbye len 687 migrantov, čo je o 68 percent menej ako v júni. Naopak, z Turecka prišlo v júli do Talianska 902 migrantov, čo je o 115 percent viac ako v júni. Celkovo 352 migrantov prišlo do Talianska z Tuniska, čo je oproti júnu nárast o 42 percent.

Žiadateľov o medzinárodnú ochranu je čoraz menej

K úbytku nových migrantov, ktorý medzi januárom a augustom zaznamenali Talianske úrady, významnou mierou prispieva aj líbyjská pobrežná stráž podporovaná Talianskom a ďalšími krajinami EÚ.

Podľa údajov Úradu vysokého komisára pre utečencov (UNHCR) zachránila líbyjská pobrežná stráž v Stredozemnom mori 12 000 ľudí. V júni zadržala 49 percent osôb, ktoré sa na cestu do Európy vydali z Líbye, a vrátila ich do vlasti. V júni 2017 sa týmto spôsobom podarilo zachytiť len 7,7 percenta migrantov, ktorí sa na plavbu cez Stredozemné more vydali z Líbye.

Pokiaľ ide o počet žiadateľov o medzinárodnú ochranu, do 27. júla o ňu v Taliansku požiadalo 38 100 ľudí, čo je o 55,93 percenta menej než v tom istom období roku 2017, keď ich bolo 86 242. Od januára posúdili talianske úrady 54 650 žiadostí, pričom medzinárodnú ochranu poskytlo 39 percentám žiadateľov.

Conte: Vďaka novej migračnej politike už more nie je cintorínom

Taliansky premiér Giuseppe Conte, ktorého vláda začala pôsobiť pred niečo vyše dvoma mesiacmi, vyjadril v stredu hrdosť, pokiaľ ide o doterajšie výsledky jej migračnej politiky.

Podľa jeho slov počet migrantov prichádzajúcich do krajiny poklesol v tomto období o 85 percent oproti porovnateľnému obdobiu predchádzajúceho roka.

Dôvodom na hrdosť je to, že „Stredozemné more už nie je cintorínom pre bezmenných migrantov", povedal Conte na tlačovej konferencii v Ríme.

Taliansko často čelí obviňovaniu, že uzavrelo svoje prístavy pre lode s migrantmi, v skutočnosti však nikdy „nespochybnilo" zachraňovanie migrantov z humanitárnych dôvodov, pokračoval premiér.

„Vždy bola zaistená prítomnosť našich lodí v Stredozemnom mori, ako aj možnosť prijať osoby v ohrození. Zmenili sme však náš prístup. Kurz, ktorý doteraz Taliansko sledovalo, spôsobil za 15 rokov 34 000 úmrtí v Stredozemnom mori," tvrdí Conte.

Podľa premiéra má Taliansko záujem na „riešení prisťahovaleckej problematiky s rozumným prístupom", pričom už dosiahlo aj „zmenu v Európe a európsku angažovanosť". „Toto je veľký výsledok, na ktorom chceme ďalej budovať," uzavrel Conte.

Nová vláda v Ríme zastáva názor, že Európska únia nepomáha Taliansku zvládnuť nápor desaťtisícov migrantov prichádzajúcich každoročne cez Stredozemné more, predovšetkým z Líbye. Ľudskoprávne organizácie zase kritizujú politiku, na základe ktorej majú migrantov na mori zachraňovať líbyjské pobrežné hliadky.

V tomto prípade sa totiž migranti dostanú do táborov v Líbyi, kde sú zadržiavaní v často neľudských podmienkach.

Zdroj: aktuality.sk (1), (2)


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti