Do Poľska sa počas tajnej operácie vrátilo vojnové zlato z Londýna

04.12.2019 | 13:10
  10
Predseda Smeru-SD Robert Fico minulý týždeň vyhlásil, že aj slovenské zlato uložené v britskej Bank of England, by sa malo vrátiť na Slovensko.

Vyše 100 ton zlata sa počas prísne tajnej repatriačnej misie vrátilo z Londýna do Poľska. Zásielka v približnej hodnote päť miliárd dolárov bola prevezená z utajovaného miesta pri britskej metropole na neznáme letisko v Londýne za sprievodu policajnej eskorty a vrtuľníka, následne naložená na nákladné lietadlo a transportovaná do Poľska.

Po vypuknutí druhej svetovej vojny boli všetky poľské rezervy zlata tajne prevezené cez tri kontinenty na uskladnenie v Londýne, New Yorku a Ottawe.

Repatriačná akcia sa uskutočnila ešte 22. novembra v nočných hodinách, informuje spravodajská stanica Sky News. Keď zlato dorazilo do Poľska, bolo v obrnených vozidlách prevezené do tajných depozitov Poľskej národnej banky (NBP) s vysokou bezpečnosťou. Celkovo sa uskutočnilo z Londýna osem letov.

John Lennox, riaditeľ britskej spoločnosti G4S Cash Solutions, ktorá operáciu vykonala, uviedol: "Presun zlata bol dôkladne naplánovaný v spolupráci s políciou, Anglickou bankou (BE) a NBP."

Šéf poľského bankovníctva potvrdil, že transfer zlata je zavŕšený a pri tejto príležitosti bude vydaná pamätná minca.

Fico chce tiež zlato na Slovensku

Predseda Smeru-SD Robert Fico minulý týždeň vyhlásil, že investičné zlato, ktoré má Slovensko uložené v britskej Bank of England, by sa malo vrátiť na Slovensko. Dôvodom je podľa neho hroziaca finančná kríza, ale aj nestabilita vyplývajúca z brexitu. Miera zhodnotenia v britskej banke je zároveň podľa neho veľmi nízka.

"Nestabilita je pomerne veľká," podotkol. Myslí si, že by bolo správne, keby po vzore iných krajín aj Slovensko prijalo rozhodnutie, že zlato sa vráti naspäť na územie SR.

Sú tam však viaceré otázniky. Skonštatoval, že ide o komplikovaný transfer z Anglicka na Slovensko. "Po druhé, musíme rátať s tým, že toto zlato môže byť súčasťou rôznych obchodných transakcií, ktoré sú urobené, preto treba rátať s tým, že NBS by musela viesť vážne rokovania, aby sme ukončili rôzne zmluvy, ktoré existujú medzi Slovenskom a Veľkou Britániou," zdôraznil. Otáznikom podľa neho môžu byť aj vhodné skladovacie priestory na uloženie zlata. Fico však verí, že NBS takéto priestory má.

 

Zlato v Británii podľa NBS nepredstavuje riziko

Ponechanie investičného zlata v Bank of England po brexite nepredstavuje žiadne dodatočné riziká a preto sa neodporúča jeho premiestnenie.

Uviedla to Národná banka Slovenska (NBS) v liste poslancom parlamentného finančného výboru, ktorý im zaslala ešte v apríli tohto roka, keď výbor požiadal NBS o stanovisko k problematike zlatých rezerv.

Vtedajším guvernérom NBS bol Jozef Makúch. NBS poskytla TASR list na základe infozákona.

NBS vlastní 31,694 ton zlata, depozitárom je Bank of England (BoE). Národná banka poslancov v liste informuje, že BoE je druhým najväčším úložiskom zlata na svete a predstavuje svetovo najvýznamnejšie centrum obchodovania so zlatom.

Okrem toho, londýnsky trh so zlatom poskytuje vysoký stupeň likvidity na trhu, BoE poskytuje vysoko bezpečné uloženie zlatých rezerv, čím prispieva k medzinárodnej finančnej stabilite.

"NBS mala zlato uložené v BoE aj v období, keď Slovenská republika ešte nebola členom Európskej únie. Rozhodujúca väčšina centrálnych bánk v Európe má všetko zlato alebo jeho časť deponovanú v BoE," konštatuje v liste NBS.

 

Parlament dnes na mimoriadnej schôdzi rokuje o uznesení k návratu slovenského zlata z Veľkej Británie.

Zdroj: pravda.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti