Do Grécka dorazilo počas víkendu viac ako 700 utečencov. V španielskej enkláve Ceuta prerazila hranice dodávka s 52 migrantmi

18.11.2019 | 16:06
  1
V táboroch na gréckych ostrovoch sa nachádza takmer 36.000 migrantov.

Na grécke ostrovy sa počas uplynulého víkendu priplavilo približne 730 ľudí a ďalších 658 vyzdvihli záchranári z lodí a člnov vo vodách Stredozemného mora. S odvolaním sa na pobrežné hliadky a Frontex o tom v pondelok informovala agentúra DPA.

Počet utečencov a migrantov prichádzajúcich do Grécka sa od apríla výrazne zvýšil a dosiahol úroveň spred dvoch rokov.

Od začiatku tohto roka prišlo do Grécka námornou trasou celkovo 47.098 ľudí a ďalších 12.350 dorazilo po súši. Pričom vlani ich do krajiny prišlo celkovo 50.508 a v roku 2017 iba 36.310.

Okrem rastúceho počtu nových utečencov situáciu v preplnených táboroch na ostrov Lesbos, Chios, Leros, Samos a Kos komplikuje aj pomalý proces posudzovania žiadostí o azyl.

V registračných táboroch na gréckych ostrovoch na východe Egejského mora sa v súčasnosti podľa úradov nachádza takmer 36.000 migrantov, pričom ich kapacita je len približne 6200. Ďalších 1500 prečkáva v menších zariadeniach.

Grécka vláda preto rozhodla, že do konca roka prevezie približne 20.000 migrantov z ostrovov na pevninu, kde sa už konali viaceré protesty proti tomuto zámeru. V súvislosti s výrazným nárastom prichádzajúcich migrantov grécky parlament začiatkom novembra schválil zákon, ktorý sprísňuje a urýchľuje azylové procedúry.

V pondelok presunuli na kontinent skupinu ďalších 179 migrantov.

Dodávka s 52 migrantmi prerazila hranice v Ceute

Dodávka vezúca 52 migrantov prerazila v pondelok hraničnú bariéru medzi Marokom a španielskou enklávou Ceuta. Informovala o tom súkromná španielska tlačová agentúra Europa Press citujúca predstaviteľov Červeného kríža.

Dodávka sa pokúsila dostať cez hranice v pondelok na úsvite, pričom prerazila najmenej jednu kovovú bránu. Subsaharských migrantov polícia neskôr zadržala v meste.

Migranti, ktorí dorazia ku hraniciam, sa väčšinou pokúšajú preliezť cez šesť metrov vysoký hraničný plot. Snahy o prekročenie hranice na vozidlách sú však ojedinelé. Keď sa migranti úspešne dostanú do Ceuty, zvyčajne tam požiadajú o azyl alebo čakajú na príležitosť vycestovať do pevninského Španielska.

Podľa agentúry Europa Press pri pondelkovom pokuse o prekročenie hranice utrpeli ľahšie zranenia štyria migranti, ktorých následne ošetrili v miestnej nemocnici.

Články súvisiace s tematikou:

 

Zdroj: svet.sme.sk (1), (2) / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti