Do Európskeho parlamentu si Slováci zvolili šesť strán, prvé Progresívne Slovensko-Spolu, druhý je Smer, tretia ĽSNS

26.05.2019 | 10:14
  29
Odhady predpokladajú, že na Slovensku v eurovoľbách volilo okolo 20 percent ľudí.

Voľby do Európskeho parlamentu (EP) by mala vyhrať koalícia Progresívne Slovensko (PS) - Spolu. V europarlamente by mali sedieť aj poslanci Smeru-SD, ĽSNS, KDH, SaS a OĽaNO. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych odhadov politických strán po sčítaní všetkých okrskov.

Podľa odhadov by koalícia PS - Spolu mohla mať 20,07 percenta. Druhý by mal skončiť Smer-SD so ziskom 15,69 percenta, tretia ĽSNS so ziskom 12,04 percenta. Nasleduje KDH s 9,67 percentami, SaS a jej odhadovaných 9,6 percenta. Do EP by sa ešte malo dostať OĽaNO s 5,24 percentami. Parlamentné SNS, Most-Híd a Sme rodina by nemali dosiahnuť ani päť percent.

Podľa odhadov, ktoré zverejnil líder OĽaNO Igor Matovič po sčítaní 95 percent okrskov, by PS-Spolu mohli získať štyri mandáty, Smer-SD tri, ĽSNS dva, rovnako dva KDH, SaS jeden plus jeden po brexite a OĽaNO jeden mandát.

Odhady predpokladajú, že na Slovensku v eurovoľbách volilo okolo 20 percent ľudí. V minulých voľbách, ktoré sa konali pred piatimi rokmi, volilo 13 percent. Oficiálne výsledky volieb do EP zverejnia v nedeľu 26. mája o 23.00 h. Priebežné výsledky zverejňované nebudú. Slovensko si volilo 14 europoslancov.

Neoficiálne výsledky eurovolieb: Smer stratil jeden mandát, progresívci získali až štyri

Úspech nových strán a kotlebovcov a úplný debakel súčasnej vládnej koalície. Podľa neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu SR, ktoré má Glob.sk k dispozícii, vo voľbách do Európskeho parlamentu mala dostať najviac voličských hlasov koalícia dvoch nových strán – Progresívneho Slovenska a Spolu. Voliť ich malo takmer 200 000 voličov a obsadiť majú štyri mandáty. Ide teda o prvé voľby po rokoch, ktoré nevyhral Smer Roberta Fica. Úspech zaznamenala aj Kotlebova ĽS NS. Štandardné strany utrpeli nemilú porážku.

Roky najsilnejšia strana Smer-SD v eurovoľbách pohorela. Po prvýkrát za posledných desať rokov by mala podľa neoficiálnych výsledkov skončiť až druhá a to so ziskom 15,72 percent. Robert Fico tak prišiel v Európskom parlamente o jedného človeka – dnes má totiž europoslancov štyroch, po novom bude mať len troch.

Víťazom sa totiž stala mimoparlamentná koalícia PS a Spolu. Dvojica mala získať pri zisku 20,11 percent až štyri mandáty. Tešiť sa z výsledkov môže aj ĽS NS. Kotlebovcom sa zrejme podarilo predbehnúť všetky štandardné politické strany. Podľa neoficiálnych výsledkov ich malo voliť až 12,07 percenta voličov, čo im prinesie dvoch europoslancov.

Dvoch svojich zástupcov bude mať na najbližších päť rokov v Únii aj KDH, ktoré uhralo prekvapivých 9,69 percent. SaS Richarda Sulíka by malo poslať do europarlamentu dvoch zástupcov so ziskom 9,62 percent, pričom jedného z nich až po naplnení brexitu, teda vystúpení Veľkej Británie z EÚ.

Poslednou stranou, ktorej sa podarilo prebojovať do Bruselu je OĽaNO. Voliť ich malo 5,25 percent voličov, čo im prinesie jedného poslanca.

Koaličné strany SNS a Most-Híd nezískali ani jeden mandát. Rovnako za bránami europarlamentu ostali aj Sme rodina.

Dnes sa ešte volí v 21 štátoch Európskej únie. Oficiálne výsledky budú známe až potom, ako sa zatvoria všetky volebné miestnosti. Štatistický úrad SR by ich mal oficiálne oznámiť dnes o 23.00.

Zdroj: dnes24.sk / glob.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti