Dialóg medzi Ruskom a USA sa postupne obnovuje, tvrdí ruský minister obrany

23.10.2018 | 15:37
  0
Podľa šéfa ruského rezortu obrany cestu k obnoveniu dvojstranného dialógu otvorila schôdzka prezidentov oboch krajín - Donalda Trumpa a Vladimira Putina - v Helsinkách.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v utorok v Moskve prijal poradcu prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Johna Boltona. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa agentúry RIA Novosti Šojgu na schôdzke vyjadril nádej, že Boltonova návšteva v Rusku sa stane impulzom pre stabilizáciu rusko-amerických vzťahov. Súčasne konštatoval, že dialóg medzi USA a Ruskom sa postupne obnovuje. Podľa šéfa ruského rezortu obrany cestu k obnoveniu dvojstranného dialógu otvorila schôdzka prezidentov oboch krajín - Donalda Trumpa a Vladimira Putina - v Helsinkách.

Šojgu dodal, že v súčasnosti existuje vo svete veľa problémov, ktoré by Moskva a Washington mohli vyriešiť spoločným úsilím. Spresnil, že sa to týka strategických otázok jadrového zastrašovania i riešenia veľkých dlhotrvajúcich konfliktov. Podľa ministra ruskí a americkí vojenskí experti sú v kontakte v mimoriadne krízových miestach - napríklad v Sýrii.

V tejto súvislosti s poľutovaním zdôraznil, že táto spolupráca v Sýrii môže poslúžiť ako "zatiaľ jediný pozitívny príklad" efektívnej spolupráce medzi oboma krajinami, ktorá umožňuje "predísť... vážnym incidentom" v sýrskom vzdušnom priestore.

V pondelok Bolton podľa RIA Novosti absolvoval v Moskve päťhodinové stretnutie s tajomníkom ruskej Bezpečnostnej rady Nikolajom Patruševom, s ktorým diskutovali o širokej škále tém: od možností novej zmluvy START cez obvinenia Spojených štátov voči ruskej občianke Jelene Chusiajnovovej po údajné zasahovanie Ruska do volieb v Spojených štátoch.

V utorok má Bolton ešte v programe prijatie u ruského prezidenta Vladimira Putina. Predpokladá sa, že budú hovoriť aj o vyhlásení prezidenta Trumpa, ktorý počas víkendu avizoval zámer odstúpiť od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF), pretože Rusko ju údajne porušuje.

Tento svoj úmysel Trump potvrdil aj vo svojom vyhlásení v pondelok. Varoval, že Spojené štáty budú budovať svoj jadrový arzenál s cieľom vyvíjať nátlak na Čínu a Rusko, informovali z noci na utorok agentúry DPA a Reuters.

Dôležitá bilaterálna dohoda o obmedzení zbrojenia (INF), ktorú 8. decembra 1987 podpísali vtedajší líder Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov a americký prezident Ronald Reagan, zakazuje obom stranám okrem iného výrobu, skúšky alebo vlastníctvo jadrových a konvenčných rakiet s plochou dráhou letu, ktoré majú stredný dolet a sú odpaľované z pevniny.

Zdroj: sme.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti