Deti sa nebudú učiť staršie dejiny. Migráciu či rodové role však preberať budú. Taký je návrh pre nové osnovy švédskych škôl

08.10.2019 | 18:46
  5
Vypustiť by sa mala veľká časť dejín pred 18. storočím. Vypadnúť by tak malo učivo o antickom Grécku, Rímskej ríši, ére Vikingov, ale aj napríklad obdobie Švédskeho kráľovstva.

Švédsky vzdelávací výbor predstavil návrh, podľa ktorého by sa mladé deti na školách už neučili starovekú alebo stredovekú históriu. Nahradiť ich má najmä štúdium moderných dejín, ale aj témy ako imigrácia alebo „demokratické hodnoty“. Návrh si prirodzene vyslúžil silnú vlnu kritiky.

Výbor pre vzdelávanie vo Švédsku chce z učebníc pre deti vo veku 13 až 15 rokov odstrániť väčšinu staršej histórie. O návrhu pre denník Svenska Dagbladet informovala vedúca výboru Anna Westerholmová.

Ako dôvod Westerholmová uvádza fakt, že učitelia musia častokrát skracovať dobu výučby starších dejín, aby sa dostali aspoň k druhej svetovej vojne. Deťom potom chýbajú vedomosti o povojnovom a modernom období.

Taktiež sa študenti spolu s učiteľmi údajne sťažovali na komplikovanosť a ťažkú interpretáciu starších dejín ľudstva. Niektorí rodičia tvrdili, že požiadavky sú pre deti príliš náročné na pochopenie.

Čo zmizne, čo pribudne

Výbor však uvádza, že rozhodnutie nebolo jednoduché a predchádzalo tomu dlhé rozhodovanie o tom, čo vynechať a čo nie. Podľa ich vyjadrení najmenej bolí odstránenie staroveku a stredoveku.

Vypustiť by sa mala veľká časť dejín pred 18. storočím. Vypadnúť by tak malo učivo o antickom Grécku, Rímskej ríši, ére Vikingov, ale aj napríklad obdobie Švédskeho kráľovstva, kedy Švédi ovládali okolité krajiny. Ušetrený čas sa namiesto toho použije na učenie histórie povojnového obdobia, ale aj tém ako imigrácia, „demokratické hodnoty“, alebo rodové role.

Nepochopiteľný návrh

Učiteľ dejín Dick Harrison sa pre denník Aftonbladet vyjadril, že je to bizarné a nepochopiteľné rozhodnutie. Podotýka, že prakticky všetko okolo nás je dedičstvom zo staroveku a „ak návrh prejde, bude to pre Švédsko hanba na medzinárodnej úrovni“. Dodáva tiež, že ak si niekto myslí, že tieto znalosti sú zbytočné, mal by sa vrátiť do školskej lavice.

Literárna kritička Mária Schotteniusová zase varuje, že takýto návrh by mohol študentov pripraviť o spojenie s ich kultúrnym dedičstvom.

Bývalý minister školstva Jan Björklund návrh komentoval na sociálnej sieti Twitter. „Vymazať starovekú históriu z dejepisu? Nešťastné,“ povedal s tým, že podobný návrh už raz zastavil, keď bol ešte ministrom školstva.

Zdroj: denniks.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti