Der Spiegel: Pre Európu nadišiel čas pripojiť sa k Odporu proti USA

14.05.2018 | 13:45
  0
Článok nemeckého magazínu reaguje na najnovšie kroky Donalda Trumpa.

Nemecký týždenník Der Spiegel vo svojom najnovšom čísle zverejnil na svojej titulke kresbu ruky so vztýčeným prostredníkom, na ktorom je Donald Trump. Americký prezident minulý týždeň oznámil, že Spojené štáty odstupujú od jadrovej dohody s Iránom, čím si rozhneval Európu a vyvolal tak u svojich spojencov odsúdenie.

Kresbu nemeckého magazínu zverejnil na Twitteri aj francúzsky veľvyslanec USA Gerard Araud.

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas ohľadne vycúvania Washingtonu z jadrovej dohody v rozhovore pre Der Spiegel povedal, že Spojené štáty preukázali „veľmi malú ochotu brať argumenty svojich spojencov vážne“. Podľa jeho názoru, bude mať toto rozhodnutie vplyv na „transatlantické vzťahy“.

Der Spiegelov vo svojom článku pod názvom „Pre Európu nadišiel čas pripojiť sa k Odporu“ píše, že americký prezident Donald Trump je odborníkom na deštrukciu, čím odkázal nielen na odstúpenie od jadrovej dohody s Teheránom, ale aj na vycúvanie z Parížskej dohody o zmene klímy.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo svojej reakcii minulý týždeň uviedla, že Európa musí teraz vziať svoj osud do vlastných rúk. V podobnom duchu sa vyjadril aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker povedal, že USA stratili na medzinárodnej scéne líderstvo a dôraznosť a preto musia byť nahradené.

Napriek maximálnemu úsiliu troch najväčších spojencov - Veľkej Británie, Nemecka a Francúzska, ktorí Trumpa presvedčovali o dôležitosti držať sa dohody, americký prezident na ich snahy nereflektoval. Naopak, svoje rozhodnutie komentoval slovami, že jadrová dohoda s Iránom je tou najhoršou, akú kedy Spojené štáty podpísali.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti