Denník SME skončí v rukách Sorosa a spol. Penta predala svoj podiel americkému fondu financovaného Nadáciou otvorenej spoločnosti

22.04.2021 | 12:35
  15
Finančná skupina Penta sa v prospech investičného fondu MDIF prepojeného na amerického miliardára Georgea Sorosa vzdáva svojho podielu vo vydavateľstve Petit Press.

Investičná skupina Penta odchádza z vydavateľstva Petit Press, svoj menšinový 34-percentný podiel predala investorovi Media Development Investment Fund (MDIF) New York. Informoval o tom denník Sme na svojom webe. Ďalšími investormi sú podľa Sme manažéri spoločnosti Alexej Fulmek, Peter Mačinga a bývalý vlastník spoločnosti Azet.sk a spravodajského portálu aktuality.sk Marek Václavík, ktorí kupujú zvyšných 5,5 percenta akcií.

Šéf vydavateľstva Alexej Fulmek považuje zmenu akcionárskej štruktúry za dôležitú správu. "Za 28 rokov sme mali vo vydavateľstve viacero rôznych minoritných akcionárov, po čase sa nám však zakaždým s PSIS podarilo upraviť akcionársku štruktúru a to sme dosiahli aj teraz, po dlhých a náročných rokovaniach s Pentou," povedal a ocenil, že novým akcionárom bude MDIF. Argumentuje, že hlavným cieľom MDIF bola vždy obrana nezávislosti a slobody nezávislých médií.

Portál Sme skonštatoval, že Penta mala v posledných rokoch odlišný názor na ďalšiu stratégiu a rozvoj vydavateľstva ako jeho vedenie a majoritný akcionár. "Vzhľadom na to, že sme dostali atraktívnu ponuku, súhlasili sme s predajom nášho minoritného podielu. Naše pôsobenie v Petit Presse bolo pre nás cennou skúsenosťou, hlavne z pohľadu fungovania digitálneho predplatného, ktoré sme začali intenzívne rozvíjať predovšetkým v našom českom vydavateľstve Vltava Labe Media," uviedol Marián Slivovič z Penty.

Generálny riaditeľ spoločnosti MDIF Harlan Mandel verí, že pozíciu spoločnosti Petit Press ako lídra v oblasti digitálnych správ na Slovensku je možné ďalej rozvíjať. "Pretože spoločnosť pokračuje v budovaní svojho podnikania založeného na hodnotách kvalitnej žurnalistiky," dodal.

Portál Sme ozrejmil, že MDIF je neziskový investičný fond pre nezávislé médiá aktívny najmä v krajinách, kde môže byť ohrozený prístup k nezávislým médiám. Poskytuje podľa neho výhodné pôžičky a kapitálové financovanie médiám, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu v udržaní slobody slova vo svojich domovských krajinách. Dodal, že je financovaný skupinou nadácií a investorov, ktoré od vzniku fondu v roku 1996 pomohli slobodným médiám v 44 krajinách. Prvotný kapitál MDIF v roku 1995 poskytol finančník George Soros.

Investičný fond pre nezávislé médiá financuje Soros

MDIF založili v roku 1995 Saša Vučinić a Stuart Auerbach, ktorý pôsobil ako reportér a redaktor denníka Washington Post. Podľa webovej stránky investičného fondu v uvedenom roku im americký milardár George Soros poskytol finančný príspevok výške 500-tisíc dolárov.

Zoznam organizácií financujúcich MDIF si môžete pozrieť TU.

Sorosov denník SME

Celé napojenie niektorých vplyvných slovenských médií na vplyvných ľudí z USA malo byť zabezpečené sledom udalostí, ktoré mimo iného majú viesť k hlavnému cieľu destabilizovať politiku na Slovensku a vytvoriť prostredie pre štátny prevrat, riadený americkými mimovládkami. Píše sa v blogu Tribuna ľudu zverejneného v roku 2018.

Autor článku ďalej pokračuje:

Smerovalo by to celé k tzv. polandizácii slovenskej zahraničnej politiky. Hlavným znakom polandizácie je pri tom koordinácia zahraničnej politiky v súlade s americkými záujmami, pri čom by mali ísť do úzadia záujmy európske.

Proces prebieha na Slovensku už dlhodobo, no až vraždou novinára Kuciaka a jeho snúbenice dostali chápadlá americkej chobotnice na Slovensku príležitosť zmeniť politiku na Slovensku, zrealizovať prevrat, no v prvom rade určiť ďalšiu orientáciu zahraničnej politiky na USA (a len na USA).

Riaditeľ vydavateľstva denníka SME Petit Press Alexej Fulmek, je v predstavenstve americkej neziskovky Media Development Investment Fund (MDIF) spolu s riaditeľom strategických operácii Sorosovej nadácie Open Society Foundation – vo svete neziskoviek veľmi známy Houston Spencer. MDIF je napríklad v Ruskej federácii označovaná za nežiadúcu organizáciu a to práve preto, lebo sa jej prostredníctvom snažili americkí činitelia ovplyvňovať aj situáciu v Rusku – konkrétne malo ísť o rozkladovú činnosť a o diverzné operácie – takže o podobnú snahu o rozklad systému ako je tomu teraz na Slovensku. Je teda na mieste otázka, či je normálne, aby riaditeľ vydavateľstva najväčšieho denníka na Slovensku sedel v predstavenstve s človekom, ktorého jednou z hlavných úloh môže byť aj vymýšľanie mediálnych stratégii na rozklad jednotlivých krajín v Európe.

Za zmienku stojí určite aj mesto Praha, ktoré má podľa viacerých informácii zohrávať dôležitú úlohu pri sprostredkovaní zvyšovania amerického vplyvu v Európe. Nachádza sa tu aj druhé, európske sídlo MDIF, ktorému šéfuje istá Marie Němcová. Tá ma za sebou v skutku bohatú kariéru v organizáciách s americkým vplyvom. Predchodca MDIF v Prahe (Media Development Loan Fund – SME si od nich napríklad v roku 1995 požičal na vlastnú tlačiareň), americká federálna neziskovka USAID, Open Society Fund Praha a mnoho iných organizácii a nadácii, ktoré majú pôsobiť v Európe v prvom rade s cieľom vytvárať farebné revolúcie s následným absolútnym preorientovaním zahraničnej politiky krajín na USA.

MDIF je mimo iné aj výsledkom určitej špecifickej formy anglosaského práva, ktoré umožňuje vytvorenie tzv. neziskovej investičnej spoločnosti, ktorou MDIF je. Vďaka tomu môžu do MDIF investovať rôzne subjekty, pri čom nám tu stojí za pozornosť najmä Open Society Foundation a Geosor Corp, čo môžu fakticky byť dva smery, ktorými Soros investuje do tejto neziskovky. No a čudovali by ste sa, aké fyzické osoby nájdete medzi investormi… je tam napríklad aj spomenutý riaditeľ vydavateľstva Petit Press Alexej Fulmek.

Pokiaľ si všetky tieto podrobné informácie poskladáme dokopy, vyjde nám z toho záver, že MDIF je neziskovkou, ktorá podporuje rôzne médiá a mediálne projekty, ktoré sú ochotné prispieť k americkým cieľom v EÚ. No a snáď je už teraz pre každého čitateľa jasné, že prečo asi sa rozhodli TREND a SME neuverejňovať Ficove vyjadrenia o Sorosovi. Poškodili síce slobodu slova, no uchránili záujmy, ktoré presahujú hranice Slovenska – americké záujmy, riadené trojicou mien Soros, Rockefeller a Rothschild.

Viac v blogu TU.

Prečítajte si tiež článok Denník SME-Petit Press-Alexej Fulmek-MDIF-Houston Spencer-George Soros

Článok portálu Aeronet: Největší slovenský deník je napojen na organizační strukturu americké neziskovky, kterou spolufinancuje George Soros a v jejíž radě sedí ředitel největšího vydavatelství na Slovensku

Zdroj: info.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti