Denník SME o vyšetrovaní Lipšicovej previerky zavádza. Generálna prokuratúra nepochybila, bráni sa Žilinka

26.02.2021 | 11:35
  5
Denník SME poukázal na prípad bezpečnostnej previerky, ktorú minister práce Milan Krajniak zo Sme rodina pomohol pred voľbou špeciálneho prokurátora získať pre kamaráta Lipšica.

Denník SME šíri o rozhodnutí o pridelení prípadu podozrivej previerky Daniela Lipšica Krajskej prokuratúre Bratislava zavádzajúce informácie. V statuse na sociálnej sieti to vyhlásil generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Čo podsúva SME

Trestné oznámenie podané na ministra Milana Krajniaka za zneužitie právomocí verejného činiteľa, ktorého sa mal dopustiť tým, že zvádzal pri podaní žiadosti o previerku Daniela Lipšica, dal Žilinka na vybavenie krajskej prokuratúre. Denník SME to komentoval tak, že Žilinka rozhodnutím obišiel Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a NAKA. Noviny argumentovali, že ÚŠP a NAKA sa majú zaoberať trestnou činnosťou verejných činiteľov.

„Redaktor verejnosti podsúva názor, že generálny prokurátor obišiel ÚŠP a NAKA, keď bolo trestné oznámenie odstúpené na vybavenie Krajskej prokuratúre Bratislava napriek tomu, že vo veci bola daná právomoc ÚŠP, keďže ide o trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa spáchaný závažnejším spôsobom, a teda už neplatí zákon pre všetkých rovnako,“ píše Žilinka.

V dôsledku neznalosti zákona

Generálny prokurátor usvedčil denník SME, že opäť šíri konšpirácie. Vysvetľuje, že nie je pravdou, že vo veci trestného oznámenia bola daná právomoc ÚŠP. Tá síce má vyšetrovať trestné činy zneužitia právomoci verejného činiteľa, ale iba v súbehu s inými trestnými činmi v pôsobnosti ÚŠP.

Denník SME tiež konšpiroval, že špeciálna prokuratúra mala vyšetrovať trestné oznámenie na Krajniaka aj preto, lebo skutku sa mal dopustiť v čase núdzového stavu.

„Zrejme v dôsledku neznalosti zákona, opomenul redaktor tiež uviesť, že ustanovenie o krízovej situácii sa nepoužije, ak trestný čin nebol spáchaný v súvislosti s vyhláseným núdzovým stavom. Čo je aj spomínaný prípad,“ píše Žilinka.

Kto si objednal útok na Žilinku?

Šéf prokuratúry uvádza, že u uvedených dôvodov nie pravdou, že generálny prokurátor obišiel ÚŠP a NAKA. Takisto odmietol tvrdenie SME, že  „zákon už neplatí pre všetkých rovnako.“ Prokurátor, ktorý odstúpil trestné oznámenie na ďalšie konanie krajskej prokuratúre, postupoval v súlade s právnym poriadkom.

Ak by vyšetrovala podozrenia voči Krajniakovi špeciálna prokuratúra, na čele ktorej stojí Lipšic, kamarát by preveroval kamaráta. Vzhľadom na to, že denník SME dlhodobo nadbieha Lipšicovi, je pravdepodobné, že útok na Žilinku si v novinách objednal práve šéf špeciálnej prokuratúry.

Zdroj: hlavnydennik.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti