Dekan Farmaceutickej fakulty navrhol oceniť šéfku ŠÚKL Baťovú po tom, ako sa Ústav pre kontrolu liečiv kvôli ruskej vakcíne stal terčom kritiky

12.04.2021 | 14:50
  23
Najvyššie možné ocenenie Slovenskej farmaceutickej spoločnosti Slovenskej lekárenskej spoločnosti (SFS SLS) sa zvykne udeľovať osobnostiam po dosiahnutí viacerých životných míľnikov.

Riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Zuzana Baťová je kandidátom na udelenie Medaily PhMr. Vladimíra J. Žuffu, ktorá sa odovzdáva za prínos do slovenského lekárnictva. Udelenie ocenenia navrhol Výboru Slovenskej farmaceutickej spoločnosti dekan Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského (FaF UK) v Bratislave Ján Klimas ako prejav úcty a rešpektu k Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv.

V odôvodnení vyzdvihol prínos Baťovej pri budovaní medzinárodnej reputácie slovenskej farmácie v oblasti regulácie liekov, takisto jej príspevok k fakultnému farmaceutickému výskumu a univerzitnému farmaceutickému vzdelávaniu.

Pripomenul, že Baťová je dlhoročnou prednášajúcou na FaF UK a partnerkou fakulty v rôznych oblastiach farmaceutickej vedy a výskumu. "Je vzorom pre budúce generácie farmaceutov a svojím profesionálnym príbehom pomáha budovať osobnostné postoje a profesijné sebavedomie mladým farmaceutom," povedal dekan FaF UK.

Najvyššie možné ocenenie Slovenskej farmaceutickej spoločnosti Slovenskej lekárenskej spoločnosti (SFS SLS) sa zvykne udeľovať osobnostiam po dosiahnutí viacerých životných míľnikov. "Som presvedčený, že doktorka Baťová si ho v plnej miere zaslúži už dnes, v neobvykle mladom veku. Za dôležité považujem aj to, že ho SFS SLS udelí v správnom čase. A ten je podľa môjho názoru práve teraz," dodal Klimas.

Podporu pracovníkom ŠÚKL vyjadril aj Slovenský spolok študentov farmácie. Vo svojom stanovisku odsúdil bezcieľne nenávistné útoky voči odborníkom na poli farmácie ako ľudským bytostiam.

PharmDr. Zuzana Baťová, PhD. (1977) vyštudovala farmáciu na Farmaceutickej fakulte UK v Bratislave (2000), kde aj obhájila dizertačnú prácu vo farmakológii (2007). Počas doktorandského štúdia pôsobila na prestížnej Catholic University of Louvain (UCL) v Belgicku (2002-2003), následne ako odborná asistentka na Katedre farmakológie a toxikológie FaF UK. Špecializáciu v lekárenstve obhájila na Slovenskej zdravotníckej univerzite (2004) a pôsobila ako odborná zástupkyňa a vedúca lekární v Trnave a v Bratislave (2004-2011). Od roku 2012 pôsobí v Štátnom ústave pre kontrolu liečiv, od roku 2016 v pozícii riaditeľky a generálnej tajomníčky. Je členkou Siete riaditeľov liekových agentúr (HMA) a spolupracuje s orgánmi Európskej únie pri projektoch o liečivách v rámci členských krajín EÚ. 

Dr. Baťová je prednášajúcou na FaF UK v rámci pregraduálneho aj postgraduálneho vzdelávania, vrátane medzinárodného programu Cooperative European Medicines Development Course tvorenom ako spolupráca univerzít (UK v Bratislave, Semmelweisovej univerzity v Budapešti a Univerzity v Ljubljane). Je členkou Vedeckej rady FaF UK, členkou odborovej komisie v študijnom programe klinická farmácia, riešiteľkou spoločných výskumných projektov s pracovníkmi FaF UK, oponentkou záverečných prác a vykazuje bohatú publikačnú a prednáškovú činnosť doma aj v zahraničí.

Medaila PhMr. Vladimíra J. ŽUFFU 

Udeľuje sa za prínos do slovenského lekárnictva. PhMr. Žuffa (1893 – 1974) pochádzal zo starej oravsko-mikulášskej národoveckej rodiny a skrz matku bol príbuzným P. O. Hviezdoslava. Rodinná výchova a detailné zoznámenie sa s neradostnou situáciou, v akej sa po vzniku I. ČSR nachádzalo slovenské lekárnictvo, ho primälo k aktivizačnej činnosti v oblasti stavovskej politiky. Stal sa iniciátorom založenia neformálnej skupiny slovenských lekárnikov, ktorá po roku 1920 s veľkým nasadením osnovala základy vzniku národného emancipačného stavovského hnutia v prostredí farmácie. Jeho konečným cieľom bolo vytvorenie podmienok na konštituovanie slovenských lekárnických inštitúcií v prostredí mladej československej republiky a súčasne aj postupná slovakizácia všetkých odvetví lekárnictva na našom teritóriu, vrátane najrozsiahlejšieho z nich, teda lekárenstva. Rovnako bol činný aj neskôr vo vojnových časoch ako štábny kapitán čs. armády počas emigrácie v Londýne vo funkcii podpredsedu Čs. Červeného kríža v roku 1943.

ŠÚKL a Baťová vs. vakcína Sputnik

Riaditeľka ŠÚKL Zuzana Baťová minulý týždeň uviedla, že podľa dokumentov, ktoré výrobca ruskej vakcíny Sputnik V predložil Európskej liekovej agentúre (EMA), lieková forma vakcíny dovezená na Slovensko nie je a nebude zhodná s hotovým liekom, ktorý EMA posudzuje.

"Šarže vakcíny použité v predklinických testoch a klinických štúdiách publikovaných v časopise The Lancet nemajú rovnaké charakteristiky a vlastnosti ako šarže vakcíny dovezené na Slovensko," zdôraznila.

Výrobca Sputnika V nedodal ŠÚKL približne 80 percent dát nevyhnutných na jeho zhodnotenie. Ako informovala Baťová, prijatie záveru o pomere prínosov a rizík neumožnili nedostatok a nekonzistentnosť údajov.

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) v piatok vyhlásil, že Rusi sa cítia byť mimoriadne poškodení tým, že ŠÚKL zveril posúdenie vakcíny Sputnik V neregistrovanému laboratóriu, ktorého výsledky narušili reputáciu vakcíny po celom svete.

ŠÚKL deklaroval, že nebol nikým zodpovedným za dovoz vakcíny Sputnik V upozornený na to, že by malo testovanie v SAV údajne porušovať utajenú zmluvu s ruským výrobcom. Biomedicínske centrum SAV uviedlo, že realizovalo skúšky vakcíny Sputnik V na základe písomnej žiadosti bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO).

Advokát JUDr. Ján Čarnogurský ml. v tejto súvislosti pripomenul, že ruskú vakcínu Sputnik V používajú úspešne v 59 krajinách, zachránila státisíce, ak nie milióny životov. Pri tejto príležitosti kritizoval šéfku ŠÚKL.

„Vôbec pritom pani Baťová nerieši, či dodaná vakcína funguje, a prečo funguje, a či má nejaké vedľajšie účinky. Stačilo napísať rovnakému ŠUKLu v ďalších 59 krajinách v ktorých vakcínu Sputnik V príslušní odborníci už schválili. Pani Baťovú nezaujíma, či vakcína funguje, ale ako ju čo najviac očierniť. Preto pani Baťovú názor odborníkov, ktorí vakcínou už v svojich krajinách očkujú, nezaujíma. Na druhej strane, vakcínou AstraZeneca dovolila pani Baťová očkovať slovenských učiteľov, hoci pre jej škodlivé účinky zakázali touto vakcínou očkovať ľudí mladších ako 60 rokov v mnohých civilizovaných krajinách, vrátane Nemecka, Španielska a Holandska,“ uviedol Čarnogurský.

Podozrenia zo zaujatosti Zuzany Baťovej prezentoval vo svojom blogu aj právnik doc. JUDr. Branislav Fábry poukázaním na jej vyjadrenia v Denníku N, keď ešte vo februári vystupovala proti očkovaniu Sputnikom V či dezinformácie jej manžela na Facebooku pri dovoze vakcíny do SR, pričom urazil aj štátnu tajomníčku J. Ježíkovú.

„Nemožno sa zbaviť dojmu, že ŠÚKL sa snažil ruského výrobcu poškodiť, odveta ale na seba nedala dlho čakať: RDIF upozornil na porušenie právnej povinnosti tým, že sa testovalo v inom laboratóriu než určovala zmluva,“ napísal Fábry.

Zdroj: info.sk / fpharm.uniba.sk / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti