Dáta bez pátosu sa pustili do Sabaku. Akých 10-tisíc mŕtvych?? Prestaňte strašiť!

28.09.2021 | 11:55
  20
Nechápeme to strašenie dvojnásobkom obetí z II. vlny alebo 10 tisícom úmrtí. Nechápeme to preto, že v žiadnej krajine na svete neumrelo v DELTE 2000 ľudí na 1 milión obyvateľov, píšu analytici.

Výpočty analytikov z Dát bez pátosu vyzerajú úplne inak ako výpočty niektorých iných, ktorí denne strašia cez obrazovky. Z údaja o desať tisícoch mŕtvych, ktorý priniesol známy lekár Sabaka, sa smejú. A dokonca si myslia aj, že už poznajú presný termín konca celej pandémie.

Maximálne 2621 úmrtí. Žiadnych 10 000

„Nevychádza nám 10000 úmrtí v Delte. V žiadnom prípade,“ začali rovno a priamo analytici z Dát bez pátosu. Tí očividne narážajú na vyjadrenie MUDr. Sabaku, ktorý opäť strašil a hovoril o desiatke tisícoch mŕtvych po ďalšej vlne, ktorú spôsobí podľa neho Delta.

„Vypočuli sme si niekoľko podcastov a niekoľko rozhovorov. Sme z úplne iného kempu. Snažíme sa pochopiť, o čom je pri DELTE na Slovensku reč, ale nechápeme podstatu a zdroj niektorých vyjadrení. Nie, nepotrebujeme pomoc, ale možno by bolo dobré spraviť si skúšku správnosti pri fatalistických vyjadreniach o počtoch obetí,“ píšu.

Po vysvetlení ako svoje výpočty namodelovali robia jasný uzáver: „Ak by sme aj predpokladali, že u nás na Slovensku bude taká špica v úmrtiach celých 5 mesiacov (čo je samo o sebe nereálne, lebo krivka bude mať nástup, špičku a pokles), tak sme na 2621 úmrtiach, ale skôr sa dostaneme len na 2000 za celú vlnu.“

Toto strašenie nechápeme

„Nechápeme to strašenie dvojnásobkom obetí z II. vlny alebo 10 tisícom úmrtí. Nechápeme to preto, že v žiadnej krajine na svete neumrelo v DELTE 2000 ľudí na 1 milión obyvateľov. Nechápeme tie tvrdenia, lebo vidíme vývoj podobne zaočkovaných krajín: Srbsko, Slovinsko, Chorvátsko, Estónsko, Litva a sú na 50 – 150 obetiach na 1 milión obyvateľov.“

Následne sa pustili analytici do členov poradného orgánu vlády: „Nechápeme ani vyjadrenia členov Konzília, že sa vyčerpal potenciál pre očkovanie, keď sme zaočkovali v posledných 3 týždňoch 12 tisíc, 13 a pol tisíc a za posledný týždeň to bude 15-16 tisíc ľudí a záujem o očkovanie tým pádom mierne rastie.“

Hystéria okolo detí je nezmysel

Analytici z iniciatívy Dáta bez pátosu sa cítia nepochopení. Mnohí ich kritizujú.

„Nechápeme, že nám píšu aj matematici, že „s nami končia“. Nerozumieme, prečo by sme nemali diskutovať. Predstavujeme grafy, tabuľky, výpočty, chodíme s nimi po médiách. Nie: nie sme katastrofisti, nihilisti a pandemisti v pravom slova zmysle.

Áno: sme presvedčení, že detí sa nakazí veľa, ale veľmi málo z nich zachytíme testami, lebo sa mnohí nepriznajú, mnohí netestujú, mnohí nerozoznajú kovid sopel od iného soplíka a dieťa proste s príznakmi respiračného vírusu len nechajú doma. Mnohí na to prídu neskoro, nevenujú tomu pozornosť. A vidíme v tabuľkách príjmov do nemocníc, že deti idú ako pacienti do nemocníc zriedka. Nič nebanalizujeme, ale deti predstavujú 1-2% hospitalizovaných.“ 

„Dostali sme sa do špirály strašenia, hromadenia mŕtvol, desaťtisícov obetí a smršte DELTY, ktorá sa preženie Slovenskom a prinesie do nemocníc vyše 4000 pacientov v špičke, zahltí celý zdravotný systém. O 4 dni budeme mať 45% obyvateľstva zaočkovaných I. dávkou a PLNE zaočkovaných (pozor na 1 dávku Janssena) spolu 43% obyvateľstva, čo predstavuje 50%, respektíve 48% ľudí nad 10 rokov. Okrem toho sa mnohí dali zaočkovať v zahraničí,“ poukazujú analytici na celkom dobré údaje.

„Chýba nám odvaha povedať aj dobré správy, chýba nám diskusia k úspechom, ktoré dosahujeme napriek rozpoltenej spoločnosti a chýba nám možno aj nádej a viera. Zvládneme to. Museli sme sa oddeliť od „mainstreamu“ pandemických komentátorov a ich výrokov… Vidíme svetlo na konci tunela a má dátum roka 2021,“ informujú Dáta bez pátosu na záver.

Zdroj: hlavnydennik.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti