Dankova jesenná iniciatíva: Zúženie poslaneckej imunity pre extrémistické prejavy a definovanie antisemitizmu

30.08.2018 | 12:47
  0
Na uvedenej potrebe sa v Banskej Bystrici na odbornej diskusii zhodli predstavitelia politických a spoločenských inštitúcií.

Presná definícia antisemitizmu, zúženie výrokovej imunity pre poslancov či nový zákon o politických stranách. To všetko sú úvodné zmeny, ktoré bude na jeseň iniciovať predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS).

Antisemitizmus – spoločenská a politická výzva

Agentúru SITA o tom informoval odbor komunikácie s médiami Kancelárie NR SR s tým, že na ich potrebe sa zhodli v Banskej Bystrici predstavitelia politických a spoločenských inštitúcií.

Odborná diskusia pod názvom Antisemitizmus – spoločenská a politická výzva priniesla viacero záverov, ktoré sa budú postupne zavádzať do praxe. Potrebu zmien potvrdili aj traja najvyšší ústavní činitelia.

Iniciátorom odbornej platformy bol predseda parlamentu Andrej Danko. „Dúfam, že v nadchádzajúcom období na pôde Národnej rady SR prijmeme uznesenie o definícii antisemitizmu, ku ktorej prijatiu sme sa zaviazali a nadviažeme tak na ďalšie krajiny Európy, ktoré tak už urobili,“ povedal predseda parlamentu o jednom z prvých krokov, ktoré je potrebné v najbližšom čase urobiť.

Zúženie výrokovej imunity poslancov

Zároveň diskutovali aj o zúžení výrokovej imunity poslancov NR SR o prejavy, ktoré stavajú na extrémizme a antisemitizme.

„Do budúcnosti je dôležité, aby aj pracovná diskusia na pôde najvyššieho zákonodarného zboru bola spôsobom, ktorý nebude podnecovať nenávisť, ostrakizovať určité skupiny spoločnosti a zneužívať ťažké kapitoly z histórie ľudstva,“ zdôraznil predseda parlamentu.

Cieľom odbornej diskusie, na ktorej sa zúčastnili zástupcovia cirkví, zástupcovia židovskej náboženskej obce, riaditeľ Múzea SNP, zástupcovia akademickej obce v Banskej Bystrici, ako aj zástupcovia banskobystrickej samosprávy a mesta, sa zhodli na potrebe pravidelného stretávania sa a vymieňania si odborných aj praktických skúseností na tému dotyku fašizmu so štátnou mocou a samosprávou.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti