Danko: Dohoda medzi USA a Slovenskom nie je o financiách, umožňuje trvalú prítomnosť amerických vojakov u nás

13.03.2019 | 17:57
  2
Šéf parlamentu dodal, že o žiadnej finančnej pomoci z USA sa zatiaľ nerokuje, nakoľko americký kongres schválil len možnú pomoc vyčíslenú na každý rok.

Finančné prostriedky 105 miliónov dolárov na rekonštrukciu vojenských letísk Slovenskej republike ponúknuté neboli. Vyhlásil to na dnešnej tlačovej besede predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko s tým, že o žiadnej finančnej pomoci sa nerokuje.

Ako vysvetlil, k čerpaniu takejto finančnej pomoci by mohlo dôjsť až potom, keď by Slovenská republika uzavrela bilaterálnu dohodu o obrannej spolupráci s USA. „Nikto neodmietol financie z USA, lebo žiadne financie ponúknuté neboli,“ vyhlásil Danko.

„O žiadnej finančnej pomoci sa nerokuje, kongres schválil len možnú pomoc vyčíslenú na každý rok. K realizácii takýchto čerpaní by však mohlo dôjsť až uzavretím osobitnej dohody, ktorá však otvára podmienky prítomnosti cudzích vojsk aj v kontexte čerpania tých finančných prostriedkov. Sedliacky, tieto peniaze by sme nemohli chytiť do rúk a investovať do letísk, keby tu cudzie ozbrojené sily neboli,“ vysvetlil dnes Danko.

Predmetom zmluvy nie sú financie

Zároveň priblížil, že aj keď sa nerokuje o trvalej prítomnosti, zmluva trvalú prítomnosť cudzích vojsk právne umožňuje.

„Predmetom zmluvy nie sú finančné pomoci zo Spojených štátov, ani realizácia týchto projektov. Hlavná zmluva je určená tak, že ide o dohodu o obrannej spolupráci medzi SR a USA. Bez tejto hlavnej zmluvy nie je možné ani snívať o finančných zdrojoch,“ uviedol.

Danko si myslí, že premiér Peter Pellegrini by sa mal o dohode porozprávať so svojimi francúzskymi a nemeckými kolegami. Predseda NR SR tiež rešpektuje záujem Mosta-Híd a Smeru-SD rokovať o Dohode o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi americkými.

Narušenie suverenity Slovenska

Ministerstvo obrany SR informovalo ešte v pondelok, že Slovensko finančnú pomoc Spojených štátov amerických na rozvoj infraštruktúry vojenských letísk v hodnote viac ako 93 miliónov eur (105 miliónov dolárov) odmietne a rezort sa nebude ďalej podieľať na rokovaniach.

Ministerstvo označilo ako hlavný dôvod narušenie suverenity Slovenskej republiky. Informácia prekvapila Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí a rovnako aj koaličnú stranu Most-Híd, ktorá navyše žiada vysvetlenie, prečo peniaze rezort odmieta. Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko podmienil odmietnutie peňazí Slovenskom zotrvaním jeho strany vo vládnej koalícii.

Rozhodnutie plánuje prehodnotiť s ministrom obrany Petrom Gajdošom a šéfom rezortu zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom premiér Peter Pellegrini, ktorý by sa mal s ministrami stretnúť budúci pracovný týždeň.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti