Danko: Ak by Kiska založil stranu, budú mať voliči pravice alternatívu

15.05.2018 | 14:44
  0
Politici na rozhodnutie prezidenta Andreja Kisku, že nebude znovu kandidovať, reagujú viacmenej bez prekvapenia.

Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) vníma vyjadrenie prezidenta SR Andreja Kisku ako jeho osobné rozhodnutie a berie ho na vedomie. Ako povedal Danko, ak by Kiska založil novú politickú stranu, verí, že konečne voliči SaS, OĽaNO a Sme rodina budú mať rozumnú alternatívu na voľbu.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár berie na vedomie rozhodnutie prezidenta SR Andreja Kisku, že nechce kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách. Ako povedal Bugár, k prípadným iným politickým aktivitám Kisku sa nevie vyjadrovať.

Most-Híd podľa Bugára nezávisle od rozhodnutia Kisku hľadá vhodného prezidentského kandidáta. „Začiatkom júna máme republikový snem, na ktorom chceme oznámiť jeho meno,“ povedal Bugár.

Podpredseda parlamentu Martin Glváč zo Smeru pre Pravdu uviedol, že každý má právo sa rozhodnúť. „Vychádzal som s ním vo funkcii ministra obrany normálne, Dnes si myslím, že niektoré veci z jeho strany išli za hranu hlavne pri tvorbe vlády Petra Pellegriniho, ale to nech sa hodnotí neskôr. Dnes tu máme kauzu prezidenta ohľadne financovania jeho kampane. Veľmi by pomohlo, keby dal súhlas na zverejnenie daňových údajov, aby vyvrátil pochybnosti,“ povedal Glváč.

Podpora súčasného prezidenta Andreja Kisku je taká vysoká, že by bol v roku 2019 do funkcie zvolený opätovne. Myslí si to podpredseda NR SR Andrej Hrnčiar (Most-Híd), ktorého rozhodnutie Kisku nekandidovať z tohto hľadiska prekvapilo.

„Na druhej strane Andrej Kiska potvrdil, o čom sa po chodbách NR SR šuškalo už dlhšiu dobu. Treba toto rozhodnutie rešpektovať a sám som zvedavý, čo myslel tým, že chce prispieť k zmene štýlu vedenia politiky na Slovensku,“ povedal Hrnčiar.

Podľa jeho slov Most-Híd bude v prezidentských voľbách navrhovať vlastného kandidáta. „Ja osobne by som podporil Bélu Bugára a bol by som za, ale podľa vyjadrení, ktoré som počul, je takýto scenár málo pravdepodobný,“ dodal Hrnčiar.

Prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška povedal, že rozumel vystúpeniu prezidenta tak, že v politike chce zostať. „Chce byť akýmsi ideologickým a politickým lídrom, ktorý na základe svojich skúseností má predstavu, ako by sa mala vyvíjať politická scéna na Slovensku,“ uviedol Paška.

Podpredsedníčka opozičnej SaS Jana Kiššová povedala, že chápe rozhodnutie prezidenta. „Teraz bude dôležité, aby sme my ako opozičné strany ponúkli verejnosti nestraníckeho, čestného a slušného človeka. Aby sa nezopakovala situácia z roku 2004, kedy sa do druhého kola prezidentských volieb dostali páni Mečiar a Gašparovič. Určite začneme v opozícii rokovania,“ konštatovala Kiššová. Priznala, že SaS uvažuje o kandidátovi na prezidenta, ktorým je vedec Robert Mistrík.

Nezaradený poslanec NR SR a zakladajúci člen strany SPOLU – občianska demokracia Miroslav Beblavý si váži, že prezident Andrej Kiska chce svoj vysoký kredit naďalej využívať pre dobro Slovenska a silou svojej osobnosti spojiť tých, ktorí sú nielen ochotní, ale aj schopní vládnuť zodpovedne a slušne. „V SPOLU – občianska demokracia sa s týmto cieľom stotožňujeme. Naša krajina potrebuje hlboké zmeny. Verím, že náš prezident pomôže zásadnej zmene spôsobu vládnutia na Slovensku,“ dodal Beblavý. Svoj postoj vyjadril na sociálnej sieti a dodal, že rozhodnutie Kisku nekandidovať za prezidenta ho mrzí.

Zdroj: pravda.sk

 


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti