Ďalšia potravinová korporácia zvyšuje ceny. Ľudia si budú musieť zvyknúť na zdražovanie, hlása šéf spoločnosti Kraft Heinz

13.10.2021 | 14:20
  9
Ak si porovnáme ceny potravín vo svete s cenami z minulého roka zistíme, že potraviny oproti vlaňajšku výrazne zdraželi, a to v priemere až o 33 %.

Výrobca potravín Kraft začína po celom svete dvíhať ceny svojich produktov. Šéf firmy Miguel Patricio povedal, že ľudia si budú musieť zvyknúť na zdražovanie, pretože ceny sa zvyšujú všade a dotknú sa skoro všetkého. Informáciu priniesol britský spravodajský portál BBC.

Zvýšia ceny výrobkov

Kraft Heinz vyrába širokú škálu potravín od kečupov a fazúľ v konzervách cez nátierky až po sladkosti. Len na domácom trhu v USA už firma zvýšila ceny viac ako polovice výrobkov.

„Kde je to nutné, tam zvýšime ceny,“ uviedol Patricio, podľa ktorého to môže znamenať rast cien po celom svete, kde produkty predávajú. Čo je za rastom cien? Je za tým množstvo faktorov, napríklad v Británii je to nedostatok vodičov kamiónov. V Spojených štátoch výrazne stúpli logistické náklady a v určitých častiach ekonomiky je nedostatok pracovných síl.

Ceny narástli až o tretinu

Ak si porovnáme ceny potravín vo svete s cenami z minulého roka zistíme, že potraviny oproti vlaňajšku výrazne zdraželi, a to v priemere až o 33 %. Upozornila na to analytička Jana Glasová vo svojom komentári v polke septembra. Najvýraznejšie zdraželi rastlinné oleje, ktorých ceny sú medziročne vyššie až o 68 % a cukor, ktorý je drahší o 48 %. Obilniny si oproti minulému roku pripísali 31 %, mäso 22 % a mliečne výrobky takmer 14 %.

„Vzhľadom na vývoj vo svete predpokladáme, že ceny potravín budú rásť aj v našich obchodoch. Na jeseň a v zime sa ich tempo rastu môže pohybovať v rozmedzí 4 až 5 %,“ tvrdí Glasová.

Zdroj: ekonomika.pravda.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti