Cynické balamutenie voličov alebo mentálny svet opozície

10.06.2019 | 11:45
  5
Politológ, spisovateľ a publicista Roman Michelko v článku pre Slovenské národné noviny o dueli medzi šéfom Spolu Miroslavom Beblavým a predsedom KDH Alojzom Hlinom, ktorý jasne odkryl karty a ukázal na mentálny svet opozície.

Sledujúc nedeľné diskusie nestačil som sa čudovať. A to ma teda hocičo neprekvapí. Duel medzi Miroslavom Beblavým a Alojzom Hlinom ‒ či skôr priateľské hrkútanie tejto dvojice, jasne odkryl karty a ukázal na mentálny svet opozície. Každopádne, konečne sa jasne a transparentne povedalo, že pre súčasnú opozíciu je program na poslednom mieste a osobné animozity na prvom. Presnejšie povedané, Beblavý, Hlina, ale aj Truban či Sulík veľmi dobre „vedia“, že jediný, kto stojí na ich ceste k moci, je Fico, respektíve Smer. Vedia, že vládnutie Smeru nie je žiadna katastrofa, preto treba vytvoriť umelý a falošný obraz, že vláda tejto strany je vlastne esenciou korupcie, pričom oni, teda opozícia, nová či stará, sú krištáľovo čistí. Samozrejme, nechcem a nemienim tvrdiť, že v tomto smere je Smer bez poškvrny, ba dokonca ani nemienim detinsky porovnávať, kto kradol viac, no predsa len si treba objektivizovať niektoré výroky  Beblavého, ale aj Hlinu, a dať si ich do kontextu.

Odhliadnuc od neskutočného nadužívania nič nehovoriacich slovných klišé typu, že sme unesený štát a že im ide o návrat moci k občanom, pozrime sa, čo kto hovorí a ako kto konal, keď bol pri moci. Skutočne ma pobavilo, keď Beblavý začal hovoriť niečo o tom, že treba zabrániť krížovému vlastníctvu Penty v zdravotníctve. A, samozrejme, farizej Hlina mu ostošesť pritakal. Tak si povedzme, kto a ako podporoval Pentu. Tá vznikla ako skupinka študentov elitnej MGIMO, ktorí svoj prvý milión zarobili na textile z Číny. Ostatne rovnako ako Lojzo Hlina. Potom však využili extrémne nedostatočnú ochranu minoritných akcionárov a skupujúc od občanov  akcie podnikov z kupónky stali sa hráčmi strednej kategórie. Ich hviezdny nástup však nastal za Dzurindu, keď ovládli VSŽ, teda to, čo z pôvodnej VSŽ Američania nechceli, veľmi špinavým spôsobom „okradli“ či vytlačili drobných akcionárov a brutálne expandovali. Poruke im išiel minister Zajac, najmä však obskúrna figúrka Uhliarik (Pentliarik) ‒ čuduj sa svete, dokonca sám pán podpredseda KDH tým, že priamo na ministerstve zdravotníctva písala Penta legislatívu šitú jej na mieru, a ešte sa aj cítili urazení, že ich za túto bohumilú činnosť verejne nepochválili. K čomu to viedlo, vieme. Dnes má Penta zdravotnú poisťovňu, vlastní najväčšiu sieť lekární Dr. Max a má množstvo polikliník, laboratórií,  nemocníc či už v nájme alebo priamo vo vlastníctve.

Toto všetko sa udialo v časoch prvej a druhej Dzurindovej vlády. A kto bol v tom čase v skupinke Mikloš boys? Akýsi mládežník SDKÚ, ktorý sa preslávil vládnym auditom, ktorého zámerom bolo  vyhodiť na ulicu množstvo nepohodlných úradníkov. Hviezdna chvíľa štátneho tajomníka Beblavého nastala však až za druhej Dzurindovej vlády. Vtedy  robil dvojku Kaníkovi a výsledky jeho hrôzovlády hádam ani netreba spomínať. Tou najväčšou obludnosťou nebolo ani tak skokové zníženie sociálnych dávok, čo potom vyústilo do rabovačiek v obchodoch, ale skutočnosť, že sa vyvŕšili na tých najbezbrannejších. Spätným prehodnotením invalidných dôchodkov zobrali napríklad beznohým invalidom ich dôchodky, čo mnohých z nich doviedlo do nezvládnuteľnej životnej situácie a následkom bolo aj množstvo ľudských tragédií. To však nášmu útlocitnému Beblavému vtedy ani zamak neprekážalo.

Poďme však ďalej k Pente. Škandalózne a krajne pochybné zlúčenie poisťovní Apollo a Dôvera rezultovalo do extrémne pochybnej finančnej transakcie, v ktorej boli verejné rozpočty okradnuté o stovky miliónov eur. No a keď prepukla Gorila, tak si na poukazovaní tohto podvodu chcel „vyrobiť politické ostrohy“ vtedajší minister vnútra Daniel Lipšic, dnes údajne právnik Penty. To sú tie paradoxy, však?

Držme sa faktov. Ficova vláda sa pokúsila regulovať biznis Penty v zdravotníctve okrem iného aj zákazom zisku zdravotných poisťovní. To, ako vieme, pravicová opozícia napadla na ústavnom súde a „Mazákovo stádo“, teda „špičkoví experti“ s minulosťou družstevných právnikov, ba medzi nimi aj jeden právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin, veru takými morálnymi a odbornými elitami sa hemžil mazákovsko-dzurindovský ústavný súd, rozhodlo, že akokoľvek obmedziť zisk poisťovní je neústavné. Fico sa potom pokúsil o unitas, teda zlúčenie všetkých zdravotných poisťovní do jednej, to však neprešlo, keďže Penta požadovala za Dôveru absolútne nehorázne sumy rovnajúce sa dvadsaťpäťročnému zisku, čo bolo politicky nepriechodné.

Diskusia však mala aj iné vrcholy. Ten skutočne neprekonateľný nastal vtedy, keď Hlina obvinil Fica zo zodpovednosti za spackanú operáciu v nitrianskej nemocnici, keď pacientovi operovali zlé koleno. Tu už sa fakt končí akákoľvek racionalita a treba len čakať, že čoskoro bude Fico zodpovedný za zemetrasenie na Sumatre, za všetky havárie na európskych cestách a aj za malú ľadovú dobu, ktorá bola v Európe od neskorého stredoveku až do polovice 19. storočia...

Dá sa klesnúť argumentačne ešte hlbšie? Nedá. Hlina však jasne a cynicky povedal niečo podstatné. Ak bude na čele KDH, garantuje, že každý hlas pre túto údajne konzervatívnu stranu skončí u ultraliberálnych progresívcov. Je dobré, že to povedal, to by mal byť impulz na spojenie Kresťanskej únie a autentickej Kresťanskej demokracie – Život a prosperita, na čele ktorej je Štefan Kuffa, aby aj konzervatívci mohli voliť bez obáv, že ich hlasy sa skončia na diametrálne odlišnej strane hodnotovej bariéry.

Zdroj: snn.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti